Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno uřízlé dveřní závěsy

Zdravím,
přestěhovali jsme dědečka do pronajatého bytu (aby to k nám měl blíž), ale chybí tam dveře do koupelny - sestra majitele měla takový pocit, že je to zbytečnost, vyhodila je, uřízla panty na futru a dala tam "dekorační záclonku". No, dveře jsme sehnali za odvoz, ale teď co ty panty. Zárubně jsou klasické staré ocelové. Chci se poradit jak byste to řešili s minimem úsilí - ja teda svářečku (invertor) mám a něco "heftnout" už celkem dokážu ale úplně machr teda nejsem ani zdaleka, učím se a zvlášť ty tenčí věci mi ještě dělaj malinko problém. Myslíte že by se to tam mělo navařit, nebo spíš sehnat nějakej šroubovací (ty jsou ale spíš do dřeva a nevím jak by to tam drželo)? Kdybyste to vařili, jakou elektrodu byste použili ? Pokud byste měli pocit, že je třeba zvolit nějaký "zvláštní" postup, a chtělo se vám se podělit o něj, sem s ním. Než to celý rozvrtám...
Dík
Filip

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak jsem psal, jsou tam ty zbytky původních pantů. Budou mít tloušťku tak tři milimetry a to upálit…
Zerozero 03.12.2014 02:16
Zerozero
oklepnout o tvrdý předmět Kdysi jsem sledoval svářeče, ten měl vedle ruky starý kotouč z brusky a p…
čumil_old 03.12.2014 14:48
čumil_old
no ja si brousim spicku elektrodu o betonovou dlazdici, co z nich mam podlahu. co se tyce suchosti e…
filuna 03.12.2014 16:08
filuna
stačí je dát na 50°C na hoďku do trouby poslední
paul 03.12.2014 17:43
paul

Jak jsem psal, jsou tam ty zbytky původních pantů. Budou mít tloušťku tak tři milimetry a to upálit proudem okolo 70A, je spíš umění.
Připrav si nové panty, tak aby na zbytky pasovaly. Někdo ti to přidrží, na nabodování.
Sežeň si ale ty bazický elektrody.
Udělej první bod a to tak, že si přiblížíš elektrodu těsně ke spáře a zapálíš oblouk asi na jeden a půl vteřiny. Hodně krátký oblouk a oddálíš. Měl by vzniknout bod, který udrží pant na místě. Pokud se to nepodaří na první pokus, nevadí zopakuj.
Ten bod je vhodné udělat spíš uprostřed pantu, ne na kraji.
Vzhledem k tomu, jak píšeš, že vařit ještě neumíš, tak se ti asi nepodaří to zavařit na jeden zátah. Vaření stoupačky je potřeba se nejdřív naučit.
Proto to udělej takhle: Zrovna tak, jak jsi udělal první bod uprostřed, udělej další dva na obou krajích. Potom další, mezi nimi. To už by mělo dveře bez problémů udržet.
Podle šířky, můžeš udělat další body. Tím budeš mít svár skládající se z jednotlivých
bodů. Tak nemůžeš nic upálit.

Jinak: "stoupačkou" se rozumí, sváření svislých svárů. Sváří se tak, že se začne dole a postupuje směrem nahoru. Vhodným nakloněním elektrody šikmo nahoru, se dá svarový kov mírně vyfukovat nahoru a tím omezit stékání. Bazické elektrody dobře odplavují strusku, která stéká pod svár a nezaváří se.
U silnějších materiálů by se měl nejdříve vyvařit "kořen" to je slabý podkladní svár.
Potom se vaří krycí vrstva. Pro tenké materiály a nenáročné sváry se kořen nedělá a svaří se to najednou jedním svárem.

Pro popsané nabodování doporučuji si zkrátit elektrodu na polovinu, alespoň pro první
přichycení. Je tak pevnější ruka.
Bazické elektrody mají pro první zapálení zápalnou špičku. Při opakovaném zapalování, však už není. Proto pro citlivé zapalování je dobré si špičku oklepnout o tvrdý předmět, aby bylo zapálení jistější. Jinak obalení špičky struskou brání zapálení.
8-)

oklepnout o tvrdý předmět

Kdysi jsem sledoval svářeče, ten měl vedle ruky starý kotouč z brusky a před zapálením oblouku si o to otřel elektrodu.
Pochopitelně na svém stabilním pracovišti. S sebou to netahal.
Ještě by elektrody měly být suché. Bývala na to i speciální pícka.

no ja si brousim spicku elektrodu o betonovou dlazdici, co z nich mam podlahu. co se tyce suchosti elektrod, faktem je, ze je mam rozbaleny v krabici v dilne takze suchy asi fakt nejsou, ale ja zatim svaruju tak desne zasadni veci jako treba klec pro stene do zadni kapsy cyklovoziku, lyziny na crosscut rezani maflem, podpery pod boruvky, stojanek na vanocni stromek nebo zlomena osa slapaciho auticka, takze na to bud uplne prdim a nebo se ridim radou, co jsem kdysi nasel nekde na svarforu, ze staci stahnou proud, elektrodu na chvili prilepit a kdyz se "rozvoni" tak je ready. jinak jsem taky kdysi videl, ze susicku si nekdo delal z nejaky trubky do ktery z boku udelal diru a prdnul tam horkovzdusnou pistoli, ale jestli a jak dlouho to fungovalo, to netusim. az se svarovat naucim vic a pustim se do neceho zasadnejsiho (treba do plynovodu, rozhledny nebo zeleznicniho mostu ;-) zacnu resit tyhle high-level zalezitosti. a taky treba na tyhle futra, pokud se do toho nakonec pustim, si urcite koupim novej balicek bazickych elektrod a otevru je tesne pred akci ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru