Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Benzín starý od června - vylít?

Jednoduše, odšroubuje se zapalovací svíčka a aplikuje se výše zmíněné optimální množství oleje (někdy je to v návodu zmíněno v údržbě). Já dávám cca 5-10 ml oleje na 31 ccm (originálně mám psáno celý objem, ale to tam nedávám z důvodu natečení do klikovky, odkud se to špatně dostává).

Jakmile olej otvorem vstříknu(v první fázi jen 5 ml), tak párkrát zakroužím strojem(podobně jako když prosíváte přes síto) a pak párkrát zatáhnu pomalu za startovací šnůru a to vše bez svíčky (otvor svíčky musí stále směřovat vzhůru).Pak přidám zbytek oleje (fáze dvě 5 ml), nastavím horní úvrať píst úplně nahoře (co nejblíže k otovru pro svíčku) a svíčku našroubuji zpět a lehce utáhnu. Potom již v žádném případě netahat za startovací šňůru, jinak ohnete ojnici. Napište si cedulku s množsvím oleje a nápisem olej ve válci.

Na jaře svíčku vyšroubujete, otočíte stroj otvorem dolů a necháte vykapat do hadříku či nádobky(je to lepší, alespoň víte, kolik oleje je uvnitř stroje). Párkrát protáhnete za šňůru a olej je fuč. Pokud by ale oleje vyteklo málo, tak je nějaký v klikové skříni, ale vzhledem k malému množství, nic neudělá. Čím méně oleje aplikujete, tím lépe, chce to jen lehce zakonzervovat spalovací prostor, takže to ani nemusí být 5+5 ml, ale třeba 3+3 ml.:-)
Důležitá věc je, že olej odkarbonuje píst a karbon musí pryč. Nastavte tedy horní úvrať pístu a do válce aplikujte směs benzínu s olejem(až skoro po okraj otvoru pro svíčku a párkrát zakružte strojem při poloze otvoru vzhůru a poté jej rychle otočte dolů a směs vylejte. Tímto se stroj odkonzervoval po zimě a vymyly se zbytky karbonu. Svíčku vypereme v benzinu, zkontrolujeme vzdálenost elektrod a její stav(případně nahradíme-není drahá a je lepší mít rezervní) a našroubujeme zpět a lehce utáhneme (většinou je na těsnící kužel, tak jen po dosednutí otočíme o max 15 stupňů).

Vyčistíme filtr vzduchu, namícháme směs paliva a hurá na sezónu. Zkušený kutil či zahrádkář má oživení hotové do cca 1 hodiny. První start bude připomínat start starého náklaďáku, ale hned se to srovná. Také půjde trochu hůře zatáhnout za lanko(větší komprese válce), ale to je průvodní jev po konzervaci.

Prostě je lepší mít válec stroje zakonzervovaný a projít tuto proceduru, než mít válec zoxidovaný či přirezlý k pístu.

P.S.: U motorové pily si vždy pravidelně kontrolujte napnutý řetěz a to obzvláště při novém řetězu v záběhu. Kontrola funkce bzdy řetězu je samozřejmostí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny