Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Moc prosím o info ohledně vysílačů mobilního signálu...

Nikoli, nic se "nesčítá". Elektromagmetické vlnění je "všechno" od tepla, světla, UV záření, vysílání, radiace - liší se to jen frekvencí vlnění a její intenzitou a směrovostí. Takže např. všesměrové záření o výkonu cca 2W (mobily) s frekvencí 800MHz je něco zcela odlišného, než např. úzký radarový paprsek o výkonu cca 150kW na frekvenci okolo 9GHz. Zatím co to první je neškodné a i mozek to neohřeje ani o 1°C (při expozici přes 2 hodiny), to druhé dokáže za několik minut "ugrilovat" malé hlodavce - pokud jsou ovšem umístěni do paprsku. Druhý příklad může být 100W žárovka a 100W laser. Žárovka hrozí max. popálením, pokud se jí dotkneš, ale 100W laser už dokáže celkem pěkně gravírovat a řezat měkčí (nekovové) materiály. Analogie s vodou: litr vody "rozhozený do prostoru se stane mlhou, nebo nanejvýš kapkami. Litr vody vytlačený vysokým tlakem malým otvorem dokáže přeříznout bez potíží např. kameninu. Tolik k intenzitě a směrovosti.

Jediná výjimka, kde dochází ke sčítání expozice v dlouhodobém horizontu, je ionizující záření (jinými slovy "radiace"), a to proto, že toto extrémně vysokofrekvenční záření má vliv na buněčné struktury (zejména celistvost a funkčnost DNA a RNA), jiným slovy, nese v sobě vysokou energii.

Zbytek oněch "zpráv" je čistě o tom, že se většinou jedná o "přežvýkané," původně vědecké, informace z různých lidových periodik, kterážto sepisují pisálci, kteří taktak udělali maturitu, a tak šli "dělat noviny" (a leckdy ani neumí napsat správně složitější českou větu). Popsat nějaký problém je totiž jedna věc, ale správně jej vysvětlit je věc druhá, např. klidně ti vystřelím alternativní teorii: Mobilní BTS postavená ve volné krajině vyžaduje údržbu, tj. k ní jezdí technici v autech a navíc často obsahuje energocentrálu, tj. zdroj hluku. Lesní zvěř je plachá, a proto se z území, kde se pravidelně objevuje nová pachová stopa, kde člověk narušil zvířecí stezky a kde už není (ani v noci) obvyklý klid, postupně stáhne. Nejprve plaší býložravci, následovaní predátory. A hop, máme vysvětlení, problem solved. A bez jakékoli zmínky o "škodlivém" záření.

Závěrem bych dodal, že se nejedná o lhostejnost, ale o racionální uvažování. Nikoli o iracionální šíření bludů.

P.S.: Mimochodem, nejhorší smrt je smrt strachem. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny