Předmět Autor Datum
Tuším, že tam byla zašroubovaná zátka, pod kterou byl hřídel, kterým se to dalo rozpohybovat. Ale po…
jirka44 24.11.2014 19:00
jirka44
Díky za reakci. Zátku jsem měl povolenou, je pod ní těsnění, myslel jsem, že z toho poteče nějaká vo…
Zdeněk_2 24.11.2014 19:12
Zdeněk_2
Vypni elektřinu, vraz do otvoru šroubovák a i značnou silou se pokus zatočit na kteroukoliv stranu.…
mirektatra 24.11.2014 19:55
mirektatra
Nevím přesně jak je to u toho Piccola,ale u většiny oběhových čerpadel by po povolení zátky měla val…
betisa 24.11.2014 20:48
betisa
Byl jsem teď u toho a potvrzuji, že z toho valí voda. Předtím jsem nesundal to těsnění, které tam by…
Zdeněk_2 25.11.2014 13:24
Zdeněk_2
Jestli nemáš kuláky na zavření před a za čerpadlem tak to budeš muset vypustit..na ten 5mm šroubovák…
betisa 25.11.2014 14:26
betisa
Díky za podnět, kuláky tam mám, úplně jsem zapomněl. Nicméně "Takže použij klidně šroubovák větší" -…
Zdeněk_2 07.12.2014 17:10
Zdeněk_2
Máš "starou" Picolu nebo Picola Nova? U obou je odvzdušňovák ten největší šroub a je to na něm napsa…
Rce 25.11.2014 14:47
Rce
Mám starou piccolu, přesně jak je na uvedené fotce. Omlouvám se, že jsem nepsal, teď jsem se tomu n…
Zdeněk_2 07.12.2014 17:08
Zdeněk_2
Nevím o žádné zátce na této Picole ani že by se na něco dalo tlačit. Odvzdušňovací šroub je skutečně…
Rce 07.12.2014 22:53
Rce
Díky za dodatečné informace, třeba se budou v budoucnu hodit, příp. někomu jinému zde. Každop. jak j…
Zdeněk_2 07.12.2014 23:49
Zdeněk_2
Nemáš za co, doufám, že se to bude někomu hodit. Jo ještě dole ten důlek, to je plomba, jde vydloubn…
Rce 08.12.2014 03:13
Rce
Chtel bych poradit mam piccolu ale ve vodorovne poloze a nechveje se spatne topi vrsek teply ale spo…
Misavlas 14.01.2018 21:42
Misavlas
Picola se netočí. Zkusit rozebrat a vyčistit, jak jsem psal nahoře. Bacha, spodní imbus bývá zakápnu… poslední
Rce 14.01.2018 21:57
Rce
Takže děkuji vám všem, už mi to jede, můžete označit jako vyřešeno. Dodatečně jsem ještě zjistil, že…
Zdeněk_2 07.12.2014 19:01
Zdeněk_2

Vypni elektřinu, vraz do otvoru šroubovák a i značnou silou se pokus zatočit na kteroukoliv stranu. Je možnéna hřídelku i silně zatlačit směrem dovnitř (ne údery, pouze tlak rukou). Voda by volně vytékat neměla, pouze mírný průnik kluzným ložiskem. Je pravděpodobné, že čerpadlo "zalehlo" dlouhodobým nepoužíváním a není to výjimečné. Zalehnutím /mechanickým zablokováním rotoru/ zpravidla ani nedojde k poškození vinutí motoru.

Nevím přesně jak je to u toho Piccola,ale u většiny oběhových čerpadel by po povolení zátky měla valit ven voda celkem dost,jelikož protéká těma kluznýma ložiskama a navíc rotorem čerpadla je vrtaný otvor po celé délce(nevím zda i u Piccola)
Buď jak někdo píše zkusit vrazit šroubovák do té hřídele otvorem u zátky a otáčením uvolnit rotor...(bacha při hrubějším násilý může dojít k prasknutí těch kluzných uhlíkových ložisek.)
Spíš si ale myslím,že to bude na demontáž a rozebrání.Většinou po delším odstavení čerpadla se rotor přilepí k oddělovací vložce a nejde s tím hnout...

Byl jsem teď u toho a potvrzuji, že z toho valí voda. Předtím jsem nesundal to těsnění, které tam bylo asi trochu přilepené, proto to neteklo. Jde z toho samozřejmě špinavá voda, takže to je předpokládám tak na vypuštění trubek, jinak nadělám bordel. Jen mne překvapuje, že to tam je tak na 5mm šroubovák, čekal jsem větší.

Jestli nemáš kuláky na zavření před a za čerpadlem tak to budeš muset vypustit..na ten 5mm šroubovák jak píšeš to by mohl být ten otvor skrz celou hřídel,ale čerpadla měly právě na konci té hřídele rotoru vyfrézovaný jakoby zářez pro šroubovák.Takže použij klidně šroubovák větší a pokus se s ním otáčet až ti do toho šlicu zapadne...potom uvidíš jestli s ním otočíš nebo ne (ale říkám nevím jak to je u toho Picola) já kdysi dělal na větších NTV a NTR čerpadlech...

Mám starou piccolu, přesně jak je na uvedené fotce.

Omlouvám se, že jsem nepsal, teď jsem se tomu nemohl věnovat. Chci se ještě zeptat, výše tady někdo zmiňujete zátku... tím je myšlen ten odvzušňovací šroub, co je zde na fotce? Připadá mi totiž nelogické, že to není ve středu, pokud tam mám na něco tlačit. Nebo tím myslíte to, co je na těch fotkách zezadu (z opačné strany)? Tam taky vypadá, že je tam nějaký šroub, původně jsem myslel, že by tam mohl být inbus, ale je to jakoby nějaký důlek a nemá to hrany.

Nevím o žádné zátce na této Picole ani že by se na něco dalo tlačit. Odvzdušňovací šroub je skutečně mimo střed, vyplývá z vnitřní konstrukce. Dole to z důlkem nepovolovat, tamtudy se rozebírá, nepovolovat připojené k vodě, nebo se to rozpadne ve dví a potopa jistá. Ano, je to imbus. Picola se rozebírá takto:
Vyndáme jí z potrubí a dáme na stůl. Zcela vyšroubujeme odvzdušňovák a vyjmem podložky. Odšroubujeme tři šroubky na štítku a štítek sundáme. Pod ním je uprostřed imbusový šroub. Nejprve ale odšroubujeme imbus zespoda, tím uvolníme spodní kryt (odklepneme paličkou), pak teprve horní a vyjmeme rotor s turbínkou a stator s cívkou. Celé to očistíme, hřídelku můžeme vzít jemným smirkem (číslo 500) aby se očistila od sajrajtu. Bacha, nic se nemaže, je to "mazáno" oběhovou vodou. Když skládáme, nejprve horní imbus a dotáhnout pak spodní. Opačným postupem do picoly nateče a můžeme jí zahodit. Bacha, nezapomenout na případná těsnění (nejnovější model byl samosvorný bez těsnění). Pak dáme horní štítek (nebo taky ne, je tam jen pro parádu) a nezapomeneme na odvdušňovák. Picola má být namontována svisla, pak není třeba odvzdušňovat, odvzdušní se automaticky.

Jestli se Picola točí poznáme, když na ní položíme ruku, musí se jemně chvět.

Picola se netočí. Zkusit rozebrat a vyčistit, jak jsem psal nahoře. Bacha, spodní imbus bývá zakápnut plombou, asi nějaké olovo nebo cín, nutno z toho imbusu vyšťourat nejlépe rýsovací jehlou na plech. Může být i spálená, pak nutno nechat stator převinout. Též překontrolovat rozběhový kondenzátor. Jestli je jen zaseklá, tak se bude tělo Picolly zahřívat. Jestli se nezahřívá, tak asi bude spálená.

Takže děkuji vám všem, už mi to jede, můžete označit jako vyřešeno. Dodatečně jsem ještě zjistil, že jsem měl poškubané dráty od toho čerpadla - našimi přičmoudlými spoluobčany, kteří nás pravidelně kulturně obohacují a byli u mne na návštěvě před dvěma lety. Takže to byl tedy důvod, proč to vlastně nejelo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru