Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úraz svářečkou?

Ahoj,
mám trochu netradiční dotaz.
Hrozí při obloukovém svařování úraz el. proudem? Přece jen elektrodami teče přes 100A. Nikdy jsem nesvařoval, tak se omlouvám, pokud je můj dotaz příliš naivní.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mockrát děkuji za odpovědi. Trochu mě mátlo, že svářečkou teče x desítek ampér při napětí 48V a více…
ManuK 29.09.2014 04:57
ManuK
u střídavého je to 13mA a u ss 20mA , 100mA to máš jisté...
paul 29.09.2014 11:23
paul
Jenže svářečka musí mít důkladně oddělené svařovací napětí od sítě - testuje se na průraz při 2 000V…
Rce 29.09.2014 13:07
Rce
Samozrejme ze je to oddelene, ale tak napisal si co sa sa s tym bezne robi. Proste sa jeden pol niek…
Matfej 29.09.2014 13:34
Matfej
tak ono stačí za nepříznivých podmínek vařit na sloupku plotu opřít se a pak měnit elektrodu a kopan…
paul 29.09.2014 13:56
paul
Opře se o vařící sloupek, spálí se na 3 stupeň, blafne mu triko, popáleniny na zbylém těle, jak zařv… poslední
Remca 01.10.2014 00:17
Remca

Mockrát děkuji za odpovědi.
Trochu mě mátlo, že svářečkou teče x desítek ampér při napětí 48V a více, a pamatuji si, že pro člověka je smrtelný proud již 100mA. Ale to vlastně platilo pro střídavé napětí, pokud se nepletu. :)
Svářečky se nijak nebojím a popravdě se ani nechystám "pouštět se do větších akcí"; jen mě zajímalo, jak to je s tím nebezpečím úrazu el. proudem (například při zmíněném úchopu obou elektrod holýma rukama).
Bylo mi trochu divné, že pokud by svařovací proud/napětí byly nebezpečné, tak by svorky a elektroda byla (vůči svářeči) relativně nechráněné.
Takže ještě jednou děkuji za odborné odpovědi! :)

Jenže svářečka musí mít důkladně oddělené svařovací napětí od sítě - testuje se na průraz při 2 000V. Tím není uzemněn ani jeden pól a proti zemi nemůže téci nic, i kdyby svářeč stál po kolena ve vodě a ještě v dešti a pil vodku. Něco jiného je, když uzemní kleště na nějaký klandr, co je zapíchlý v zemi, ale i tak je odpor země a svářeče vysoký... A má mít kožené boty...

Samozrejme ze je to oddelene, ale tak napisal si co sa sa s tym bezne robi. Proste sa jeden pol niekedy nahodne uzemnuje. A ak su zle podmienky, to znamena naprikald vlhke botasky a vlhka hlina (niekde na zharade a pod., nebavme sa tu o profi zvaracich linkach ) tak ver tomu ze to kopne pri vymene elektrody. Netreba brat idealne podmienky, ale skor pozret na realne kutilske podmienky o akych sa tu vlastne bavime, kedze povodny dotaz bol polozeny laikom .
Zas extrem ako zvarat nejaky mostik a stat po kolena v potoku je zas nieco ine a zdravo zmyslajuci clovek sa tomu vyhne :) Ale pripad s tymi botaskami a vlhkou travou, zemou je dost casty, neni na tom nic specialne, urcite sa tu najde kopec kutilov, ktorych takto zvaracka pri vymene elektrody kopla. A ak to clovek necaka, moze to byt potencialne velmi nebezpecne nie koli prudu (ten je realitvne maly) ale koli napriklad padu z rebrika. Cize urcita opatrnost je pri zvarackach na mieste a rozhodne kopnut mozu a dost nepriemne. Treba s tym pocitat a nezlaknut sa zbytocne.

tak ono stačí za nepříznivých podmínek vařit na sloupku plotu opřít se a pak měnit elektrodu a kopanec je na světě i od invertoru, také stačí se nepozorně opřít o svar a je popálenina jedna radost a hne 3. stupeň . Tedy pokud chybí ochranné pomůcka, ale může klidně blafnout i tryčko..takže úraz nemusí být jen elektrikou..

Opře se o vařící sloupek, spálí se na 3 stupeň, blafne mu triko, popáleniny na zbylém těle, jak zařve, splaší se jeho pes, hrozně ho pokouše jako lupiče, když utíká před psoj narazí do kandelábru, poláme si klíční kost, na hlavu mu spadne se stožáru lucerna - fraktura lebeně, na to zahučí do otevřenýho kanálu (mřížku ukradli spoluobčané do sběru), poláme si hnáty a žebra a svářečka, kterou stále táhne za kleště za ním žuchne do šachty a domlátí zbytek člověka. Pak, že sváření je bezpečný! Zakažme svářečky jako za Komančů...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru