Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení - nastavení správného tlaku

Popsaný návod je špatný, operuje s výškou vodního stoupce, operuje s tlakem na expanzomatu, což je blbost protože autor návodu nemúže vedet kde je umísten expanzomat u Tebe.

Drž se logiky, tyto otrocké " jako návody " jsou obvykle blbosti

Expanzomat má jediný účel, má sloužit jako prostor kde se múže objem vody pri jejím ohrevu umístit/natlačit, voda totiž pri narustu její teploty zvetšuje objem.
Má tam být tolik vzduchu aby voda pri vychladném stavu topení byla témer vytlačena z expanzomatu, cca 80 % objemu by mel vyplňovat vzduch a tím pádem pri chodu topení je tam dost prostoru když začne voda zvetšovat objem. Jaké tlaky tam mají být je u každého rešení instalace topení mírne jiné.

Mnoho kotlú, hlavne plynových má dnes predepsát od výrobce nejakej minimálni pretlak, typicky cca 0,5 Barr, má to dúvod ten že voda za vyššího tlaku se varí pri vyšší teplote, což pro kotel je výhodné, snižuje to možnost vyvíjení páry uvnitr kotle. Moderní kotly tento minimálni pretlak kontrolují a odmítají se spustit pokud není dostatečný.

Pri správne naplneném expanzomatu vzduchem, je tlak vzduchu v expanzomatu nad membránou a tlak vody pod membránou identický, musí být, je to zákon fyzikálni který nejde nijak zrušit. Pokud tomu tak není, membrána už není membránou, prišla o možnost volne se pohybovat ....


... :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny