Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyhl.50/78Sb. snadno a rychle

Náhodou jsem při "surfu" na netu narazil na Tvůj na starší článek, týkající se vyhlášky 50/78 Sb. A nedalo mi to, i když se jedná o starší věc, abych se k tomu nevyjádřil.
Všeobecně se dá říct, že jako základní informace je dobrý, pouze bych chtěl upřesnit pár skutečností, jež jsou ve Tvém shrnutí trochu nepřesné a jež se objevily i v některých reakcích.
Abych uvedl, proč si myslím že k tomu mám nějaké "oprávnění", uvádím, že jsem elektrikářským "nestorem", "elektrikářem" jsem byl od roku 66 a paragrafy 8/9/10 jsem měl, od vzniku této vyhlášky, až do odchodu do důchodu v r.05.
Teď k mé reakci na Tvůj článek.
1. V jednotlivých paragrafech uvádíš termíny - dříve osoba znalá, příp. znalá s vyšší kvalifikací. Ne dříve, ale stále je tato kvalifikace takto definována.
Už § 5- jsou pracovníci znalí a od § 6 do 8 jsou definováni jako pracovníci s vyšší kvalifikací.
K tomu hned navazuji na reakce z "fóra". V každém vyšším paragrafu se, vzhledem k postupnému zvyšování vzdělání a praxe, předpokládá a vychází z toho, že pracovník měl splněné podmínky k paragrafu nižšímu. To znamená, že pracovník s kvalifikací § 8, případně § 9 nemusí mít uvedeno v oprávnění že má i § 6 a 7, jak bylo v jedné reakci psáno.
Pouze u "revizáka" dle § 9, je nutné, pokud se předpokládá (a to skoro vždy), že bude spolupracovat při své činnosti s pracovníky s nižší kvalifikací, aby splňoval rovněž podmínky § 7, nebo § 8, neboť je svou činností nucen, občas, takovéto pracovníky "řídit". A musí mít, ve svém oprávnění dle vyhl. 50/78 Sb., toto uvedeno.
Předpoklad že jsou splněny požadavky § 6-8 ale pak neplatí pochopitelně od § 10 -projektanti.
Zde jde sice o odbornou činnost, u níž se však požaduje především vzdělání, ale nepředpokládá se, že budou přímo pracovat na el.zařízeních.
Takže, pokud se dostanou přímo do provozu a do styku s el.zařízeními, nemohou provádět jakékoliv práce na el.zařízeních.
Tu mohou sice odborně poradit, ale toť vše.
A nakonec, co se týká § 11, jedná se o pracovníky, jimž je konkrétně stanoveno, na jakém konkrétním pracovišti mohou odbornou el. práci a činnost provádět (učebny škol).
Toliko jako doplnění a upřesnění.
A trochu nesouhlasím s Tvým závěrečným názorem jejž uvádím:
"Nepochopení těchto základů často vede k mylné domněnce, že držitel oprávnění §8 zná veškerá zařízení, umí je opravovat, obsluhovat a ještě lepší v tom je revizák a projektant. Ne, nikdo neumí všechno a odborníka poznáte podle toho, že dokáže říci - tohle neumím."
Podle mne je to tak, že nejde o to, co kdo umí. Jde o to co kdo může provádět a opravovat. A splnění potřebných paragrafů je předpokladem, že k práci a opravám zařízení mám oprávnění a mohu je opravovat. Ale pak záleží na tom, abych nejdříve "nastudoval" problematiku toho-onoho konkrétního zařízení, sehnal si veškeré potřebné podklady a dokumentaci a pokud toto mám a jsem seznámen s problematikou, nic mi nebrání, abych takovéto zařízení opravoval.
A neuznávám že "odborníka poznáš podle toho, že řekne - tohle neumím", ale může říct - tohle neznám. Ale pokud něco neznám, ještě neznamená, že to nebudu umět. Ale to možná budeš považovat jako "slovíčkaření", ale já v tom vidím poměrně podstatný rozdíl.;-)
To, že jsem musel vícekrát konstatovat "tohle neznám", to se mi rovněž pochopitelně, vzhledem k rozsahu své činnosti, stalo, ale vždy jsem si musel, pokud jsem neznal, sehnat vše potřebné a pak jsem i "uměl".
A rozsah mé činnosti byl jak v projektování, řízení pracovníků, tak i v provádění revizí. A to jak v organizacích-podnicích a nakonec, od roku 92, i jako "OSVČ", kdy mne žádná organizace neřídila a neměla ke mně žádné povinnosti z hlediska předmětné vyhlášky.
Od el.instalací a potřebné znalosti technologií od vysokých pecí v Ostravě a Třinci (pokud ještě fungovaly :.() přes potravinářský průmysl v širokém rozsahu, strojírenský a chemický průmysl, zemědělství, prostory s výbušným prostředím (lakovny, plynové stanice a kotelny), výtahy a lanovky a bytovou a občanskou výstavbu pochopitelně nevyjímaje.
Což opravdu předpokládalo, že jsem mnoho věcí nejdříve neznal, ale nakonec poznal, naučil a uměl.;-)
Neber to, prosím, jako nějaké "mentorování", jde spíše o názor a přístup "starýho praktika".:-D:puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny