Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytržená hmoždinka-možné opravy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co říkáte na opravu vytržené hmoždinky od horní skříňky kuchyňské linky.

Původně tam byly hmoždinky průměr 12 délka 60 mm a vruty 6x45mm. Protože se mi při opětovné montáži protočila hmoždina, tak jsem zakoupil chemickou kotvu, ale prodavačem jsem byl upozorněn, že do chemie patří pouze šroub či závitová tyč, nicméně hmoždinku kvůli demontáži použít lze (nouzově). Problém chemie je ale takový, že pokud se člověk splete, není návratu (vlastnosti železobetonu-nelze vrtat).

Ze strachu, že pokud to pooslím a že linku nesložím, jsem zkusil následující:
použít sukovací hmoždinku Mungo 12x70 (http://www.mungo.ch/cs/vyrobky-912/qr/MU-Nylonov%C 3%A1-Multi-hmo%C5%BEdinka-17.html), vrut 8x80 mm. Během opravy, jsem otvor po staré hmoždince pročistil, omítku (tloušťka 30-35mm) v otvoru jsem napenetroval Soicratem a největší vůle v otvoru vyhladil pomocí sádry. Poté jsem výše zmiňované sukovací hmoždinky (30-35 mm omítku, pak duté tvárnice)zkusil zalepit pomocí tavného lepidla (vyplnění vůle a fixace v otvoru). Každou hmoždinku zvláště, jsem testoval pomocí kovové konzoly a břemene cca 10-15 kg a zkoušel jsem též tahové zatížení co jsem mohl, dále jsem zkoušel připevnit skříňky a znovu zatížit a zatím to drží. Skříňku jsou vzájemně prošroubované a také krajní skříně jsou uchyceny boky buď do zdi či dlouhé potravinové skříně.

Myslíte, že mám být v klidu, či jak bude menší shon, tak to zase sundat a nalepit to pořádně? Nemám rád fušerství (raději dimenzuji na více než je), ale jednal jsem s ohledem na předvánoční shon (kuchyň musela být co nejdříve v provozu) a také vzhledem k tomu, že v obchodech pro kutily již nic moc nemají a opravu jsem prováděl sám, bez pomocníka.

P.S.: Na konkurečním portálu jsem dostal různé rady typu použít montážní lepidlo Soudal A60 (polyuretan), klasická sádra s pískem a atd. Co používáte Vy? Díky. Přeji pěkný předvánoční čas.

Předmět Autor Datum
Moc nechápu problém. Ono by stačilo (aspoň dle mého názoru) díru kvalitně navlhčit, zasádrovat a vra…
IkaSGC 21.12.2014 17:03
IkaSGC
Obyčejná sádra a není co řešit
Matyas xl 21.12.2014 17:16
Matyas xl
Zdravím, právě že sádra zklamala. Prostě to neudrží ten utahovací moment.
beda11 21.12.2014 19:38
beda11
jestli je to duté tak jedině dost dlouhou hmoždinu, přes obě stěny duťáku, pak to nebude viklat..
paul 21.12.2014 19:45
paul
Duté to je, akorát dlouhou hmoždinku to je na cca 20 cm hmoždinky.:-/Je to staré tvárnice ala Poroth…
beda11 21.12.2014 20:11
beda11
Tady je ještě odkaz na to lepidlo, co někdo doporučoval: http://www.soudal.cz/produkt/konstrukcni-le…
beda11 21.12.2014 20:21
beda11
Tak ona další možnost je třeba okolo dané díry obouchat trochu více omítky (až na cihlu) a nahodit t…
IkaSGC 22.12.2014 11:08
IkaSGC
Zdravím, taky možnost. Nicméně zatím to drží. Evidentně byl asi problém toho, že se omítka okolo hmo…
trtr 22.12.2014 15:46
trtr
Sádrokartonář požíval asi něco takového: http://shop.estrechy.cz/detail/1228-Tmel-pro-sadro karton-K…
Cvrk 22.12.2014 23:03
Cvrk
Zdravím to bude ono.:-)
trtr 22.12.2014 23:44
trtr
mám pocit,že na takové uchcení není nad špalík..:-)
paul 22.12.2014 08:02
paul
Když máte dům skládaný z pískovce na hlínu, omítku přes 5 cm, tak si teprve vyhrajete. V zásadě může…
kejki 21.12.2014 21:59
kejki
Jj, ty závěsy znám, je to tzv. systém Camar. Bohužel naše skříňky mají pouze plechové úhelníky skoro…
trtr 21.12.2014 22:40
trtr
Pokud ta zeď není moc tlustá, tak nejlepší je provrtat ji skrz a dát tam vratové šrouby a z druhé st…
Davča2 22.12.2014 09:27
Davča2
Právě ten plechový úhelník jsem u jedné skříňky posouval.
kejki 24.12.2014 09:02
kejki
A tohle se dělá i 20 cm a skříňku to udrží, i když ten šroub se trochu ohne. poslední
kejki 24.12.2014 09:07
kejki

Moc nechápu problém. Ono by stačilo (aspoň dle mého názoru) díru kvalitně navlhčit, zasádrovat a vrazit tam pořádnou hmoždinu (pro klid v duši i předimenzovanou). Když se hmoždina pěkně zahryzne do cihly tak je po problému a sádra zajistí aby se nesesypala omítka a nepovolila.

Duté to je, akorát dlouhou hmoždinku to je na cca 20 cm hmoždinky.:-/Je to staré tvárnice ala Porotherm, ale zedník to zrovna asi naflákal jak to šlo. No zatím to drží v tom tavném lepidle, že jsem to prostě při normální zatížení(snaze vytrhnout to) s tím nic neudělal.

Tady je ještě odkaz na to lepidlo, co někdo doporučoval: http://www.soudal.cz/produkt/konstrukcni-lepidlo-6 0a .
Osobně jsem se setkal i s názory, že místo sádry někdo používá lepidlo na dlažbu, betonový potěr, různé malty a pod. Říkám, nejsem pro fušeřinu, ale tak jsem zkusil to tavné lepidlo a překvapivě to má lepší vlastnosti než sádra. Jen aby to bylo trvanlivé. Jak jsem psal, skříňky jsou vzájemně sešroubované a krajní jsou na boku fixované, takže se to ani vytáhnout sand ani nemůže, ale pořád nad tím přemýšlím a chodím okolo.:-/

P.S.: Jednou u nás byl sádrokartonář a na finiš pouříval nějakou stěrku, kterou míchal z prášku. 10-15 minut se dalo pracovat a tak to bylo jako kámen, ale sádra to nebyla. Když se hrouba hodila o zem, tak je to ani nelámalo. Nevím co to bylo, ale byl to super matroš. Nevýhoda sádry je, že je sice tvrdá, ale extrémně křehká, takže při rozpínaní hmoždiny ji rozdrobíte. Nicméně šrouby to opravě tavným lepidlem drží lépe, než dříve hmoždinky jištěné sirkami-to jsem ale já nedělal.:-D

Zdravím, taky možnost. Nicméně zatím to drží. Evidentně byl asi problém toho, že se omítka okolo hmoždiny drobila, čemuž obalení lepidlem brání a navíc je to celkem pevný materiál a navíc trochu pružný. Sádra je tvrdá a křehká, takže by se to asi zase vydrolilo při utahování.

Když máte dům skládaný z pískovce na hlínu, omítku přes 5 cm, tak si teprve vyhrajete. V zásadě můžete u původní verze "L" závěsů na stropě skříňky posunout závěs a díru. Ne mnoho, kvůli prohýbání desek. U bočních přichycení (IKEA Faktum) můžete posouvat ve svislém směru. Nejdelší hmoždinky jsou okenní kotvy, dělají až 20 cm. A tu šroubovinu v chemické kotvě mám taky, je to tedy sakra drahá legrace, ale to jsme testovali na 100 kg. Ona 80 cm skříňka plná porcelánu něco váží.
Dnes jsou k dispozici profilované závěsné plechy, které můžete přivrtat na různých místech a pak zavěsit skříňky za rektifikační kování. Má to výhodu při seřízení výšky,pro případnou přestavbu pořadí skříněk i při výměně linky.

Jj, ty závěsy znám, je to tzv. systém Camar. Bohužel naše skříňky mají pouze plechové úhelníky skoro v rohu. Bude věřit, že to ty tavné tyčky udrží a kdyby ne, tak tam lupnu tu kotvu i když kotva je věc napořád (vrtat nelze, leda vysekat). Hmoždinu jsem v tavném lepidle důkladně obalil a šup do díry. Nahradilo to vydrolenou omítku. Únosnost jsem testoval na každou hmoždinu zvlášť a nic se nestalo. Také jsem si říkal, že když tam dám kolem hmoždinky něco extrémně tvrdého-třeba chem. kotva, tak hmoždinku ani neroztáhnu, resp. šroub nedotáhnu, protože nebude možná deformace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru