Předmět Autor Datum
Velikost asi 29 nebo 27,5. Nevím jakou značku, nebo je to v té cenové relaci jedno? Líbí se mi řídít…
molo_n 10.04.2015 20:17
molo_n
Zdravím, mám Kellys a spokojenost. Abych nebyl pouze zastánce jedné značky, tak Merida je taky dobrá…
trtr 10.04.2015 20:19
trtr
Bez do nejake slusne prodejny, rozhlidni se, poptej se tam u nich a pripadne vyzkousej. Je to opravd…
helemese 12.04.2015 17:01
helemese
Tak nějak - vzít prachy, obejít prodejny a pár kol si vyzkoušet. Za sebe taky doporučuju krosový kol…
Prasak 12.04.2015 20:04
Prasak
Byl jsem ve 2 krámech, v jednom spíš chtěli prodat(jako všude), v tom druhém to bylo lepší. Krosové…
molo_n 12.04.2015 21:39
molo_n
Shimano je skoro na každým bicyklu. Největší výrobce, berou od něj skoro všichni. Jestli horský, neb…
Prasak 12.04.2015 22:14
Prasak
www.cyklodiskuze.cz, ostatni-cyklo, atd. Stačí zadat do strejdy Googla heslo cyklo forum. Jen nejpov…
trtr 12.04.2015 22:36
trtr
A jo, netrvejte na hydraulických kotoučovkách. Je to sice super, ale za tu cenu V8m dají na kolo vyb…
trtr 12.04.2015 22:39
trtr
Osobně mám bergamont, vypadá to na tenhle - 10269. Jezdím převážně v lese, celkem často, 4-5 let bez…
Odoaker 12.04.2015 23:33
Odoaker
Bicykle su dnes defacto vsetky rovnake. Suciastky ovladlo Shimano a podla jeho rad su odstupnovane a…
fleg 14.04.2015 11:46
fleg
Líbí se mi tohle http://cz.author.eu/horska/mtb-29/author-solution- 29-2014-ua42822502, bohužel ho a…
molo_n 14.04.2015 18:15
molo_n
No je to taky hybrid (Altus + Acera), cize to najnizsie, co je v "strede", ale ja by som s tym probl… poslední
fleg 15.04.2015 08:42
fleg

Zdravím, mám Kellys a spokojenost. Abych nebyl pouze zastánce jedné značky, tak Merida je taky dobrá, ale nelíbí je mi ten jejich super vynález na origo stojan,, kdy zadní vidlice je značně zeslabena dvěma otvory (nutno vidět na prodejně).

Bez do nejake slusne prodejny, rozhlidni se, poptej se tam u nich a pripadne vyzkousej. Je to opravdu mnohem lepsi zpusob, nez rady pres internet. Uz jen to, ze pod pojmem "horske" kolo se castu u lidi skryva spise crossove kolo, ktere je vetsinou i vhodnejsi. Ostatne opravdu horske kolo za 15 000 neni dobrou variantou nikdy :)

Takze nejdriv nebud lenivej a zapni google a najdi si obecne rady pro vyber kola (je toho plny net). Pak si najdi rozdil mezi horskym a krosovym kolem. A az budes mit nejakou predstavu co opravdu chces, nebud lenivej a zajdi do prodejny, kde ti poradi a casto si muzes kolo i vyzkouset.

Hazeni konkretnima odkazama konkretnich kol tu nic nevyresi.

Tak nějak - vzít prachy, obejít prodejny a pár kol si vyzkoušet.
Za sebe taky doporučuju krosový kolo. Je univerzální jak na silnice, tak do lehčího terénu. Vždycky se směju, jak upocení magoři na horských kolech se širokýma gumama a špalkovým vzorkem šlapou jak oteklí i z mírnýho kopce, protože široký gumy na silnici moc nejedou a převody mají horáky příliš lehký. Hukot od gum je slyšet na sto metrů. Hlavně že maj cyklodresy.

Byl jsem ve 2 krámech, v jednom spíš chtěli prodat(jako všude), v tom druhém to bylo lepší. Krosové kolo nechci, budu jezdit samozřejmě hodně asfalt ale taky zabočím i na několik km na hodně kamenitou cestu a nevím jaký bych měl požitek z jízdy na krosovém kole. U horáků se dá navíc v nejhorším případě vyměnit široké pneu za tenčí.
Všude je napsáno super výbava, i v krámě mi to říkali, jenže co je super? Slyším jenom shimano sem shimano tam a další pro mě nicneříkající popisky kol. Navíc značek je miliondvacet. Zkusím zajít ještě někde a uvidím.

Shimano je skoro na každým bicyklu. Největší výrobce, berou od něj skoro všichni.
Jestli horský, nebo cross, v tom máš zjevně jasno, jezdíš terénem. Ostatních 90% majitelů horských kol s tím jezdí jen po silnicách, seš holt výjimka :-)

Pokud chceš více porozumět tomu, co kupuješ, tak než se znovu vydáš do krámu, sedni si k internetu a studuj. Vhodný budou asi nějaký cykloweby a cyklofóra, kde nasaješ víc informací.

A jo, netrvejte na hydraulických kotoučovkách. Je to sice super, ale za tu cenu V8m dají na kolo vybavení ala SHimano SIS a to je hrůza. Kotoučovky si kdyžtak kupte časem nějaké kvalitní. Důležitý je rám a kvalitní vidle, potom přehazky (ideálně SRAM, ale kdo není profík a pak takovou přesnost ani nepotřebuje) a pak to další.

Osobně mám bergamont, vypadá to na tenhle - 10269.
Jezdím převážně v lese, celkem často, 4-5 let bez údržby (max. umytí, někdy promažu řetěz). Co sem si všiml ve vyhledávači, tak je to německej výrobek - takže bych se asi nebál toho, že by to bylo nekvalitní.

Tuhle značku bych určitě zvážil při výběru taky.

Na co bych si dal pozor je tloušťka vidlice - když je potřeba přidělat klasický světlo na řídítka, tak mě se tam třeba nevejde (nebo možná sehnat světlo s větším průměrem toho úchytu, jestli jsou)
A osobně bych koukal i po hmotnosti, když se musí skákat přes potoky a nebo občas nést kolo v ruce, tak sem uvítal, že je relativně lehký - ale to by teď už měly být všechny.

Bicykle su dnes defacto vsetky rovnake. Suciastky ovladlo Shimano a podla jeho rad su odstupnovane aj rady vyrobcov, ci skor "skladatelov" bicyklov. Jednotlive znacky sa lisia predovsetky dizajnom kostry a potom jednotlivymi znackami predstavcov, rukovetiek a ineho prislusenstva.
Vseobecne rady.
Nekupuj tohotorocny model. Skoro kazdy predajca bude mat este v ponuke minulorocne modely, pripadne dokonca tie z roku 2013. Zozenies defacto to iste (inak nastriekane , ine nalepky, ine doplnky) s vyraznou zlavou.
Bicykel si naozaj musis odskusat. Sloping spravi strasne vela, dlhsi, ci kratsi predstavec tiez, takze urcite si treba kupovat bicykel na mieru pre seba priamo v predajni. Samozrejme na zaver ked si vyberies mozes predajnu okaslat a objednat si to lacnejsie cez net od neviemkoho, ale je to trosku nefer voci kamennym predajnam.
Za 15k uz budes mat taky nizsi stred az strednu vybavu od Shimana, takze to bude ok.
Co ti mozno nebude sediet po case moze byt predstavec, pripadne defaultne pneu, ale to uz zalezi od stylu jazdenia. Inak nebudes musiet velmi pravdepodobne na tom bicykli dost dlho nic menit.
Na znacke takmer nezalezi, ja osobne mam rad dizajnovo Author a mam vsetky bicykle od nich.
Samozrejme pre narocnejsie jazdenie ta skor bude zaujimat typ odpruzenia vidlice, kotucove miesto klasickych brzd a pod. Ale to musis jazdit stylom, ze po zjazde v lese a prejdeni potoka zostane po tebe len biela para, ktora vznikne z rozzeranych rafikov po kontakte s vodou;o).
A takto zase nejazdi kazdy.

No je to taky hybrid (Altus + Acera), cize to najnizsie, co je v "strede", ale ja by som s tym problem nemal (sam mam Authora s Acera vybavou).
Este som zabudol, ze pomerne casto ludom nesadne sedlo a musia ho menit, aj ked na zaciatku, kym sa "vysedi" to trosku trva, cize treba mu dat cas.
Hovorim kludne zober aj Kellys je to tiez zavedena znacka a chybu nespravis, ale hlavne si to odskusaj. Skus sa na nom odviezt a uvidis.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru