Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení nového přímotopu (konvektoru)

Problém je v tom, že ten nový je třížilový na konci má zástčku do zásuvky a ten starý jen dvou. Bylo to řešeno kabelem se zásuvkou, ale ten třetí žlutozelený kabel nebyl zapojen.
V zásuvce docházelo k praskání, zahřívala se a když jsem ji odpojil byl jeden kolík těmi výboji trochu poznamenán a okolní plast se patrně i trochu tavil.
Než mě začnete pranýřovat jak hrozné věci dělám poznamenám že v tom jsem nevině a pokud by to šlo, určitě bych se do něčeho podobného nepletl, poněvadž tomu nerozumím.
Potřeboval bych vědět jestli s tím topením lze něco udělat, nebo je nutné koupit jiné, dvoužilové - ve vedlejší místnosti to tak je uděláno a nejsou s tím problémy.
Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
to záleží na tom co je to za spotřebič...tridy_ochran.pdf předměty I třídy se zapojují 3žilovým přív…
paul 07.12.2014 12:27
paul
Děkuji za pomoc, zdá se mi to celkem jasné. Jinak na štítku přímotopu je velký nápis CMI, potom HCV-…
ZdenekHribek 07.12.2014 13:58
ZdenekHribek
Podle příspěvku soudím, že přímotop je instalován ve staré baráku ještě s hliníkovým dvoužilovým roz…
antibalda 07.12.2014 13:24
antibalda
S tím starým barákem je to víceméně pravda, ale ty přímotopy byly děláný dodatečně i s rozvodem tak…
ZdenekHribek 07.12.2014 14:13
ZdenekHribek
Podle mě je to naprd řešení. Pokud tam přímotopy budou opravdu natrvalo, tak jednoduše vyhodit zásuv…
antibalda 07.12.2014 14:25
antibalda
Ten věneček tam už je a na něj je připojen asi metr kabelu se zásuvkou do níž se dává ta od přímotop…
ZdenekHribek 07.12.2014 15:18
ZdenekHribek
Zde se vracíme na úplný začátek k prvnímu příspěvku kolegy Paula. Pokud je to třívodičový, tak tam m…
antibalda 07.12.2014 15:43
antibalda
Měl jsem pocit, že s Paulem nesouhlasíte, omlouvám se za komplikování...
ZdenekHribek 07.12.2014 16:27
ZdenekHribek
Nene, to jsem nikde nenapsal, Paul má pravdu, jinak to prostě zapojit nejde. A jelikož jsme se teď d…
antibalda 07.12.2014 17:01
antibalda
no já to napsal tak proto, že tazatel se nevyzná, tak aby měl možnost tu značku na topidle objevit,… poslední
paul 07.12.2014 17:36
paul

to záleží na tom co je to za spotřebič...tridy_ochran.pdf
předměty I třídy se zapojují 3žilovým přívodem s ochranným kolíkem..je nepřípustné ochranný vodič odpojit!!
předměty II třídy se zapojují kabelem s dvoužilovým přívodem , poznají se podle značky čtverečku ve čtverečku /něco jako soustředné čverce/. Je nepřípustné ochranný vodič doplnit!!!Není pro něj ani svorka z výroby.

Děkuji za pomoc, zdá se mi to celkem jasné. Jinak na štítku přímotopu je velký nápis CMI, potom HCV-2009S STAND, 220-240V 50HZ, 1800-2000W. Na webu se dá najít, ale nic moc tam není.
Ale i tak je patrné že jej buď zapojím do normální zásuvky , ale bude to dražšší, nebo vyměním. Ještě jednou děkuji.

Podle příspěvku soudím, že přímotop je instalován ve staré baráku ještě s hliníkovým dvoužilovým rozvodem. Ano, jedna z možností je koupit jiný dvoužilový, ale je to o vyhoření celého baráku, poněvadž přímotopy mají poměrně veliký odběry proudu viz.

V zásuvce docházelo k praskání, zahřívala se a když jsem ji odpojil byl jeden kolík těmi výboji trochu poznamenán a okolní plast se patrně i trochu tavil.

Takže pokud to situace dovolí, natáhnout nový odpovídající přívod z hodin k přímotopu. Většinou měď 3x2,5mm^2.

Ještě doplnění, pokud by tam byl přímotop instalován natrvalo, je lepší místo zásuvky a zástrčky použít nějakou svorkovnici, ty mají zpravidla daleko menší přechodový odpory než zásuvka se zástrčkou a proto se to nezahřívá a netaví.

S tím starým barákem je to víceméně pravda, ale ty přímotopy byly děláný dodatečně i s rozvodem tak cca před 8 lety. Jinak ty přímotopy jsou čtyři a problémy jsou jen s tím jedním. Další dva jsou původní a jeden je taky novější, ten je ale dvoužilový.
Ta svorkovnice mě taky napadla (něco jako uříznout zásuvku a kabel připojit přímo jak to mají ty původní přímotopy), ale podle toho co radil Paul to nebude nejlepší řešení, i když by určitě lepší než to s tou zásuvkou.
Děkuji za pomoc

Podle mě je to naprd řešení. Pokud tam přímotopy budou opravdu natrvalo, tak jednoduše vyhodit zásuvku a místo ní tam dát klasický věneček do krabičky a na něm propojit přímotop s přívodem, na to úhledné víčko a je po problému. Už nikdy nic nebude doutnat a tavit se, teda pokud neupadně ten hnusnej hliník.

Ten věneček tam už je a na něj je připojen asi metr kabelu se zásuvkou do níž se dává ta od přímotopu. Omlouvám se, že jsem to nepopsal dostatečně přesně.
Ale nebude to dělat problém, když nebude zapojen ten třetí vodič?

Zde se vracíme na úplný začátek k prvnímu příspěvku kolegy Paula. Pokud je to třívodičový, tak tam musí být tři vodiče, pokud je dvouvodičový, tak dva. Tyto dva typy /třídy bezpečnosti/ se nedají kombinovat.

Nene, to jsem nikde nenapsal, Paul má pravdu, jinak to prostě zapojit nejde. A jelikož jsme se teď dobrali až k tomu, že vlastně ve zdi máte starou dvoužilovou elektriku, tak stejně budete muset koupit jiný - dvoužilový.

no já to napsal tak proto, že tazatel se nevyzná, tak aby měl možnost tu značku na topidle objevit, případně si udělat jasno podle typu vydlice,o jaký přístroj=topidlo se jedná. Bude se mu i lépe orientovat při nákupu...bohužel tohle je problém většiny občanů elektrikou nepolíbených.
Kdyžuž jsem se o tom rozepsal tak ještě jeden odkaz. Aby jste se vyznal za sepodle toho do jakého prostředí to kupujete.
Jední se o značení krytí, označuje se IPxx, a xx může být od 00až po 68 tabulka zde:kryty.htm

P.S. Pokud je v krabici věneček, mohl by to elektrikář zapojit na přímo. Ale je tu problém jiný....šňůra se smí pouze vyměnit za stejnou, ze stejnými parametry , tedy průřez, vidlice, počet vodičů a koncovku. S tímto provedením bylo zařízení zkoušeno a shledáno vyhovujícím pro občanaz hlediska bezpečnosti. Takže teoreticky nejde ani odstřihnout vidlice!!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru