Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyhl.50/78Sb. snadno a rychle

K odstavci prvnímu.
To muselo vzniknout někdy v poslední době. Za mých let to bylo (a podle mne stále je) jasný.;-) Jé měl vždy pouze v oprávnění, podle vyhl.50/78 sb.. uvedeny § 8/9/10. No ale jak se do něčeho nas. advokáti, vznikne precedens a pak už se všichni sichrují.
K odstavci druhému.
Co se týče zaškolení vzhledem k rozsahu a náplni činnosti. Pokud jde o firmu, jež má omezený rozsah činnosti, třeba opravy el.spotřebičů, počítačů a pod. pak možná ano. Ale co v případě že jde o OSVČ elektrikáře, jenž není organizací a provádí práce různého charakteru a rozsahu činnosti? Což byl v podstatě i můj případ, jak u organizací, kde jsem prováděl práce na el.zařízeních v tak širokém rozsahu, jak jsem popisoval a pak i jako OSVČ?
Definice v živnostenských listech zněla - montáže, revize, projektování el.zařízení (bez jakéhokoliv omezení rozsahu a specifikace činnosti).
Podle mne mi vyhláška 50/78 Sb., v tomto případě, umožňuje provádět práce bez omezení rozsahu a specifikace činnosti. Kdo, kdy a jak by mne měl "specificky" proškolovat a z čeho?
K odstavci poslednímu.
Sporné vůbec je, podle vás, zda a za jakých podmínek může provádět práce na el. instalaci, třeba doma, opravář praček, televizí a pod. který má paragraf dle vyhl. 50/78 Sb. , s proškolením "v rozsahu své činnosti" (pouze) u zaměstnavatele.
A co může vlastně elektrikář, samostatný OSVČ, s živnostenským listem na "montáže a opravy el. zařízení", bez jakéhokoliv omezení rozsahu činnosti, provádět?
Proškolení a přezkoušení z vyhl.50/78 Sb. neabsolvuje u organizace zabývající se konkrétní a specifikovanou činností, ale absolvuje je v oprávněném a "veřejném" školícím středisku, jež toto zajišťuje pro veškeré pracovníky, kteří školení a přezkoušení z vyhl. 50/78 Sb. potřebují. A nejsou a nemohou být z vyhl. 50/78 Sb. školeni a přezkušováni v organizacích, případně konkrétní organizace nemá pro toto podmínky a možnosti.
Podle mne je vyhl.50/78 Sb. základním předpisem pro zajištění odbornosti při práci s el. zařízeními, tak aby byla zajištěna "elektrikářská" odbornost (školení a přezkoušení z různých norem ČSN, týkajících se zejména bezpečnosti zařízení a ochrany před neb.dot. napětím) a bezpečnost (školení a přezkoušení z bezpečnostních předpisů a první pomoci při úrazu el.proudem). :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny