Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Svářečka TIG/MMA

No nevím, jestli vůbec nějaké svářecí invertory něco takového mají, no nikdy jsem to nezjišťoval.
Vzhledem k tomu, že činný výkon má cos fí "1" a sv. invertory
se pohybují asi okolo 0.95, tak si myslím, že jalový proud nehraje až tak velkou roli.
Navíc problémem sítě je indukční charakter jalového proudu, protože většina spotřebičů, jako motory trafa a podobně to produkují.
Kondenzátory na vstupu invertoru (i když na to má ještě vliv usměrňovač), vytvářejí kapacitní jalový proud. To je z hlediska účiníku v síti přínosem.
Zvyšovat čímkoliv napětí na vstupu invertoru se mi zdá cestou ke zničení invertoru.
Psal jsi: "funguje jako klasický zvyšovač - většinou na 390V/. Další výhodou PFC je větší rozkmit napájecího napětí - 100-260VAC, díky tomu můžu svářečka vařit i na dlouhých prodlužovákách.""

To se mi zdá nemožné. Ten výkon se někde vzít musí. Pokud vlivem dlouhého prodlužováku (činný odpor), napětí poklesne a nějaké zařízení na konci zvýší napětí, tak pro daný přenos výkonu se musí zvýšit proud.
Pokud se tedy zvýší proud tím prodlužovákem, zvýší se na něm úbytek napětí. Přídavný systém se bude snažit opět vyrovnat napětí na výstupu. tím se opět zvýší proud na vstupu a systém zkolabuje.
Navíc prodlužovák bude zatížen proudem navíc, oproti samotné svářečce, který je daný účinností přídavného systému. (účinnost 85% = 15% ztráta).
Myslím, že moderní svářecí invertory jsou navrženy tak, aby při běžném používání a i s přiměřeným prodlužovákem fungovaly.
Samozřejmě se předpokládá, že pro jednofázový spotřebič s výkonem okolo 7kW, je použití 50m prodlužováku s průřezem 1,5mm nesmysl.
Asi tak..8-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny