Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Údržba silnice II. třídy na území obce?

Potřeboval bych najít který zákon, vyhláška či předpis určuje, kdo provádí údržbu - vysekávání a čištění příkopů - podél krajských silnic.

Z několika zdrojů jsem se dozvěděl, že:

- podél silnic II. třídy mimo území obce zajišťuje údržbu např. Středočeská údržba komunikací, s.r.o. (můj případ je ze Středočeského kraje)

- podél silnic II. třídy na území obcí (zjednodušeně od cedule k ceduli) má údržbu zajišťovat konkrétní obec s tím, že si náklady může nechat od příslušného kraje proplatit

Možná jsem jenom špatně hledal, ale jediný článek, který toto potvrzuje, jsem našel zde.

Nemáte s tímto někdo zkušenosti? Potřeboval bych trochu podpořit v souboji s úřady... Díky.

Předmět Autor Datum
Nevím předpis, ale podobnou reportáž jsme viděl. Od cedule k ceduli je to záležitost obce, za cedulí…
milan.cukrar 14.08.2014 19:28
milan.cukrar
Zákon o pozemních komunikacích v § 11 (silniční pozemek), uvádí, že příkopa je součástí silnice na n…
Ara 15.08.2014 09:32
Ara
Jen dodám, že cedule není nutně hranice katastrálního území obce. Obec může rozhodnout, kam ji umíst…
Dale Cooper 15.08.2014 09:49
Dale Cooper
No nevim verdikt soudu z článku je takovej šalamounskej. Za sebe můžu řict, že jsem tuhle práci vyk… poslední
kamzl 15.08.2014 18:24
kamzl

Zákon o pozemních komunikacích v § 11 (silniční pozemek), uvádí, že příkopa je součástí silnice na nezastavěném (nezastavitelném) území. V § 12 (součásti a příslušenství) tvrdí, že příkopa je součástí silnice vždy. Takže si můžete vybrat :-)

Jen dodám, že cedule není nutně hranice katastrálního území obce. Obec může rozhodnout, kam ji umístí. Jestli na hranici (pak třeba na půlkilometru mezi poli platí 50 km/h), nebo kousek od začátku obydlené oblasti. Význam cedule je hlavně ten, oddělit úsek silnice s max. 90 km/h a 50 km/h.

No nevim verdikt soudu z článku je takovej šalamounskej.

Za sebe můžu řict, že jsem tuhle práci vykonával pro jednu obec na ŽL a byla na mě kolikrát od nedaleké místní správní obce nejedna stížnost že jsem sekal "pangejty" i za hranicí(cedulí) obce.Pravda je že to kolikrát nešlo moc poznat tak jsem nějakej ten metr přiseknul ale neodvez trávu.

Tím usuzuju že opravdu obce si musí zajišťovat údržbu zeleně jen na svém katastrálním území.

S proplácením té údržby zeleně obcí to je taky šalamounsky řešený, platí se to z rozpočtu obce a vykazuje se to pak při vyplácení dotací, ale nikdy to nebyla 100procentní částka-rozdíl se prostě dorovnával např. s poplatků ze psů, nějakých "milodarů" od vesničqanů, hasičů, spolků apod.

Když se vrátim k podstatě problému, obecní komunikace jsou majetkem obce, opravují je a můžou kolem nich udržovat veškerou zeleň, otázka je do jaké míry na to mají finance potažmo techniku.

Ty komunikace nemají žádný strategický význam, pokud by obcí vedla silnice, která nějaký strategický význam pro stát nebo někoho měla je na měm aby si udržoval okolní zeleň(myslím tím prořez stromů apod.)Je to prostě komunikace která má pro stát strategický-nepostradatelný význam, obci to může být putna a měl by se o ní starat.

Stejné jako kdyby stát chtěl aby se kdejaká obec starala o kdejaký kousek dálnice na svém katastru.to je prostě blbost.

Já znám příklad ne ze silnicí ale s kolejovou tratí, kdy ČD zrušily veškeré spoje na ní. Po její trase potažmo na na ní měla výrůst cyklostezka, jenže ta se nekonala protože ty koleje mají strategický význam pro AČR, tudíž to okres nedostal do péče ale armáda, a opravdu kolikrát vidím bigoše jak to kolem tý tratě sekají a prořezávají prostě udržují.

A přidám ještě jedno, z obce kde pocházím, neexistuje to, že by údržbu zeleně prováděli soukromé firmy, dělají to tam hasiči a fotbalisti za párek v rohlíku ve svým volným čase.

Mě se zdá že to je stejnej kocourkov jako s chodníkama:-D a i už to tu někdo psal je těžko říct-vlastně soud už to řekl-kdo je v právu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru