Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Malování vápnem?

Vyhasit nehašené vápno (tzv."bouchačka, čerťák..."):

POZOR, PRACUJETE S ALKALICKOU ŽÍRAVINOU!!! - Používejte ochranu holých povrchů těla a zejména očí!!! Nebezpečí poleptání kůže, sliznic, očí, nebezpečí popálení horkou tekutinou!!!

Umístěte sud ve volném prostranství bez přístupu dětí a cizích osob, dejte necelou 1/2 vody a postupně (v řádu několika hodin) přidávejte po jedné fance nehašené vápno. V průběhu hašení je nutné pečlivě ODE DNA průběžně promíchávat zprvu řídkou tekutinu, která se postupně začne zahřívat a houstnout akterá má snahu usazovat se u dna nádoby a potom se přehřívat a varem uvolňovat bubliny plynů, které rozstříkává do okolí !!! Dbáme na to, aby se tekutina neohřála nad cca 60C a aby se v průběhu hašení neusadila na dně, jinak je nebezpečí poleptání rozstřikujícím horkým "vápenným mlékem".(Tuším, že do sudu 200 l nevejde na vyhašení celý pytel.) Přidáváním vody, nebo vápna, postupně upravíme požadovanou hustotu a množství. Hašení vápna je ukončeno, pokud teplota klesne na teplotu okolí a hustota roztoku je dostatečná - zpravidla po několika dnech, kdy dochází k homogenizaci roztoku. Po celou dobu je nutné vápno promíchávat a kontrolovat teplotu!
Hašené vápno by nikdy nemělo na povrchu uschnout, ale mělo by být zalito vodou tak, aby jeho hladinu zakrývala. Hašené odstáté vápno je pastovité konzistence, snadno rozpustné ve vodě. Při malbě má desinfekční účinky, lze je stříkat i natírat, avšak není odolné stékající vodě a otěru. Nanáší se zpravidla na základní omítku - štuk, nebo předchozí nátěry s hlinkou, nebo malým obsahem nerozpustných latexů (předchozí malba musí být rozpustná ve vodě). Je to velmi levná běloba, která ze zdi propouští odvětrávanou vlhkost. Provádí se zpravidla v několika vrstvách v konzistenci, podle možností zvolené nanášecí technologie.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny