Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sparovka z vlastniho dreva

Zdravím,
máme na zahradě starou vysokou hrušku. Asi ji budeme muset pokácet, páč už nemá vůbec žádné hrušky a je už i částečně suchá. Myslel jsem si, že to stopím, ale pak mě napadlo - a na to se chci zeptat, co si o tom myslíte - že bych si z ní mohl nechat někde na pile nařezat prkna, nebo nechat udělat spárovku a vyrobit z toho nějaký náabytek, vyrábění nábytku mě baví, ale dělám to pořád jen z borovice a někdy smrku a už mi tohle dřevo přijde takový nudný. Navíc by to mělo takovej zvláštní punc, stůl z hrušky co sázel můj děda. No, z hrušky jsem ještě nikdy nic nevyráběl, ale mělo by to být tvrdé dřevo ne? Nevíte, kde by něco takového vyrobili? Má to smysl a nebo jsem úplně mimo? Měl bych nechat třeba před tím nějaký čas někde ležet, nebo hned na pilu? Možná by stačilo si to na pile nechat něřezat, pak doma projet hoblovkou (tu sice nemám, ale nějakou "hobby " bych si chtěl pořídit (nějaký tip?)),na stolní pile nařezat a slepit na desku, to by se mohlo zvládnout, nebo ? Profi vybavení nemám, nejsem truhlář, ale jsem vášnivej kutil ;-)

Díky za názory
Filip

Předmět Autor Datum
Základ pro spárovku je dostatečně suché dřevo. Můžeš si to nechat nařezat na pile a potom několik le…
Matyas xl 04.11.2014 19:59
Matyas xl
myslím si že by to bola škoda obzvlášť keď je to čiastočne suché na také drevo sa treba pozerať iná…
mj 04.11.2014 20:54
mj
Díky Vám oběma za názory - ačkoliv je to celkem pěkný - ten "samorost" nábytek, tak se asi budu drže…
filuna 05.11.2014 13:03
filuna
zdravím chcel si tú stránku ja som to videl niekde inde ale pozri si toto http://www.mesicnidrevo.in…
mj 16.11.2014 22:29
mj
není to časově moc náročné? Nevím jestli se nevyplatí prostě spárovky koupit a pak upravovat dále? N…
spárovky 05.03.2015 11:58
spárovky
stačí si pořádně přečíst původní dotaz a hned je jasné, že o čas nejde, jde o to udělat si stůl z hr…
filuna 07.03.2015 08:56
filuna
Což ovšem jedinci přepočítavající vše na peníze nemohou pochopit... poslední
jirka44 07.03.2015 09:08
jirka44

Základ pro spárovku je dostatečně suché dřevo. Můžeš si to nechat nařezat na pile a potom několik let nechat proložené pod přístřeškem proschnout. Teprve potom další práce.Asi by se dala domluvit někde v okolí umělá sušárna. Pokud k tomu nemáš potřebné vybavení a zkušenosti( svěrky, hoblovku případně frézku na úpravu kolmých hran ) půjde to dost těžko. Je potřeba nejdříve vyříznout středy prken a před slepením je sesadit podle určitých zákonitostí... jinak se ti zkroutí. Radši si nech potom spárovku udělat v nějaké truhlárně. Jinak dřevo z hrušky je pěkné tvrdé dřevo... používá se často na soustružení. Nábytek jsem z ní ještě neviděl, ale mohlo by to být pěkný. Hodně zdaru.

myslím si že by to bola škoda obzvlášť keď je to čiastočne suché

na také drevo sa treba pozerať ináč (nie hneď vyhodiť stred)napíliť a polepiť
tu je niečo na inšpiráciu
"littlebranchfarm.com"
prezri záložky "colections"

skôr než to spíliš tuším že na nejakej stránke uvádzajú vhodne dni na spílenie stromom aby čo najmenej praskalo

nezabudni že si kutil

Díky Vám oběma za názory - ačkoliv je to celkem pěkný - ten "samorost" nábytek, tak se asi budu držet obdélníkového stolu, s rovnýma nohama, jsem konzerva ;-)
Nicméně já na to absolutně vůbec nespěchám, o tom skácení už uvažujeme pár let, takže kdybys vědel na které stránce že se to píše, kdy že se to má složit (a třeba i jak správně, pokud je tam taky nějaká speciálnost), aby to nepopraskalo, budu rád.
Nechám to tedy pak asi nařezat na pile a na půdě to může být hromadu let. Jen zas nevím, v létě je tam poměrně hodně teplo, nevadí to? Vzduchu je tam habaděj, je to spíš "prostor pod střechou", nijak izolovaný.
Lepení spárovky jsem už zkoumal tady sparovka, ale nikdy jsem to ještě nedělal. Svěrky si udělám ze závitových tyčí, nebo koupím, na to je čas, o hoblovce uvažuju. Ono by bylo samozřejmě nejjednodušší to všecho nechat udělat v truhlářské dílně, ale to není ono. Chtěl bych si udělat co nejvíc sám, páč smyslem celého tohohle konání je především to vyrábění samotné. Možná bych to mohl natrénovat na nějakém tom "trapném" smrku ;-)

Mimochodem, nemáte nějaký tip na slušnou "kutilskou" hoblovku? Hlavní parametr je hmotnost, protože já to musím stěhovat na půdu před každou povodní, což je cca co 4 roky. Radši si našetřím a koupím pozdějc něco slušnějšího, než nějaký nejlevnější krám hned. Ale v téhle obasti jsem ještě příliš nepátral.

Jo, frézku mám i frézovacím stolkem - to by se asi dalo použít ne. Stačí jen vymyslet inteligentní vedení, aby to bylo v přímce. Kolmost a hladkost je zaručena frézkou ne? Stolní pilu mám taky.

zdravím chcel si tú stránku ja som to videl niekde inde ale pozri si toto http://www.mesicnidrevo.info/vhodne-dny-na-kaceni- dreva-v-zime-2013-2014
dole je príspevok z 13.11 kde je toto Dobry den,
tuto zimu mi vyšlo, že idealní období na těžbu dřeva v souladu s lunárním kalendářem je leden 18.-20. 2015, kdy je měsíc ve znamení kozoroha přímo před novoluním.

ty píšeš "Nechám to tedy pak asi nařezat na pile "ale rezať na píle ale akej, taká uhlovka ti to nakrája ako chceš ale každý rez odobere 5 mm
ja by som našiel v okolí pásovú pílu a narezal to na prizmy, fošny a dal to sušiť
a nezabudni na koreň
"http://www.uluv.sk/sk/web/casopis-rud/archiv/rok-2 001/rud-022001/niekolko-poznamok-o-dreve-ii-cast/"

není to časově moc náročné? Nevím jestli se nevyplatí prostě spárovky koupit a pak upravovat dále? Nevím jestli je to z časového pohledu efektivní... jako pro práci, jako hobby to asi je ok.

Neplacená reklama odstraněna (sHpy00n)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru