Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rekonstrukce koupelny - kam dát obklad

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na názor....chtěla bych zrekonstruovat koupelnu. Máme ji celkem velkou cca 15m čtver. Nikde jsem na netu nenašla obrázky způsobů, jak ji obložit. Měla bych představu dát obklad pouze tam, kde bude vana a umyvadlo. Myslim tím, jako že od země cca ke stropu pruh obkladů a okolo a zbylé stěny malbu, která je speciální do koupelny. Všu na netu jsem viděla fotky, kdy je obložena koupelna celá dokola. Mě se to moc nelíbí....máte někdo takhle obloženou koupelnu, nebo nějaký odkaz, kde by byly nějaké fotečky?Děkuji

Předmět Autor Datum
Jojo. Do stropu obložená koupelna mi přijde jako pitevna. Tady by se snad dalo něco prohlédnout: goo…
sHpy00n 16.03.2015 21:18
sHpy00n
Pokud připustíme obklad jen do určité výšky, čím doporučíte vymalovat, aby se předešlo vzniku plísní…
.. 17.03.2015 15:15
..
Plísni se barvou nepředchází. Prostě je třeba řádně větrat a nemít tepelné mosty v koutech apod.. Ne…
sHpy00n 17.03.2015 18:25
sHpy00n
O marockém štuku slyším prvně. A vypadá to velmi, ale velmi zajímavě :-). Děkuji za inspiraci. Jak t… poslední
JR_Ewing 19.03.2015 13:42
JR_Ewing
Ano, omyvatelný nátěr existuje, stačí obyčejný syntetický email. Je to v podstatě levnější náhrada k…
dannyk 17.03.2015 18:48
dannyk
Taky si nemyslím, že by až ke stropu obložená koupelna musela nutně vypadat jako pitevna, pokud člov…
RITCHI 18.03.2015 18:11
RITCHI
obkládat celou koupelnu až ke stropu to je hnus a nevkus. Samozřejmě obklad by měl být kolem vany a…
dannyk 17.03.2015 18:40
dannyk
Hnus a nevkus je natírat si koupelnu emailem. Jak v komunistickym lágru. To už snad raději do stropu…
sHpy00n 17.03.2015 18:56
sHpy00n
Cože? nato si přišel jak? To měla tak už moje babička na chalupě, a nenarušovalo to nijak historický…
dannyk 17.03.2015 19:01
dannyk
Co člověk to názor ... Mě obložení ke stropu přijde praktické z hlediska údržby. Když si představíme…
.. 17.03.2015 19:57
..
Tak to sem teda ještě nezažil, že bych tam měl tolik páry. A nucené větrání tam nemám, jenom okýnko…
dannyk 18.03.2015 19:30
dannyk
Fotka koupelny by napověděla. My jsme si kdysi po poradě s řemeslníkem co nám to dělal nechali oblož…
Yarda 19.03.2015 13:11
Yarda

Pokud připustíme obklad jen do určité výšky, čím doporučíte vymalovat, aby se předešlo vzniku plísní (hlavně v rozích)? I když se větrá, ne vždy to zabrání jejich tvorbě. Přeci jen, vlhkost, vyšší teplota ...
Existuje nějaký "omyvatelný nátěr" vhodný na stěny koupelny?

Ano, omyvatelný nátěr existuje, stačí obyčejný syntetický email. Je to v podstatě levnější náhrada kachliček, akorát míň vydrží. Já ho mám v koupelně nad vanou a v kuchyni za kuchyňskou linkou, a už mi vydržel asi 10 let bez problému.

Taky si nemyslím, že by až ke stropu obložená koupelna musela nutně vypadat jako pitevna, pokud člověk samozřejmě nepoužije klasické, jednotné bílé obkládačky... Vždyť jsou dneska už neomezené možnosti a výběr. Ostatně, hned v tom prvním odkazu co sem dal sHpy00n, je koupelen do stropu obložená minimálně polovina ;-)

A patlání zdí emailem? V dnešní době? To snad už Ne-e! Možná tak někde na pavlači starého činžáku, okolo společné výlevky...

obkládat celou koupelnu až ke stropu to je hnus a nevkus. Samozřejmě obklad by měl být kolem vany a umyvadla, a kolem vany do takové výšky, kam až se nastříká při sprchování. Já sem měl v koupelně původní dlaždice níž, tak sem nad nima ještě nechal udělat kolem vany nátěr odolný proti vodě, na to stačí běžný syntetický email, nejlépe v barvě slonové kosti. Pod ním ale nesmí zůstat staré malby, a omítka by se měla napustit fermeží.

Cože? nato si přišel jak? To měla tak už moje babička na chalupě, a nenarušovalo to nijak historický vzhled budovy, nejlíp se hodí podle mně slonová kost nebo světle zelená, popřípadě modrá. Dneska sou lidi schopní si koupelnu udělat oranžovou nebo černo červenou nebo jinýma barvama jak z cirkusu:D

Co člověk to názor ...
Mě obložení ke stropu přijde praktické z hlediska údržby. Když si představíme, že se lidi v koupelně paří a je tam páry jak v sauně (po obkladech stékají čůrky vody), tak z hlediska praktického a zdravotního mi vychází rozumné obložit až ke stropu (je-li nižší a ne 3,5 m jako u starých domů). Nepadla tu naprosto zásadní myšlenka nucené ventilace u stropu. Podle mě je nutností mít v koupelně a na WC okno a odsávání nejlépe aktivní ventilátorem.

Tak to sem teda ještě nezažil, že bych tam měl tolik páry. A nucené větrání tam nemám, jenom okýnko na záchod. Na zdech mám normální malbu, a nikdy mi neplesnivěla, akorát jednou mi začala plesnivět pod ručníkem, a to sem pak vyřešil tak, že sem dal ručník na delší háček, aby neležel mokrý na zdi. Nucené větrání by stejně při koupání nešlo použít, to by tam pak byla člověku zima, před koupáním si tam zatopím abych měl na koupání teplo, a po koupání otevřu dveře do bytu, a teplo i s párou vyjde do bytu, stejně v bytech je málo vlhko a to není zdravé na dýchání.

Fotka koupelny by napověděla. My jsme si kdysi po poradě s řemeslníkem co nám to dělal nechali obložit celou koupelnu asi do výše 2m a vypadá to dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru