Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zápalná teplota rzi

Nejsem chemik tak se můžu mýlit. Ale myslím si, že pouhým zahřátím rozložit rez na kyslík a železo nelze. Železo se okysličuje na rez i za nízké teploty. Ale zahřátím na vysokou teplotu a přístupu kyslíku začne železo hořet a vzniká kysličník. Ale obráceně, zahřátím rzi na vysokou teplotu a uvolnění kyslíku se mi zdá nepravděpodobné.
Redukce rzi na železo možná samozřejmě je. Ale děje se to jiným způsobem, i když také za vysoké teploty. Příkladem je, například to, co jsem už zde psal. Termit. Využívá se různé reaktivity látky s kyslíkem. Hliník je za vysoké teploty s kyslíkem velmi silně reaktivní. Proto svojí reaktivitou "vytáhne" kyslík ze rzi a spotřebuje na vlasní oxidaci. Tím zbyde železo.
K podobné reakci dochází ve vysoké peci. I tam může zredukovat rez na železo, odejmutím kyslíku hořením uhlíku. Uhlík zreaguje s kyslíkem z rezi a uvolní se železo.
Teoreticky proces by bylo možno nasimulovat například tak, že rez by se ohřála autogenem na vysokou teplotu a bez přístupu okolního kyslíku se na autogenu uzavřel kyslík a na rozžhavenou rez by proudil acetylén. Reaktivita uhlíku a vodíku v acetylénu by vzala kyslík ze rzi a došlo by k redukci železa.
Ale to už jen teoretizuju, nikdy jsem to nezkoušel. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny