Předmět Autor Datum
To bys tomu neveril, no u moderne rešených topných soustav je to vyžadováno a nekdy je to z bezpečno…
Joseph 25.10.2014 08:07
Joseph
On má ale namysli zřejmě situaci, kdy někdo pumpuje vzduch do expanzky v situaci, kdy neví, kolik je…
jirka44 25.10.2014 08:31
jirka44
stát se nemúže nic, maximálne protrhne membránu, membrána má v expanzomatu jediný účel, má zabránit…
Joseph 25.10.2014 08:58
Joseph
JJ. Přesně. Každej si časem vysleduje jak se "jeho" topnej systém chová, co dělat/nedělat při případ…
habin 25.10.2014 12:01
habin
šplouchání = zavzdušněný systém. Pokud to je slyšet jen z bezprostřední blízkosti, nebo slyšíš vrčen… poslední
touchwood 26.10.2014 09:52
touchwood
Seš si jistý že prothrne tu membránu? Pokud vím tak vodu nestlačíš a pokud budeš dofukovat bez vypuš…
fibik 25.10.2014 22:24
fibik
né vodu nestlačíš, no absolutne tesná topná soustava neexistuje, každá stráci vodu, vždy nejaká nete…
Joseph 26.10.2014 09:16
Joseph

To bys tomu neveril, no u moderne rešených topných soustav je to vyžadováno a nekdy je to z bezpečnostních dúvodú i nutné. Natlakována voda, voda pod tlakem, má jednu pro Tebe zrejme neznámou vlastnost, bod varu vody pod tlakem, je vyšší než 100 st Celsia. Čím je tlak vody vyšší, tím je bod varu vyšší. To je ten jev který využíva kdysi v kuchyních oblíbený Papinúv hrnec.

U nových výkonných, malinkých kotlú s nuceným obehem čerpadlem, nemelo by ale múže docházet za provozu k lokálnimu nerovnomernému ohrívani a v tech teplejších místech by pak docházelo k lokálnimu vyvíjení páry. Když je však voda pod tlakem, tak k tomu nedojde a bubláni páry v kotlu se nekoná. To by jsi nerekl jak to je prespekulováno ....

... :puff:

stát se nemúže nic, maximálne protrhne membránu, membrána má v expanzomatu jediný účel, má zabránit rozpouštení vzduchu ve vode a tím snížit potrebu doplňovat vzduch, taktéž "hustá" voda, voda bez vzduchových bublinek, nekavituje v místech kde se mení rychlost proudení, tedy na čerpadlu, na ohybech, provoz je tišší, kdyby protrhnul membránu stane se akorát to že bude potrebovat doplňovat vzduch časteji a provoz bude mírne hlučnejší, systém více šumí

Doplňováni vzduchu do expanzomatu je mírne laborováni, nejlepší metodou se mi vidí, sledováni poklesu tlaku v systému po upuštení známeho množství vody ze systému.

Príklad, mám expanzomat 30 litrú, upustím 2 litry a tlak klesne velice výrazne, je to absolutne jasné, vzduchu je tam velice málo. U každé soustavy je "citlivost" na ztrátu vody jiná, závisi to od pomeru objemu vody v topné sostave k velikosti expanzomatu.

Kdo provozuje topný systém, časem si odsleduje jak presne se to chová a dojde k tomu, že ví kdy je tam vzduchu dost a kdy není. Nemusí ani odpouštet vodu, odsleduje to dle zmen tlaku pri studeném systému a pri systému v provozu, když se topí.

Pro nekoho to ale zústane navždy španelská vesnice ...

... :puff:

JJ. Přesně. Každej si časem vysleduje jak se "jeho" topnej systém chová, co dělat/nedělat při případných změnách tlaku, špatně hřejících radiátorech apod.
Ještě dotaz : Když jede plynovej kotel (bez čerpadla) je topení/radiátor v klidu - není z něj slyšet zvuk. Při zapnutým čerpadle je slyšet zvuk z radiátorů. slyšet ... teda jen když su uchem u radiároru. Je to čerpadlem , ne ? Proháněná voda.
Nedávno to bylo slyšet obzvlášť hlasitě. To ale bylo si neodvzdušněným systémem.

né vodu nestlačíš, no absolutne tesná topná soustava neexistuje, každá stráci vodu, vždy nejaká netesnost se vyskytne, pokud budeš vždy jenom dofukovat vzduch a nikdy nedoplníš vodu, časem, postupne, vyplníš celej objem expanzomatu vzduchem, membrána se natáhne, bude pritisknutá ke dnu a samozrejme časem múže prasknout, protrhne se, není to ale kritická vada ohrožujíci chod nebo hrozíci nejakým bezprostredním nebezpečím

... :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru