Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Komínová štětka

Dobrý den, mám otázku ohledně kominictví, ale věřím, že zde budou lidé vědět a poradí. :) Mám zděný komín s vložkou o průměru 150 mm a potřeboval bych poradit čím ho vymést. Existují ocelové kartáče a tak se ptám jaký průměr zvolit? Mám pocit že 150, jinak by se to tam nevešlo, ale jestli třeba menší nebo přímo 150 mm kartáč? A druhá otázka, jestli bych mohl použít i silonovej kartáč a to o jakém průměru? Já bych šel do 180 mm, není to moc? A nebo jak se určuje velikost kartáčů? Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Dobrý den Zkuste si pořídit komínový strojek (nejlépe na keramické vložky, nebo staré komíny bez vlo…
Petr M. 09.09.2014 18:18
Petr M.
Omlouvám se špatně jsem se vyjádřil s tím "sopouchem" pořadí je 1. komín, 2.smetáčkem smetnete co se…
Petr M. 09.09.2014 18:29
Petr M.
Děkuji, ten strojek je dobrá věc, ale já bych raději zůstal u štětky, ale nevím zda dát přednost oce…
MultiHrana 09.09.2014 22:31
MultiHrana
Jistě, lze čistit prakticky "čímkoliv",jen ten strojek má aspoň dle mně dvě malé výhody, jednak si n…
Petr M. 09.09.2014 22:40
Petr M.
já mám udělaný vehement, podle komíníka. ocelová koule 100mm, skrze ní pár děr a tím promotané péro…
kamzl 09.09.2014 20:42
kamzl
Děkuji, asi půjdu do toho silonu asi 180 mm, ať to tam pořádně jede ty stěny. :D Ještě jednou díky.
MultiHrana 09.09.2014 22:56
MultiHrana
Neznám silon, ale drátěný kartáč nesmí být větší než trubka, protože ho nevytáhnete. Rozhodně to pla… poslední
kejki 09.09.2014 23:11
kejki

Dobrý den
Zkuste si pořídit komínový strojek (nejlépe na keramické vložky, nebo staré komíny bez vložky), vypadá +,- takto:
http://www.krby-krbova-kamna.centrumkrbu.cz/komino vy-program-ruzice-a-strojky-pruzinove.html
je nastavitelný, tzn. horní (nebo spodní) matice bývá většinou křídlová ta se povolí a mírným pootočením plechové krytky nad pružinami tvořícími "kopretinu", se tato zvětší nebo zmenší, posléze se (plechová krytka) přidrží a křídlová matička opět utáhne a máte velikost jakou potřebujete. Výhodou je, že můžete dle potřeby čistit "víc", nebo naopak méně "na těsno".
Strojky se prodávají jak s koulí, to je dobré čistíte-li komín shora a spouštíte-li strojek dolů nebo bez koule, pak se strojek našroubuje na "ocel. kominické lano" a můžete čistit jak shora dolů tak také ze spod nahoru. Ty ceny těch strojků se pohybují +,- od těch 350-80 výš +,- jak kde,ale vydrží vám mnoho let.Ten silonový kartáč s tím nemám zkušenost, užívá se to spíš na nerez vložky nějaká "ohebnost"tam bude, nevím ale jak "velká", nicméně bude-li užší protáhnete sem tam vícekrát (po vnitřním obvodu) a máte to také, spíše bych se držel průměru 150, ten drátěný se také "poddá" nevolil bych ale víc jak těch 150. Někdy ty kartáče zvláště ocelový zbytečně stěny "otírají" (klasika šamot)většinou postačí ten strojek.
Jinak jak se postupuje asi víte, nejdříve se uzavře těsně topidlo, tzn. dvířka a přívody vzduchu jak krb tak kamna,pak se protáhne komín a pak se teprv vyčistí kouřovod a nakonec vyberou saze dole ze sopouchu, pokud by se napřed vyčistil kouřovod pak by tam napadaly saze z komína jenž budete čistit,proto takto.

Omlouvám se špatně jsem se vyjádřil s tím "sopouchem" pořadí je 1. komín, 2.smetáčkem smetnete co se usadí v sopouchu (místo vstupu kouřovodu do komína,část komína kde máte zaústěn kouřovod topidla) a 3. vyčistíte kouřovod pak se dole u paty komína vybíracími dvířky vyberou saze, nakonec se může (je-li potřeba) vyčistit topidlo (výměník, nebo místo za žárolamem od popílku) prohlédne se vyzdívka krbu nebo kamen je-li šamotová a popraskaná pak se "vyšamotuje", vymaže šamotem atd.

Jistě, lze čistit prakticky "čímkoliv",jen ten strojek má aspoň dle mně dvě malé výhody, jednak si nastavíte průměr, chcete-li to vzít pořádně mírně ho zvětšíte a pak je "ohleduplnější" k šamotu a zdivu "nevydírá" a časem neopotřebovává tolik povrch vložky jako třeba ocelová štětka(škrábe povrch) která je "natěsno" ve vložce. Ale jinak lze čistit v podstatě vším, záleží co vám bude lépe vyhovovat s čím lépe pracovat a jak je komín zanesen..............

já mám udělaný vehement, podle komíníka.

ocelová koule 100mm, skrze ní pár děr a tím promotané péro co se používá na čištění odpadů do tvaru kytky, k tomu přidělané dlouhé lanko.samospádem a vytahování odstaňuju kominickými pohyby hrubé saze.

to na hrubé čištění.na jemnější už používám klasickou štětku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru