Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava hlučného vysavače Philips FC9016

Dobrý den. Podle servisu je třeba vyměnit motor a to se nevyplácí. Motor jsem vymontoval a zjistil vadné ložisko, které je možné vyměnit po rozmontování motoru, což bez stažení turbínky není možné. Turbínka je hliníková a má asi litěný náboj, který je nalisovaný na hřídelce motoru. Prosím o radu jak tuto turbínku stáhnout. Jinak vysavač běžel, ale doslova v něm rachotilo. Děkuji za odpověď NF36

Předmět Autor Datum
Pokud jsi vysvač měl v autorizovaném servisu Philips tak bude turbína drahá ale Philips turbíny do v…
Vejn 16.09.2014 17:37
Vejn
litěný náboj, který je nalisovaný na hřídelce motoru. To bude asi jen železné futýrko. Nakapat na…
čumil_old 16.09.2014 19:14
čumil_old
Vzhledem k tomu, že kromě turbíny jsou tam už jen plasty, tlačítko a možná tišťák, je cena za motor…
kejki 16.09.2014 23:20
kejki
Sice neznám, přímo tento vysavač, ale demontáž nebude nic složitého. Motorky vysavačů se moc neliší.… poslední
Zerozero 17.09.2014 14:04
Zerozero

Pokud jsi vysvač měl v autorizovaném servisu Philips tak bude turbína drahá ale Philips turbíny do vysavačů nevyrábí nakupuje je od dodavatelu a přidá si na ně klidně 500% chci říct že se možná dá sehnat náhrada za turbínu, protože turbíny jako takové se neopravují mnění se kus za kus. Zkus sem dát fotku torbíny určitě je na ní značka atd.

litěný náboj, který je nalisovaný na hřídelce motoru.

To bude asi jen železné futýrko. Nakapat na hřídelku petrolej, nebo červenou brzdovku, wd40, nebo se prodávají spreje přímo na uvolnění zarezlých věcí.
Mezi motorem a vrtulí by mohla být mezírka akorát na široký šroubovák lépe však dva. Zasunout proti sobě opřít o klec motoru kudy vychází ven hřídelka a zkusit šroubováky pootočit, pak trochu zapáčit, zda se to posune.
Větší nátlak je nahřát to kolem hřídelky zapalovačem nebo svíčkou, tepelná roztažnost může pomoci a zase zkusit to posunout ven.
Určitě tam není červík pro zajištění na hřídelce? Pokud jo tak vytočit,

Sice neznám, přímo tento vysavač, ale demontáž nebude nic složitého.
Motorky vysavačů se moc neliší. Bylo by škoda kupovat nový motor kvůli ložisku.
Nejdřív je třeba odstranit plechový kryt turbínky. Odehnout přimáčklé okraje na zadním obvodu krytu. Sejmout kryt, případně sklepnout.
Předpokládám, že turbínka nebude nalisovaná, ale volně nasazená na hřídeli a dotažená maticí, na konci hřídele. Podržet za turbínku a povolit. Pozor na směr otáčení motoru, může tam být levý závit.
Pokud je oběžné kolo mezi nějakými podložkami, nesplést zpětnou montáž.
Pokud by se při povolování matice turbínka protáčela na hřídeli, zablokovat rotor zaklíněním dřevěné třísky mezi stator a rotor.

(Pokud by byla skutečně turbínka nalisovaná, tak zkusit stáhnout pomocí šroubováků, jak někdo psal výše.)
Potom stáhnout čelo motoru, podle dané konstrukce. Zpravidla dvě matice na stahovacích svornících. Opatrně sklepnout, někdy to jde i s ložiskem, pak vyrazit. (Předtím vyjmout uhlíky kdyby s tím šel ven i rotor, aby se nepoškodily. Pokud zůstane ložisko na rotoru, tak upnout rotor do svěráku tak, aby rotor byl vodorovně a zadní hrana ložiska asi pět mm za boční hranou čelisti svěráku. Zapříčit dva větší šroubováky za hranu ložiska a o svěrák a rovnoměrným tahem za oba šroubováky ložisko stáhnout. Jde to lehce, stahovák není třeba. Nové ložisko na hřídel narazit kladívkem, pomocí vhodné trubičky za vnitřní kroužek.
Není li trubička, nasadit ložisko kam až to jde a doklepnout pomocí hrany šroubováku za vnitřní kroužek. Přesah je malý, nahřívání není třeba. Ložisko u komutátoru lze narazit pomocí třeba oříšku z goly, musí se však nasadit rovně.
Je vhodné použít oboustranně krytá ložiska. Ložiska nekrytá namazat.
Smontovat vše obráceným postupem.8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru