Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zoom motor

zdravím
chci se prosím zeptat, jestli někdo neví, jak se má chovat zoom motor na digitálním kompaktu.
Jedná se o panasonic lx3. Mám ho rozdělaný, protože nechtěl vysunout objektiv při zapnutí. Na síti jsem našel servis-manuál. Zjistil jsem přes historii chyb v "tajném" menu, že problém je s Zoom-motor sensorem(Zoom motor sensor error).
Rozdělal jsem foták tedy až k onomu motorku. Objektiv není zablokován nečistotou, protože v ruce jak s ním točím pěkně zumuje. Ale ten servo motorek je jakýsi přidřený a nevím jestli to tak má být,nebo ne.

TAkže moje otázka je, zda-li je možné protáčet ozubeným kolečkem co je u serva "ručně"(šroubováčkem či nehtem/prstem) s použitím přiměřené síly? Zkouším to tak, že se bojím abych neodlomil plastový "zub" a servo se ani nehne. Je to správně že se nehne?
Servo má tak 2x3cm a nevěřím, že by měl elektromagnet takovou sílu abych ho nepřetočil(dříve než praskne zub).

Vyfotil bych to, ale nemám čím. Foták je na stole na 7 části :D

díky

Předmět Autor Datum
Servo motorky obecně vzato jsou motorky s převodovkou. Tedy je tam normální motor a u něj hned převo…
IkaSGC 10.11.2014 08:52
IkaSGC
Jediné jak správně a korektně otestovat servo je ten že na něj správně přivedeš správné napětí. Dalš…
IkaSGC 10.11.2014 08:56
IkaSGC
podíval jsem se do toho servis-manuálu ještě raz a opravdu jsou z boku motorku snímače. Ty jsem oddě…
patyk 10.11.2014 09:13
patyk
Fóliový flexi "drátek" je prakticky nepájitelný. Okamžitě se propálí. Ale pokud se dají komponenty k…
IkaSGC 10.11.2014 16:53
IkaSGC
tak to nevím, jestli jsou s folii i ty součástky. Ale předpokládám, že bych je nemusel pájet na foli…
patyk 10.11.2014 19:34
patyk
tak jsem se zkompletoval a objektiv nevyjíždí stále. asi to bude tím snímačem, popř.servem. Naštěstí…
patyk 10.11.2014 15:27
patyk
ráno mne napadlo spustit motorek na napojeném foťáku samostatně. :) Drželem jej v prstech a škubalo…
patyk 11.11.2014 19:46
patyk
Těžko cokoli radit když to nemám před sebou. poslední
IkaSGC 11.11.2014 21:20
IkaSGC

Servo motorky obecně vzato jsou motorky s převodovkou. Tedy je tam normální motor a u něj hned převodovka která mění rychlé otáčky na pomalé a zvyšuje sílu kterou motorek utáhne. Jinými slovy, pokud je to servomotorek který má vevnitř převodovku tak násilným otáčením riskuješ zničení oněch převodů.

Jediné jak správně a korektně otestovat servo je ten že na něj správně přivedeš správné napětí.
Další možnost pokud je motorek v pořádku by mohla být chyba ve snímači který monitoruje polohu servo motorku, pokud takovým snímačem je foťák vybaven.

podíval jsem se do toho servis-manuálu ještě raz a opravdu jsou z boku motorku snímače. Ty jsem oddělal a je vidět převodový mechanismus uvnitř motorku.
Včil jsem si i vzpomněl, že jsem kdysi rozdělal motor na gril. A tam je taky převodovka. A na konci s kolečky otáčet nešlo, kdežto na začátku ano. Je to na konci již tak zpřevodováno, že ta páka je šílená. To bude i tento případ.

Motorek pokažen být nemusí. Asi to bude těmi snímači. I ten záznam událostí v tajném menu hlásí "zoom - motor sensor error"
Profouknul jsem je, jdu fotak zkompletovat. Snad jen smítko vadilo paprsku ve výhledu na zuby koleček :)))

Jinač nevím. Snímače jsou natištěny na foliovém drátku. Na hrot mikropájky budu muset připevnit jehlu asi :( Eště že se mi ruce neklepou a dokážu okem rozpoznat protony na atomu :)))

Fóliový flexi "drátek" je prakticky nepájitelný. Okamžitě se propálí. Ale pokud se dají komponenty koupit nové tak předpokládám že by mělí zahrnovat i káblík. Tedy koupit vše nové a více se v tom radši nevrtaj. Ony jsou to svině citlivé. Pokud je možnost předat do servisu tak určitě člověk neprohloupí (pokud si za to neveznou litránek, pokud ano tak rychle zdrhat :D). :)

tak jsem se zkompletoval a objektiv nevyjíždí stále. asi to bude tím snímačem, popř.servem. Naštěstí to nejsou divoké pálky (cca 35kč snímač a 200-400servo).

Akorát jsem při kompletování a odzkoušení zjistil, že nefunguje monitor. :((( Doufám, že jsem jen netrefil správně kablík do konektoru....

Dám pak vědět, jak oprava dopadla... zatím díky

Pokud by byly nějaké postřehy k tomu, nebráním se jim :)

ráno mne napadlo spustit motorek na napojeném foťáku samostatně. :) Drželem jej v prstech a škubalo v něm lehce. Tak jsem vyndal snímače pohybu a viděl jsem snahu otáčet se hřídelku. Tak jsem oddělal 2 šroubky na servu, trochu jsem tělíčko roztáhl, a zkusil zapnout a ono ejhle, motorek se protočil! Tak jsem to radostně cele složil, objektiv vyjíždí, dokonce to fotí a i s bleskem, ale monitor furt nič.

zkusím ještě zapátrat na síti, jestli někdo nemá podobnou potíž....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru