Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tesařina/truhlařina postaru - ponk(ochrana)

Zdravíčko,
měl bych pár dotazů na zdejší kutily, truhláře/tesaře.

Nerad bych přišel o dřevo, co teď mám a nebo do pár měsíců o samotnej ponk. Moje představa je nepoužívat impregnaci, nátěry, natloukat lino na desku a jakýkoliv železný držáky, hřebíky, vruty apod. Dílna není vytápěná, ale plánuju tam mít kamínka za rok/dva, ale denně topit asi nebudu. Ponk asi skoro celej z buku.

1, Dokáže přežít tak, jak je? Nebo je nutností chemicky ochránit. (pokud je nutná chemie, tak ideálně bez změny vzhledu dřeva)
2, Jak hluboko udělat pero drážku pro 200x1600x50mm prkna? 3cm budou stačit?
3, Jaký lepidlo použít na spoje?

Díky moc za nápady:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ponk bez problému přežije tak jak je a taky mu je bez všelijaké chemie lépe. Ponk je od toho aby se…
sHpy00n 03.10.2014 08:31
sHpy00n
Já z dotazu pochopil, že si chce stavět právě ten ponk a ty prkna budou na jeho výrobu. Na co jinýho…
mia 03.10.2014 12:41
mia
Ajóó. To jsem dobře přestřelil. Hergot já musel mít hodně divokou noc když mně napadaji takovýhle as…
sHpy00n 03.10.2014 13:48
sHpy00n
Jojo, ty tlustý prkna/fošny budou jako deska. Akorát jí musím spojit a nejsem si jistej právě tou dé…
Odoaker 03.10.2014 20:28
Odoaker
Ve starých dobách se desky zajišťovaly zafrézováním kónického kusu napříč.
kejki 03.10.2014 20:43
kejki
Tím je myšleno takovej ten motýlek? Jestli jo, tak na ten sem taky myslel, ale nejsem si jistej, jes…
Odoaker 03.10.2014 22:35
Odoaker
Zdravím, já jen poradím k té ochraně. Pod ponk dát nějaké kostky dřeva, aby nestál přímo svou konstr…
trtr 04.10.2014 10:26
trtr
Extremisti. Znova opakuju. Ponk je především kvůli práci a na na práci. Jestli chcete exponát do kl…
sHpy00n 04.10.2014 12:29
sHpy00n
No, ta ochrana je právě asi k věci. On tam začal nábytek chytat nohy a všecko sem musel dát na cihly…
Odoaker 04.10.2014 14:03
Odoaker
Zdravím, Ballistol neškodí dřevu, dokonce na starožitný nábytek je vhodný a chrání skoro před vším a… poslední
trtr 04.10.2014 22:13
trtr

Ponk bez problému přežije tak jak je a taky mu je bez všelijaké chemie lépe. Ponk je od toho aby se na něm pracovalo a ne aby se oprašoval jako stolek v obyváku a pod hrnek s kafem se hned strkala podložka.
Drážku pro pero 10 až 15 mm, ale nevíme na co to bude. Vzhledem k tloušťce odhaduju podlahu? Pak raději asi 15 mm a nejsem si jistý zda bych prkna v perodrážce chtěl vůbec lepit. Zase odhaduju podlahu. Ale bude v panelákovém bytě? To asi ne zase vzhledem k tloušťce, takže v domku? V novostavbě nebo v rekonstruovaném? Pod venkovní pergolou nebo letní kuchyně? No chvilku by se ještě dalo spekulovat a každá informace může ovlivnit rozhodnutí lepit - nelepit. Stejně tak jaké použít lepidlo. Výrobců a výrobků je dost a sto hlav sto názorů.

Jojo, ty tlustý prkna/fošny budou jako deska. Akorát jí musím spojit a nejsem si jistej právě tou délkou spoje. 15mm bude asi stačit, co různě zkoumám a koukám na fotky, tak u takových fošen to vypadá zhruba na třetinu tloušťky.
Co sem koukal, tak to každej lepí pro jistotu. Když to bude na sucho, tak se nebráním :) Aby byl ale dost stabilní...

Tím je myšleno takovej ten motýlek? Jestli jo, tak na ten sem taky myslel, ale nejsem si jistej, jestli se udrží na sucho, když by byl na spodní straně. Nevyklepu ho, když budu dělat něco s kladivem a mlátit do desky? U pero drážky zase riskuju, že tu drážku urvu, když by šla moc velká síla shora (což by musela být asi opravdu šlupka, ale všechno je možný...)

Zdravím, já jen poradím k té ochraně. Pod ponk dát nějaké kostky dřeva, aby nestál přímo svou konstrukcí na zemi a pod ty kostky dát folii či pevnější kus polystyrenu. Celý ponk na uskladnění i jednou za čas během práce přetřel olejem Ballistol UNI. Je to přírodní olej snad na vše a chrání před vlhkostí, plísní a pod.

Více na www.ballistol.cz

Já když šlo do tuhého, tak jsem ponk přestříkal sprejem WD a lehce hadrem rozetřel, ale ponk byl starý a vůbec to vzhledu neuškodilo a plíseň se u něj již neobjevila. Ballistol je ale určitě lepší.

No, ta ochrana je právě asi k věci. On tam začal nábytek chytat nohy a všecko sem musel dát na cihly, aby větraly ještě víc. Jestli plíseň, houba, nevím... ale ten nábytek je lakovanej a chráněnej. Okno furt otevírám, i dveře, aby byl průvan. To dřevo sem tam měl necelý týden a už začalo dělat fleky, tak sem ho dal zatím na půdu. Nechápu to..

Zdravím, Ballistol neškodí dřevu, dokonce na starožitný nábytek je vhodný a chrání skoro před vším a je skoro na vše, jen se musí občas přetřít znova. Primárně to bylo vymyšleno na pažby a čistění zbraní, ale Ballistol UNI už se dá používat i používá třeba na nářezáky v potrovinářství a podobně. Zkuste si koupit sprej či lahvičku a vyzkoušejte. Mně ponk taky začal chytat plíseň, a abych ho zachránil, tak jsem ho postříkal WDčkem a už myslím 2 roky je klid. Stůl nepoužívám a navíc je na prodej, je už ale starší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru