Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Propojovací vedení mezi rozvaděči - svorkovnice

Zdravím,

měl bych dotaz na takový detail. Mám pro každé patro samostatnou pojistkovou skříň (plus dál do garáže a ven, kde je další rozvaděč). Hlavní jistič mám 3x25A a už jsem se dopočítal k tomu, že potřebuju kabel 5x6 (Cu), abych vyhověl normě. Ale jak to v rozvodnici rozbočit? PE a N vodiče to maj jednoduché, ty se připojují na otevřené svorkovnice přimo v rozvodnici, ale co fáze? Wago svorky jsou nevyhovující, ty jsou na malý proud a malé průřezy, tam se 6mm2 ani nevejde.

Neznáte nějaké uzavřené (bez částí, kde by se dalo dotknout) svorkovnice na kabel, do kterých se vejde 6mm2 drát a unesou 25A? A asi by v nich měl držet i 2,5 či 1,5 mm2 pro odvod k jističům.

Děkuji

JR

Předmět Autor Datum
Jedním "páteřovým" vedením napájet více rozvaděčů není praktické a nepoužívá se to příliš často, pro…
mirektatra 29.01.2015 06:00
mirektatra
Díky, pátráním jsem dospěl k tomu, že to, co potřebuju se nazývá odbočovací svorky. Na DIN lištu je…
JR_Ewing 29.01.2015 06:20
JR_Ewing
trochu nerozumím - hlavní jistič: na straně přívodu =1x6 přívod + 1x6 vývod k dalšímu rozvaděči, na…
mirektatra 29.01.2015 07:08
mirektatra
To jsem se možná jenom špatně vyjádřil. Přivod - 5x6 -> hlavní jistič 25A -> ze stejných (přívodníc… poslední
JR_Ewing 29.01.2015 07:17
JR_Ewing

Jedním "páteřovým" vedením napájet více rozvaděčů není praktické a nepoužívá se to příliš často, protože při poruše kdekoliv v objektu, je pravděpodobný výpadek centrálního jištění a hned je celý objekt "po tmě".
Každý rozvaděč by měl mít hlavní vypínač (zde min. na 25A). Tam zpravidla vejdou přívodní i pokračující vodiče. Pokud ne, prodávají se "dvojsvorky", kam se zapojí z jedné strany vodiče a z druhé strany je "ocásek" např. do jističe. Podotýkám, že "pokračovat" se musí BEZ ZMĚNY PRŮŽEZU kabelu, jinak by muselo dojít k "přejištění".
Hlavní vypínač se (tuším) nemusí použít, pokud je možnost vypnutí v předchozím rozvaděči, který není vzdálen víc, než 6m. Rádi jistě zodpoví revizáci :-)

Díky,

pátráním jsem dospěl k tomu, že to, co potřebuju se nazývá odbočovací svorky. Na DIN lištu je vyrábí třeba firma Scame ( tady 5x6mm2 ).
Ale rozvedení přes hlavní jistič mě nenapadlo, to je pravda a je to i logické. Víc jak 2-3 vodiče z jedné fáze vyvedeny nebudou, to se do svorky jističe vejde a rozvod k dílčím jističům 6mm2.

EDIT: plácám blbosti, při použití 6mm2 se to dá pohodlně řetězit mezi jističi a pak z hlavního povede jen jeden drát.

Díky moc.

trochu nerozumím - hlavní jistič: na straně přívodu =1x6 přívod + 1x6 vývod k dalšímu rozvaděči, na straně vývodu k jističům v rozvaděči 1x6 nebo 2x6 klema z drátu, nebo (lépe) propojovací hřeben

POZOR! Do svorky mají být nejvýše dva vodiče STEJNÉHO PRŮŽEZU, aby byla zajištěna mechanická pevnost spoje.Ty "dvojsvorky" se dávají, pokud se vodiče nevejdou, nebo je nelze dostatečně mechanicky upevnit (rozdílné vodiče).

To jsem se možná jenom špatně vyjádřil.

Přivod - 5x6 -> hlavní jistič 25A -> ze stejných (přívodních) svorek dál kabel do dalšího rozvaděče opět 5x6

výstup hlavního jističe 6mm2 drát -> Přívod prvního jističe (nižší - u mě 6A nebo 16A) -> ze stejné svorky klema (opět 6mm2) do dalšího jističe atd..

Tak jsem to myslel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru