Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 3 fazovy motor vyhadzuje istic

Jak už jsem popisoval výše, změna hodnoty jističe a nebo změna z B, na C a podobně, bez změření impedance smyčky a posouzení průřezu kabelu, je proti předpisům a může být i velmi nebezpečná.
Navíc často vede jen k tomu, že nevypadne jistič zásuvky, ale hlavní domovní, pokud není dost silný.
Pokud dojde k nutnosti hodnoty měnit, je nutné pozvat elektrikáře nebo revizáka, který má vybavení na změření impedanční smyčky.
Jak může dojít k úrazu? Pokud impedance smyčky (odpor vedení až k transformátoru) neodpovídá použitému jističi, tak. Může se stát, že izolace motoru cirkule se poruší a fáze se dostane na kostru. Správně by jistič okamžitě vypnul. Ale pokud je silnější, než dovoluje impedance, jistič buď nevypne vůbec, nebo mu to trvá dlouho. Na kostře se objeví napětí, které pracovníka dotýkajícího se stroje a stojícího na vlhké zemi může zabít.
Tedy časté rady dej tam cečko nebo déčko jsou nebezpečné.
Vím, že poradit v případě strojů s nárazovým rozběhovým proudem je těžké. Je nutno to řešit uvážlivě, ne strčením hřebíků místo pojistek :-).
Tím ale nechci tvrdit, že nějaká změna jištění není možná. Je se to nemůže dělat volně jak člověka napadne.
Ani to, co občas radím, použít delší prodlužovák, který svým odporem omezí proudovou špičku není zcela bezpečný způsob. Tento jeho odpor zvýší hodnotu impedance, která, pokud je už jen tak na mezi, nemusí vyhovovat. Ale stále je to lepší, než to udělat v domě natrvalo.
Sám nevím, jak v takovýhle případech poradit, aniž by to bylo proti předpisům. Ale alespoň to, že případné změny jištění konzultovat s odborníkem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny