Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3 fazovy motor vyhadzuje istic

Zdravím mam problém s cirkulárom kde je Trojfázový Motor.
Motor má výkon 1,5 KW 380V ruskej výroby.
Stroj spoľahlivo fungoval pred výmenou domovej poistkovej skrine kde boli klasické tavné poistky teraz je na obvode na ktorý motor pripájam istič 3fazovy 16A B-charakteristika kábel je po celej trase 4žilový s prierezom 4mm2 dĺžka cca 30M .
Keď skúsim zapojiť Brúsku ta ide v pohode(je tam malý 3fazovy motor 500W 380V )
ale ten cirkulár to hneď vyhodí.
ešte doplním aj na cirkulárke sú 3 tavné poistky 16A tie nevypálilo

Moja otázka znie je ten istič vyhovujúci pre takýto motor alebo ho vymeniť za silnejší 20A alebo len Charakteristiku C ? Alebo Hľadať chybu v motore (stroj bol v suchej garáži kde sa mu nič nemohlo stat)?

Vopred vďaka za radu ideálne od elektrikára :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cawte chalani vidím ze téma je staršieho dáta ale potrebujem poradiť mam cirkularku ktorá pred pol r… nový
Dexter6662 15.03.2021 11:07
Dexter6662
Jak už jsem popisoval výše, změna hodnoty jističe a nebo změna z B, na C a podobně, bez změření impe… nový
Zerozero 15.03.2021 13:18
Zerozero
Daj tam C istič. nový
Miňoslav 02.04.2022 22:46
Miňoslav
po těch letech , asi už vyřešeno :-). poslední
xyzz 02.04.2022 23:13
xyzz

Cawte chalani vidím ze téma je staršieho dáta ale potrebujem poradiť mam cirkularku ktorá pred pol rokom. Normálne šla mam. Ju požičané aj teraz a vyhadzuje istič elektriku mam prerobenu na plote je 25 A v rozvodné skrini dome mam 16 A a dole v pivnici odkiaľ napájam z rozvodnice mam 20 A samozrejme vyhodi v dome v skrini motor je starší 1980 výroba ruská 5kw moja otázka znie v skrini v dome mam vymeniť istič ta charakteristiku C a stačí 16 A alebo kupim radsej 20 A C??? Nechápem tomu ze to išlo a teraz to nejde ďakujem za odpoveď.

Jak už jsem popisoval výše, změna hodnoty jističe a nebo změna z B, na C a podobně, bez změření impedance smyčky a posouzení průřezu kabelu, je proti předpisům a může být i velmi nebezpečná.
Navíc často vede jen k tomu, že nevypadne jistič zásuvky, ale hlavní domovní, pokud není dost silný.
Pokud dojde k nutnosti hodnoty měnit, je nutné pozvat elektrikáře nebo revizáka, který má vybavení na změření impedanční smyčky.
Jak může dojít k úrazu? Pokud impedance smyčky (odpor vedení až k transformátoru) neodpovídá použitému jističi, tak. Může se stát, že izolace motoru cirkule se poruší a fáze se dostane na kostru. Správně by jistič okamžitě vypnul. Ale pokud je silnější, než dovoluje impedance, jistič buď nevypne vůbec, nebo mu to trvá dlouho. Na kostře se objeví napětí, které pracovníka dotýkajícího se stroje a stojícího na vlhké zemi může zabít.
Tedy časté rady dej tam cečko nebo déčko jsou nebezpečné.
Vím, že poradit v případě strojů s nárazovým rozběhovým proudem je těžké. Je nutno to řešit uvážlivě, ne strčením hřebíků místo pojistek :-).
Tím ale nechci tvrdit, že nějaká změna jištění není možná. Je se to nemůže dělat volně jak člověka napadne.
Ani to, co občas radím, použít delší prodlužovák, který svým odporem omezí proudovou špičku není zcela bezpečný způsob. Tento jeho odpor zvýší hodnotu impedance, která, pokud je už jen tak na mezi, nemusí vyhovovat. Ale stále je to lepší, než to udělat v domě natrvalo.
Sám nevím, jak v takovýhle případech poradit, aniž by to bylo proti předpisům. Ale alespoň to, že případné změny jištění konzultovat s odborníkem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru