Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektromotor, nechce se sám roztočit

Dobrý den,
u kamaráda jsme narazili na zajímavý ( pro nás) problém. Na šrotáku má 3f motor ( cca 0,75 kW - nevím přesně) a po zapojení do elektriky jen hučel a pohnul se o cca 1 cm. Ale když jsme ve vypnutém stavu motor roztočili ( přes řemenici) a zapojili do elektriky, tak se rozjel. Nevíte kde je chyba?

Obě varianty spouštění vyzkoušeny několikrát.

Díky za radu.

Předmět Autor Datum
není vypadlá jedna fáze?
dabac 28.01.2015 07:58
dabac
Dobrý den,motor jde na dvě fáze,buďto shořelo jedno vinutí,nebo je v nepořádku přívod do motoru,více…
Lubomír 28.01.2015 10:32
Lubomír
Dobrý den, Tu zkoušku nevím jestli chápu dobře. Odpojím vodiče-fáze od motoru, na místo kde byla 1.…
Egon 28.01.2015 11:28
Egon
Najprv sa pozrite na štítok,ak je to asynchronný motor,tak je zhorené jedno vinutie fázy,no motor by…
Slavco31 28.01.2015 10:54
Slavco31
Co takhle fotky motoru, svorkovnice a štítku?
Yarda 28.01.2015 11:18
Yarda
Jak už padlo, buď je chyba v motoru /přepálené vinutí/ nebo je v přívodu /přerušená jedna fáze/ aneb…
antibalda 28.01.2015 13:35
antibalda
Super děkuji. Podle obrázku to bude skutečně ten vlevo. Jak půjdu za kamošem, zkusíme to a dám vědět…
Egon 28.01.2015 14:06
Egon
Dobrý den, tak jsme to vyzkoušeli s tou žárovkou. Žárovka vždy svítila. Ale po zapojení do sítě už t…
Egon 03.02.2015 18:08
Egon
tak tam je někde zkrat...
paul 03.02.2015 18:52
paul
A zapojili ste vodiče a tie pliešky tak ako boli?
Slavco31 03.02.2015 20:53
Slavco31
Mezizávitový zkrat, někdo ho upekl a několik závirů se speklo vodivě do sebe --> vyhodit nebo převin…
antibalda 03.02.2015 20:54
antibalda
Dobrý den,pokud je přívod podle žárovky OK,tak jak zde již bylo uvedeno,mezizávitový zkrat ve vinutí… poslední
Lubomír 04.02.2015 12:00
Lubomír

Dobrý den,motor jde na dvě fáze,buďto shořelo jedno vinutí,nebo je v nepořádku přívod do motoru,více to nepokoušejte,jak jste popsal a hledejte závadu.
V první řadě proměřte zásuvku do které je šroťák zapojen.Pokud bude v pořádku,
vytáhněte vidlici,rozšroubujte svorkovnici motoru a odpojte všechny tři fáze.Pomocí žárovky a baterie proměřte obvody všech tří fází mezi vidlicí a svorkovnicí motoru,a hlavně nezapomeňte při měření zapnout vypínač.Pokud přívody budou v pořádku,závada bude v motoru.
Jen mě trošku udivuje motor na šroťáku 0,75 kw,jestli je to větší šroťák,tak to ten motor nemůže přežít.Pokud laboratorní,tak nic nenamítám.Jsem odkojen v zemědělství,tak do toho malinko vidím,proto se ptám.:-)

Dobrý den,

Tu zkoušku nevím jestli chápu dobře. Odpojím vodiče-fáze od motoru, na místo kde byla 1. fáze připojím jeden drátek od žárovky a baterky a druhý drátek od žárovky a baterky přiložím na drát co byl připojen k motoru. Dráty budou pod napětím?

Není možné vyzkoušet pomocí zkoušečky ( Mám takovou, která vypadá jako šroubovák a má diodu. Zkouším tím normálně zásuvky na 220V - zda jsou pod napětím nebo ne)

Jinak motor prý loni jel bez problémů, výkon motoru jsem odhadl podle velikosti. Možná má víc. Jedná se o domácí výrobu na šrot pro zvířectvo.

Najprv sa pozrite na štítok,ak je to asynchronný motor,tak je zhorené jedno vinutie fázy,no motor by po rozbehu hučal,no podľa popisu to vyzerá,že máte tam synchronný motor a ten potrebuje najprv roztočiť iným zdrojom,pri jednofázových sa používa rozbehový kondenzátor,pri trojfazových iný zdroj,motor alebo ho roztočite cez remene.

Jak už padlo, buď je chyba v motoru /přepálené vinutí/ nebo je v přívodu /přerušená jedna fáze/ anebo máte jiný typ motoru než si myslíte. Existují : synchronní, asynchronní a kroužkové motory

Asynchronní : nejrozšířenější, jak jednofázové tak i trojfázové provedení - jednofázové pr. má budící kondenzátor /velký válec na vrchu motoru/, mimochodem vymyslel ho N. Tesla

Synchronní : Na rotoru permanentní magnety, aby se rozeběh, musí se roztočit do svých pracovních otáček jiným motorem, tyto motory se používají jako generátory střídavého proudu nebo jako "hodinové" motory - otáčky nezávisejí na velikosti napětí, ale na frekvenci

Kroužkový : stator i rotor jsou vinuty a podle odporu rotorového vinutí se regulují otáčky motoru - čím menší odpor tím vyšší otáčky, když je rotorové vinutí zkratované, chvá se stejně jako asynchronní motor, bez připojeného rotorového odporu se motor neroztočí, rotorové vinutí je vyvedeno na tzv. kroužky, proto ten název, tyto motory jsou výrazně delší a dnes se již téměř nepoužívají.

Metoda zjišťování spáleného vinutí :
Tou "perovou" zkoušečkou to nelze zjistit - musí se měřit odpor nikoliv napětí.
Budeme vycházet z metody použití baterie a žárovky, to co bylo už nakouslý nahoře.
Zde je obrázek svorkovnice motoru : svorkovnice jeden z těch dlou typů máte, zřejmně ten vlevo.
Odšroubujte všechny vodiče ze svorkovnice. Vezměte žárovku a baterii, jeden konec baterie a žárovky pevně spojíte spolu /je jedno který/ a druhý konec baterie přiložíte na L1 /obrázek/ a druhý konec žárovky přiložíte na L2, pokud žárovka bude svítit, vinutí je v pořádku. Postup opakujeme i pro další fáze tj. L2 s L3 a L3 s L1, pokud na nějaký fázi žárovka nebude svítit, vinutí je přerušeno --> motoru chybí fáze --> samotný se neroztočí --> vyhodit /převinutí se nevyplatí/.
Snad jsem to napsal smysluplně a pochopíte to :puff:

PS. tato metoda jde použít u všech třech typů motorů.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru