Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nahození vnitřní sanační omítky.

Zdravím, tak nejdřív abych trošku ospravedlnil můj hloupý dotaz. Sice jsem technicky nadaný ale bohužel trošku v jiných směrech a po pravdě ještě jsem neměl přiležitost doma nikdy nahazovat omítku natož tak sanační tak se tedy ptám.
Sice si připadám hloupě ale jak nahodit správně sanační omítku? Mohl by někdo poradit amatérovi jednoduchým postupem?

Věc se má tak že teď obývám přízemí našeho "nemalého" domu a jak už to u starších domů bývá tak se na pár místech vyskytují vlhnoucí zdi. Zdi by bylo třeba podsekat plachy a tak znovu odizolovat ale to se hned tak nestane a proto bych potřeboval aspoň na pár let aby byl klid nahodit omítku zpátky. Situace je viz. foto, podobných opadanců je víc ale tenhle mě teď trápí nejvíc. Starou omítku ještě osekám víc, až k zemi, ale co potom? Máme doma sanační omítku CEMIX. Poradil by někdo jak to nahodit aby to tam vydrželo co nejdýl0? Díky.

Předmět Autor Datum
Zdravim. Misto je dost bolave. Tak za 1. Ocistete starou jadrovou omitku treba ocelovym kartacem neb…
pospa65 10.11.2014 09:28
pospa65
Nevím, já cca pred 10-ti léty omítku v podobném stavu u svokra opravil klasickou vápennou omítkou, ž…
Joseph 10.11.2014 09:50
Joseph
Tady by se dala najit i vapenna sanacka. http://www.proficb.cz/dokumenty/CZ%20Katalog%20san ace%2020… poslední
pospa65 10.11.2014 11:49
pospa65

Zdravim. Misto je dost bolave. Tak za 1. Ocistete starou jadrovou omitku treba ocelovym kartacem nebo skrablem az na cihlu a zakoncete ji do roviny minimalne 50 cm do vysky. 2. Proskrabte spary v cihlach treba sroubovakem aspon 1 cm ve vsech smerech, jak vodorovne tak podelne. 3. Potom vse peclive omette. 4.dale pak si pripravte sanacni spric treba v pomeru 1 ku 1, misto postrikejte vodou a naspricujte lzici, pokud vam to nepujde velkou tak si poridte malou. 5. nechte aspon tyden spric vyschnout a pak si nasledne namichejte sanacku dle navodu na pytli a nasledne si rozhaste na postizene mista voditka s drevenema platkama. To znamena od zeme az na vrch takove kominky aspon 10 cm siroke ktere se ukonci zaroven s puvodni omitkou a do kterych vlozite drevene platky( lista trebas 1,5 *0,5 cm). Nechate zase aspon tyden poschnout a pak mezi tyto kominky nahazite sanacku a stahnete ze spoda lati az na vrch po puvodni omitku, ty kominky vam slouzi jako voditka na stahovaci lat. Pokud se vam tento zpusob nezda, tak jen nechte spric proschnout jak jsem psal tyden a pak nahazte sanacku dle navodu na postizene misto bez nejakych voditek. Az veskera mista nahodite, stahnite zase vse lati od spoda na horu nebo si s tim pohrajte glajtem aby vam to licovalo s puvodni omitkou. Jinak pozor sanacka se musi dlouho michat! Minimalne vrtackou ale lepsi je el. michadlo. Tady si prostudujte navod v pomerech a technicky list, nevim jakou sanacku mate. http://www.cemix.cz/produkty/kategorie/sanacni-omi tky_3/sanacni-omitky_2

Nevím, já cca pred 10-ti léty omítku v podobném stavu u svokra opravil klasickou vápennou omítkou, žádna chemie, žádnej cement.

Postup v začátku shodný s víše popsaným, osekat, zarovnat, vydlabat ze spar, pak ale jenom vápenná omítka, jádro, zámerne, s pomerne hrubým pískem, lépe propouští páry.

Cementu nebo semletému popíleku s lepidlem, což je dnešní omítková smes bych se vyhnul

... :puff:

Tady by se dala najit i vapenna sanacka. http://www.proficb.cz/dokumenty/CZ%20Katalog%20san ace%202011%281%29.pdf Jo a jeste bych zapomel, az nahazite jadrovou sanacni omitku a nechate ji radne vyschnout tak si kupte jeste sanacni fajnovou(stuk). Natahnete glajtem nechate lehce proschnout a zafilcujete tocivymi pohyby, nesmi se vam lepit na houbu, vic ten filc vyzdimejte. Kdyby jste chtel davat tu fajnovou tak samozrejme tu sanacni jadrovou nechte 2 az 3 mm propadlejsi z duvodu naneseni fajnove.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru