Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno El.zkrat

Zdravím, byl jsem požádán o zapojení pobybového čidla v koupelně, které se zapojuje místo vypínače (to je ale vedlejší). Při zapojování jsem si však všiml, že do KU kde je nyní čidlo vedl kabel CYKY-J 4x1,5mm2 přičemž zapojeny byly jen dva černé. Žluto-zelený a hnědý vodič však byly při proměření v kontaktu s ostatními dvěmi černými vodiči (jeden jako přívod do vypínače a druhý odvod do světla) a oba byly pod proudem. Oba konce vodičů (žluto-zelený a hnědý) jsem tedy zaizoloval a podíval jsem se do KU nad vypínačem kde byl tedy starý věneček a hromada vodičů vedoucích bůh ví kam. Tyto dva konkrétní vodiče (žluto-zelený a hnědý) však nebyly nikam do věnečku zapojené, ale přes to v nich byl proud. Opět jsem zaizoloval a nechal jsem to být, protože vše fungovalo jak mělo. Avšak na jedné ze čtyř svorkovnic věnečku, která byla zapojena za vypínačem byly zapojeny tři vodiče. A protože ve vodičích byl bordel a já potřeboval vědět kam ten třetí vodič vede (protože to čidlo není navržené pro vysoký odběr a nikdo ani majitelka nevěděla kam to vede), tak jsem musel vytrhat všechny vodiče z věnečku (protože se se šroubky nedalo ani pootočit) a udělat si v tom pořádek. Ten třetí vodič tedy pravděpodobně vedl do dalšího KU, kde ale nebyl zapojený. Následně jsem použil věneček nový a všechny vodiče zapojil jako předtím. JENŽE při proměření byla fáze a PEN vodič vzájemě v kontaktu. Po dlouhém hledání kde je díra v izolaci jsem nakonec nahodil jistič, který však nevybavil jak jsem očekával. Vše fungovalo a PEN vodič ve věnečku nebyl při proměření zkoušečkou pod proudem. Jistič jsem opět shodil a proměřil jsem L a PEN vzájemně, ale pořád byly v kontaktu. V zásadě je to čistý zkrat, jenomže při nahození jističe vše funguje. Nakonec jsem tedy zapojil čidlo dle schématu a KU s věnečkem zakrytoval. Vše funguje jak má a majitelka je spokojená. Já mám ale z toho ale pořád obavy, aby nedošlo časem k nějáké nehodě... :-/

Rád bych případně dostal nějákou radu pokud se s tím někdo už setkal. Děkuji předem :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Spíš by mě zajímalo jaký expert to dělal před Váma, tím myslím, kdo tahal ty kabely, protože pustit…
antibalda 28.12.2014 21:49
antibalda
Ten dům je z roku 1928 a rozvody jsou původní (včetně rozvaděče). Až na pár úprav v koupelně jsou ro…
Wolve 28.12.2014 23:23
Wolve
Aha, já myslel, že rozvody už jsou novější, jak jste právě napsal "žluto-zelený vodič". Pokud tedy t…
antibalda 28.12.2014 23:36
antibalda
Pokud to tedy funguje tak jak má, tak bych se do toho už asi více nevrtal Souhlasím, mě jde jen o t…
Wolve 29.12.2014 01:03
Wolve
tak jsi to zvoral...protože když všechny mají fázi vpravo, tak VŠECHNY , říká norma, norma už nespec…
paul 02.01.2015 16:45
paul
Paule, nechci se s tebou přít, ale podle mě norma specifikuje, že fáze musí být vždy vlevo /u srdce/…
antibalda 02.01.2015 17:46
antibalda
To je JPP. Musí být na stejné straně v rámci objektu.
karel 02.01.2015 18:05
karel
Musí být na stejné straně v rámci objektu. maličký zádrhel vznikne, když přijde revizák s PU180 a t… poslední
jirka44 02.01.2015 18:46
jirka44

Spíš by mě zajímalo jaký expert to dělal před Váma, tím myslím, kdo tahal ty kabely, protože pustit fázi do zeleno-žlutýho je stejný jako zapalovat v kotli benzínem, navíc je to proti všem normám a selskému rozumu, to ten barák ani nemohl dostat revizi. To musel bejt nějaký kuchař nebo něco podobnýho.
No každopádně, pokusit se zjistit kam ten ZŽ vede, protože je asi jasné, že na nulovací svorku do rozvaděče nevede, to by to lítalo. Pokud vede to tý krabičky kam jste zapojoval to čidlo, tak odpojit a nechat volný, místo něj použijte třeba ten hnědý.

Ten dům je z roku 1928 a rozvody jsou původní (včetně rozvaděče). Až na pár úprav v koupelně jsou rozvody ještě vedeny vodiči s látkovou izolací. Největší úpravy zde provedlo PRE když tu před pár lety instalovali digitální elektroměr. Nicméně k zapojení čidla není potřeba nulový vodič (popř. PEN). Kdyby byl N potřeba, tak bych to čidlo raději ani nezapojoval.
Největší zajímavostí je to, že pokud sepne čidlo, tak všechny svorkovnice věnečku jsou při měření multimetrem nějákým způsobem propojené a to tedy včetně PEN. Pokud ale přiložím fázovku na PEN, tak se doutnavka nerozsvítí...

Aha, já myslel, že rozvody už jsou novější, jak jste právě napsal "žluto-zelený vodič". Pokud tedy to pohybové čidlo funguje tak jak má, tak bych se do toho už asi více nevrtal nebo to bude ještě horší, hliník se rád láme, ale to jistě víte.
Pokud by jste to chtěl předělávat, tak by jste se asi nevyhnul bourání a dávání nových kabelů, protože bez toho by to nešlo.
Takže opět moje oblíbené pořekadlo : " Opravuj jen to co nefunguje a neser se do věcí, které funguji" ... :puff:

Pokud to tedy funguje tak jak má, tak bych se do toho už asi více nevrtal

Souhlasím, mě jde jen o to že to dotyčné funguje již pěknou řádku let bez problému přestože by reálně vlastně nemělo :-)
Jenže pokud jí to teď vyhoří (a vůbec bych se nedivil), tak to padne na moji hlavu a bych nerad...
Dále v celém jejím bytě jsou fáze v zásuvkách vpravo což jsem celkem zíral. Až na jednu vytrženou zásuvku, kterou jsem měnil za novou a zapojil jsem ji tak jak se má :-)

Každopádně se jedná o velice zajímavou zkušenost :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru