Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí klimatizace - využití mrazáku

To fungovat moc nebude. Běžný mrazák mívá výkon kompresoru asi
100 až 110W. I kdyby tepelné čerpadlo přetáhlo třikrát větší výkon, než je příkon, tak se získá asi 300W výkonu, což je téměř zanedbatelné. Navíc budou nějaké ztráty a celý výkon větráku, se přemění na teplo, které bude prostor zase vyhřívat.
K tomu, na chladné trubce, se bude srážet voda ze vzduchu. Srážením vody se uvolňuje skupenské teplo, tím se spotřebuje opět část výkonu.

Kdysi jsem také dělal pokusy na stejné téma.
Ve vodovodu u mě je i v létě dost chladná voda, asi 15st.
Napojil jsem hadici a připojl na topné těleso z topení auta.
To má nesrovnatelně větší směnnou plochu, než svinutá trubka. Z topení zpět do odpadu. Za těleso jsem dal větrák. Po spuštění při dání ruky na výstup skutečně byl cítit chlad.
Ale asi po třech hodinách provozu a značné spotřebě vody, se mi v uzavřené místnosti podařilo snížit teplotu asi o dva stupně.
Pravdou je, že pocitově to znát bylo. Ale možná hlavně proto, že se tím podstatně snížila vlhkost, která se vysrážela na tělese a ztekla do kýblu. V létě je vysoká vlhkost, která vytváří dojem dusna a horka. Sušší vzduch také umožní lepší odpařování potu z těla a tím ochlazení. Takže nějaký účinek to mělo, ale nic moc. Ve vodě bych asi brzo protočil cenu klimatizace, i když tenkrát ještě voda tolik nestála. :-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny