Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skladování citrónů

Dobrý den,

omlouvám se za případný offtopic, lepší umístění jsem na Poradně nenašel. Citrony, zvlášť neošetřené, velmi rychle pokryje plíseň, to všichni známe. Znáte nějaký rozumný nechemický způsob, jak citronům o pár dnů prodloužit životnost? Resp. ještě jinak, je plíseň u citronu na škodu? Protože citron začne plesnivět odspodu od styčné plochy, pomohlo by uchovávat na dřeveném prkénku nebo na rýži nebo něco podobného? Díky za rady

xP

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vzhledem k to mu, že tazatel píše o nechemickém způsobu, tak bych asi neradil vykoupat citrony v hyp…
Zerozero 02.04.2015 10:51
Zerozero
Já skladuji citróny v mrazničce. V případě potřeby si vytáhnu třeba jen 3. Citrón rozmrzne a je jak…
j.hraba 06.04.2015 07:31
j.hraba
U nás se citrusové plody skladují normálně v chladničce v kaslíku na ovoce, společně s jablky. Vzhle… poslední
RITCHI 06.04.2015 23:11
RITCHI

Vzhledem k to mu, že tazatel píše o nechemickém způsobu, tak bych asi neradil vykoupat citrony v hypermanganu, nebo savu.
I když způsob by mohl být účinný. Jen mám dojem, že chemicky neošetřené citrusy se kupují hlavně pro použití kůry. Po vykoupání v savu, by možná ztratily přirozenou vůni.

Plíseň, mimo ušlechtilé druhy, je vždy škodlivá.
No skladováním citronú jsem se blíže nezabýval, proto jen teoreticky.
Plíseň má ráda vlhko a teplotu asi 16 - 18 st C. Při těchto podmínkách se nejlépe vyvíjí. Tedy je třeba tomu zamezit. Tedy asi nejlepší by bylo citrony zavěsit v nějaké síťce, třeba jak se v tom prodává třeba cibule. Nejlépe jednotlivě, aby neležely na sobě.
Předtím citrony dobře otřít čistým hadrem a tím částečně odstranit zárodky plísně. Zavěsit nejlépe do místa kde trochu proudí vzduch, je li možno. I tak bych ale plody neskladoval dlouho, protože zvolna vysýchají. A to je tak všechno, co vím o citronech.:)):puff:

Já skladuji citróny v mrazničce. V případě potřeby si vytáhnu třeba jen 3.
Citrón rozmrzne a je jak " bačkora ", ale to vůbec nevadí, protože výhoda je ta, že jde z něj vymčkat krásně šťáva.
Citróny kupují levněji v akci a v mrazničce vydrží celé měsíce v pohodě.

U nás se citrusové plody skladují normálně v chladničce v kaslíku na ovoce, společně s jablky. Vzhledem k zóně s teplotou kolem 4 - 6°C, a ethylénu vylučovanému jablky, vydrží citrusy bez jakéhokoliv zaplísnění i 14 dnů bez újmy na zdraví - jen rychleji dozrávají a měknou, což je pravda někdy na škodu. Obvykle se ale ovoce sní dřív, 14 dnů v lednici vydrží jen výjimečně ;-) Rozhodně ale neskladujte jablka společně s banány. Ethylén uvolňovaný jablky totiž udělá z banánů do dvou dnů hmotu, vhodnou v tom lepším případě na rozmixování na koktejl, případně na vyhození...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru