Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zápach z kompostéru

dobrý den
mám zahradní komposter a do něho dávám výhradně trávu ze sekačky ze zahrady. A sem tam nějaké zbytky jídla z domácnosti. Asi po měsíci užívaví a plnění trávou z toho jde strašný puch, ikdyž je to zavikované. Je to tou trávou, která se tam v tom prostoru "suší" a hnije.
chci se zeptat, existuje nějaký přípravek proti zapachu? nebo prostě odkýt víko a vubec ho nedávat? ono když tam bude vzuch furt, smrdět by to asi nemělo (nebo se pletu)?

děkuji za rady

Předmět Autor Datum
Buď trávu nechat proschnout na trávníku a sbírat později, nebo prokládat suchou hmotou. Jinak to prá…
kejki 20.08.2014 23:51
kejki
ano,trávu sbírat sušší, nebo prokládat slabými větvičkami, aby do toho šel vzduch a nehnilo to. víko…
pohoda 21.08.2014 00:05
pohoda
mám sekačku se zběrným košem, nechce se mi den po sečení zahrabovat celou zahradu, proto sbírám do k…
rotorod 21.08.2014 00:37
rotorod
jak už tu napsali ostatní - když se do kompostéru dává jen tráva a ještě je to celý zadeklovaný, tak…
filuna 21.08.2014 08:39
filuna
pokud je tráva bez semen, tak se necpe do komposteru a mokrá už vůbec ne. já ji suším a zapravím jak…
paul 23.08.2014 10:28
paul
komposter je zdarma jako akce přislušneho OÚ :-) takže ještě levnější :-)
rotorod 23.08.2014 10:59
rotorod
Zdravím, právě že tráva má být mokrá, pak špatně kompostuje, to Vám řeknou v každé větší kompostárně…
trtt 23.08.2014 13:23
trtt
Jestli má někdo možnost to každý den přehrnovat jako v kompostárně, tak klidně mokrou. Jinak nepíšu…
kejki 24.08.2014 09:15
kejki
to je příroda ten smrad k tomu patří.Je to indikátor toho že se kompostování dobře vede.
kamzl 23.08.2014 18:00
kamzl
asi jo, no :-)
rotorod 23.08.2014 20:35
rotorod
Přidejte pytlík enzimů do kompostu a budou se dít zázraky.:-)
trtt 23.08.2014 22:04
trtt
co konkretně máte na mysli?
rotorod 24.08.2014 01:05
rotorod
Zdravím, prostě urychlovač kompostu, všude kde mají nějaké substráty ho mají. Potom všechno pěkně ry…
trtt 24.08.2014 15:22
trtt
Tak to neni :-)
Al2 27.08.2014 16:01
Al2
Samotna trava je spatne. Je to samej dusik a zadnej uhlik, pak to hnije plisnema a tvori se čpavek m…
Al2 27.08.2014 15:57
Al2
a ten karton to jako zhnije pod tou travou za jak dlouho? a karton muze byt barevny? co sou treba ne…
rotorod 29.08.2014 12:40
rotorod
Ten karton je tam jako náhražka za drevinu. Jednak vyrovnava vlhkost a za druhy dodava uhlik, aby to…
Al2 29.08.2014 17:48
Al2
diky za odpověď.....vidim že si asvi v oboru
rotorod 29.08.2014 19:49
rotorod
Ideální je také čerstvou vrstvu trávy vždy prohodit troškou staršího polozralého kompostu a tím ji n…
Karel04 30.08.2014 11:45
Karel04
a tohle lze posypat po vrchu te trávy co poseču jo?
rotorod 31.08.2014 11:17
rotorod
Posypes tu travu a zahrabnes lehce rukou do ni, aby to nezustalo jen na povrchu, ale bylo mezi mater…
Al2 31.08.2014 12:26
Al2
aha
rotorod 31.08.2014 14:49
rotorod
Podle vlastní zkušenosti sekám 700m2 a vše dávám do plastového kompostéru bez dalších příměsí. Sekat…
kpz3 31.08.2014 19:12
kpz3
Potvrzuji, patří mezi ty dobré ... návod přiložen ;-) poslední
Al2 01.09.2014 09:20
Al2

mám sekačku se zběrným košem, nechce se mi den po sečení zahrabovat celou zahradu, proto sbírám do koše a vysypuju do komposteru, bo nemám jinde kde....
a kdybych nedal víko vubec.....i tak to bude smrdět? zase nechci dělat pokusy na pár dnu kvuli sousedum

jak už tu napsali ostatní - když se do kompostéru dává jen tráva a ještě je to celý zadeklovaný, tak se z toho stane taková smradlavá hmota. Aby mohl probíhat komportovací proces, musí tam být přístup vzduchu, jenže samotná vlhká tráva se slepí do jednoho balíku a ten pak hnije a smrdí. Aby tam mohl vzduch (a nesmrdělo to) tak by to chtělo právě buď alespoň usušit a nebo prokládat něčím - já například do toho házím naštěpkované větve z vrby, živého plotu atd. Neprohazuju to nějak pravidelně, jak to přijde, ale kompostér mám veliký, takže se to rozloží do plochy, stěny jsou z prken a mezi nimi je vždy 5 cm mezera.

jinak doporucuju jit sem, tady je o kompostovani vsechno a je tam i poradna

www.kompostuj.cz
http://www.kompostuj.cz/sluzby/kompostovaci-poradn a

pokud je tráva bez semen, tak se necpe do komposteru a mokrá už vůbec ne. já ji suším a zapravím jako zelené hnojení...usušíš, přikryješ igelitem a pak použiješ..jen tak mimochodem, na to aby mi smrděla tráva mi stačí pytel za 5,- a ne drahej komposter, kterej se rozpadne nejpozději za 5 let..

Zdravím, právě že tráva má být mokrá, pak špatně kompostuje, to Vám řeknou v každé větší kompostárně(seno zásadně nechtějí). Zásada je mít jednotlivé vrstvy co nejbohatší a max cca 20 cm vysoké a vždy zasypat jemnější půdou s pískem a na vrch trochu hrubého, cca 5 cm. Pak prolít přípravkem urychlovač kompostu a smrad nebude, nebo by měl být minimální.:-)

P.S.: Do kompostéru nepatří sáčky, zbytky kostí či masa a také žádné napadené části rostlin či plody.:-)

Samotna trava je spatne. Je to samej dusik a zadnej uhlik, pak to hnije plisnema a tvori se čpavek misto mocoviny a netli to za pomoci tech spravnejch bakterii a hmyzu tak, aby z toho byl kompost. Nemluve o silne kyselym vyslednym kompostu". Vem to prakticky, zadny hrani si s tim: Travu muzes dávat klidne čerstvou, ale michej ji s pilinama, hoblinama, kurou, drevnatym materialem. V pomeru objemove by voko jedna ku jedny. Suchy s mokrym, hnedy se zelenym, to je zakladni zasada. Komposter se pak sice rychleji plni, nez jen samotnou trávou, ale taky rychle klesa (az 15 cm za tyden). Pokud nemas drevnaty material, prokladej tu klidne cerstvou travu zmackanym kartonem z krabic, prolozkama od vajec, rulickama od toaletaku apod. Ne noviny, casopisy apod. Ale karton treba od piva klidne. Das kos ze sekacky a do toho na kusy natrhanej ten karton ci drevity odpad, male kousky větviček, mas-li. At je to vzdusny. Skvelej je taky popel ze dřeva, je to super draslik. Musi to byt furt vlhký, jinak se proces rozkladu zastaví. Ale zase ne přelití, aby to nehnilo! Praktickej indikátor jsou mravenci. Jak se na povrchu objevi ve vetsim poctu mravenci, prolej komposter par konvema vody a zas na to kasli :-). Idealne destovou nebo den odstatou vodou. Chlorovana voda primo z radu nedela dobre mikroorganizmum a zpomaluje tleni. Kdyz ma prset, proste otevri uplne viko a nech to zmoknout. Smrdet to nebude, budes mit skvelej vonavej kompost. Dobrý jsou urychlovače kompostu, treba od Agra nebo P4 bio do kompostu, Radivitu bych se vyhnul, nedela dobre zizalam. Cas od casu muzes dat i mocovinu a prosypat dolomitickym vapencem (ne vápno a uz vubec ne nehaseny ;-), to bys vsechno v kompostu zabil ... Komposter dole musi lezet primo na zemi, aby do nej mohly žížaly. Pokud ho jednou za mesic prehazis, je to super, ale kdo by to dělal, že :-) ... neni to zadny drama, kdyz budes travu prokladat tim kartonem a rulickama od toaletaku a obcas pred destem zvednes viko, budes spokojenej taky, a sousedi jakbysmet, neb zadnej zapach ci hnedy plesnivy bahno nebude :-)

a ten karton to jako zhnije pod tou travou za jak dlouho? a karton muze byt barevny? co sou treba nejake kartonove krabice s obrazkama, potiskem? nebo musi byt cisty karton? Na jake kousky to trhat ty rilucky a karton? 20x20 je moc?
drevinu a nic take nemam, karton rychleji sezenu z obchodu
a co to prokladat hlinou? mam velkou kupu hliny
diky

Ten karton je tam jako náhražka za drevinu. Jednak vyrovnava vlhkost a za druhy dodava uhlik, aby to nesmrdelo diky nedostatku uhliku.

Rozlozi jej bakterie a hmyz za cca pul roku, pokud bys ten kompost prehazoval (u RD je prakticky hodit celtu/plachtu na zem, svalit na ni ten komposter, kompost vysypat na celtu, komposter zase postavit na puvodni misto a to zeshora cerstvy davat dospodu), tak i drive.

Tenkej karton jako třeba od detskych bazénku, potistenej a s povrchovou strukturou jako kridovej papir není vhodnej, je to sama chemie, ale bezbarvej obycejnej hnedej vrapovanej karton od velkych krabic (takovej ten se dvema stenama a mezi tim slusna harmonika z papiru) je super. Karton od plzne (jako krajni priklad to ber) je jeste pouzitelnej, ty barvy je tam minimum vzhledem k jeho tloušťce (koneckoncu krabice na tech 8 piv musi něco unést :-) ... cim mensi kousky, tim lepší, 20 x 20 je uz dost, to uz brani pristupu vzduchu naplacato ... poloviční je ok. Kdyz to budes trhat rucne a ne rezat kudlou, tak lepsi, neb to pritom i zvohejbas a zas to bude drzet vzduchový kapsy.

Hlina do komposteru ve vetsim mnozstvi nepatří - rychle bys ho zaplnil a vyslednej kompost by se moc nelisil od te hliny, co mas na kupě ... ale hlina obsahuje bakterie, kdyz tam das par hrsti vzdy do davky travy ze sekacky, tak vlastne tu travu "naockujes" tema bakteriema. Bud trochu hlíny, nebo urychlovace kompostu, muzes samo obojí. Ale ty hliny fakt malo. Pokud bys uvazoval nasadit do kompostu uměle žížaly (vermikompost, mimochodem nic lepsiho neexistuje), tak s hlinou opatrne. Ceskej hnojak s hlinou problem nemá, ale kalifornsky zizaly (velka moda posledni dobou :-) příliš mnoho hlíny zabije, zničí jim trávicí ústrojí ... zase ale proto nezdrhaj z komposteru ven do hliny a makaj tam, kde mají ...

Ideální je také čerstvou vrstvu trávy vždy prohodit troškou staršího polozralého kompostu a tím ji naočkovat,jak už psal Al2.Takže pokud můžeš odebrat třeba trochu odspoda,tak to tím prosypávej.A urychlovač kompostu fakt pomáhá,za chvilku se to slehne tak na pětinu objemu.Jsou buď rozpustné na prolití,ale já kupuji raději ten práškový na prosypání,tam jsou i minerály.Krabice za 50-100 korun stačí na cca 5 kubíků kompostu,takže to máš na pár let.

Posypes tu travu a zahrabnes lehce rukou do ni, aby to nezustalo jen na povrchu, ale bylo mezi materialem. Jak psal kolega, "prosypani" , ne "posypani". Na povrchu by to bylo suchy a bakterie a enzymy by se neuvolnily a bakterie nezačaly množit na suchem povrchu ...

Podle vlastní zkušenosti sekám 700m2 a vše dávám do plastového kompostéru bez dalších příměsí.
Sekat prvidelně tak 1x za týden max dva. Po sekání trávy kterou jste dal do kompostéru kompostér prolít Urychlovačem kompostéru (Bio kompostér - výrobce DRUCHEMA). Doporučuji tento druh jiné se mi neosvědčili.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru