Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odpadávání skleněné části žárovky

Tohle se nijak nedá vyřešit. Problém je v samotných žárovkách.
Snad i tím, že už končí jejich výroba, tak jsou stále méně kvalitní. Největší problém, dělají žárovky, které mají mezi baňkou a paticí vestavěnou pojistku ze zeslabeného drátku.
Dříve byly žárovky vakuované. Dnes se dělají plněné zředěným plynem. Při prasknutí vlákna dojde k oblouku mezi konci přerušeného vlákna, tím k ionizaci plynu a zažehnutí oblouku mezi přívody vlákna. Pojistka v patici by měla přerušit proud oblouku, aby nedošlo k vypadnutí jističe.
Jenže měla by. Místo toho, jak praskne, vytvoří ionizaci v prostoru patice a zapálí oblouk tam.
V tom případě, jak se to stane, tak vlivem tlaku vyvolaném obloukem, za dost silného třesku dojde k destrukci žárovky a vypadnutí jističe.
Nedávno se mi stalo ve sklepě, že žárovka doslova proletěla skleněnou koulí na svítidle. Na zemi kupa střepů a ve svítidle jen kovová patice žárovky.
Také tmel, který má držet sklo v patici moc nedrží. Několikrát se mi stalo, že povolilo už při montáži žárovky.
Já už postupně přecházím na LED. Dají se vybrat takové, které téměř nejde rozeznat od klasiky.
Jinak tedy pokud žárovky, tak také doporučuji halogenové, v klasické baňce. Mají větší účinnost a zatím se mi nestalo, že by nějaká explodovala. Pro žárovky nad 60W, musí být objímky porcelánové, jinak teplem moc trpí. Ale na životnost žárovek to vliv nemá.
Pokud LED, tak doporučuji, mám vyzkoušeno, nemají chybu, světlo jako klasika, malinko jasnější, asi jako halogen.
Jsem jimi naprosto spokojen. http://www.czc.cz/immax-e27-230v-a60-smd5630-12w-t b-1150lm/142751/produkt?q-category-id=95iga7guvejp 1850pcthi0uje6

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny