Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak připevnit vikýř na střechu?

Kvůli revizi komína musím přidělat ke komínu vikýř, aby tam mohl kominík případně vlézt a vyčistit. Koupil jsem si hotový vikýř, je to takový dřevěný rámeček 60 x 60 cm oplechovaný podobně jako komín pozinkovaným plechem a opatřený makrolonovým víkem, leze se z toho jako poklopem z tanku. Zespoda je to úplně hladké, pozinkovaný plech a ten dřevěný rámeček. Jenomže jsem se zapomněl zeptat, jak se to připevňuje na střechu. Mám střechu asi 45°, pálená taška na latích. Nějak mě nic nenapadá, může mi někdo poradit, jak to to tam bezpečně upevnit? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Vyrobíš pomocnou konstrukci, rám který uchytí late až vyrízneš medzery medzi latema co na nich leží… nový
Joseph 13.08.2014 08:42
Joseph
Děkuji z přednášku, mé otázky se ovšem týká jenom vaše věta: "upevníš to oplechování okna", která ov… nový
bsa 13.08.2014 10:44
bsa
já v horní části co je plech prekryt taškami ohnul plech 2x o 90 st, že je to zaháknuto na latu, sam… nový
Joseph 13.08.2014 11:47
Joseph
Nekoupil jsem polotovar, ale hotový a pěkně zpracovaný výrobek. Ohnout plech nahoře je škoda, protož… nový
bsa 13.08.2014 12:49
bsa
už je to pár let asi 10 ? co jsem to strešní okno dodatečne montoval, šlo tam aby jsem mel prístup k… nový
Joseph 13.08.2014 12:06
Joseph
Oplechování chytit pomocí příchytek, stejně jako oplechování komínu a lať prošroubovat k dřevěnému r… nový
DRAGON_CZ 13.08.2014 16:27
DRAGON_CZ
Lať prošroubovat k dřevěnému rámečku - děkuji, to jsem si tak trošku předběžně myslel. nový
bsa 13.08.2014 22:08
bsa
Proč myslíš, že existuje profese pokrývač????? Sám uděláš víc škody než užitku. Promiň. nový
Ughanali 16.08.2014 18:33
Ughanali
Ty jsi asi pokrývač, co? ono na takovou prkotinu skoro za hubičku nikoho neseženeš, leda tak nějakéh… poslední
Cirda 26.07.2019 08:16
Cirda

Vyrobíš pomocnou konstrukci, rám který uchytí late až vyrízneš medzery medzi latema co na nich leží tašky které potrebuješ odstranit. Postačí z hranolku cca 30-50 nebo podobného rozmeru, proste co najdeš.
Obvykle je potreba improvizovat dle situace, konstrukce strechy a toho koupeného okýnka.

Odstraníš tašky, upevníš ten pomocný rám, zachytíš late, prerízneš co prekáži, upevníš to oplechováni okna.
Mej na pameti že z jedné strany plech pújde pod tašky a z druhé strany pújde plech nad tašky, je vhodné mít po ruce klešte na ohýbáni plechu. Je nutné kousek plánovat, kde okno umístiš aby si nemusel orezávat, skracovat tašky flex bruskou, nebo alespoň čím méne.
Jak to je, založíš tašky, prohlídneš kde je jaká škára a natlačíš tam prípadne tmel pro utesňováni strech. Vhodné je také rovno udelat nejaké zajištení rámu okénka, kdyby vítr utrhnul závesky, jak jsou závesky slabé a časem skorodují múže se to stát. Já mám tenké lanko.

Celá práce je obvzvláštnena okolností že se jedná o pobyt ve výšce, kde nesmíš udelat chybný pohyb protože hrozí pád. Pokud nemáš nejakou praxi, jde o velice nebezpečnou záležitost a asi by bylo nejlepší zavolat si klempíre. Zvládne to za jedno dopoledne. Budeš sice lehší peníze co si zažáda ale bez úrazu.

Ješte budeš potrebovat k tomu okénku z vnitra strechy rebrík, nejlépe stabilne upevnený, pokud by prekážel, tak potom zesílené plochy o které se bude opírat a nemúže z ich smyknout

...

Děkuji z přednášku, mé otázky se ovšem týká jenom vaše věta: "upevníš to oplechování okna", která ovšem neříká jak a na to jsem se právě ptal. Já už jsem dělal na jaře komín a jeho oplechování sám. Teda to oplechování komína jsem si nechal vyrobit na míru a sám jsem ho jenom montoval. Takže nějaké latě mám, umístění tašek, jejich řezání, těsnění, pomocná lať pod uříznuté latě, to mám zvládnuté. Práci ve výšce taky, z půdy se to dělá snadno z malých štafliček, případně mám snadný přístup k pracovní plošině. Nicméně jde mi o to upevnění okna samotné. Rozdíl mezi oplechováním komína a vikýřem je ten, že plech kolem komína drží hlavně komínem samotným + nějaké ty pozinkované příchytky na lemech, zatímco ten vikýř jak je zespoda naprosto rovný a plech zarovno s rámečkem, čili musí celý ležet na latích. Jediné, co mě napadá, připevnit do rohů dřevěného rámečku vikýře zevnitř nějaké další plechy, kterými by se to upevnilo k latím, eventuálně přidat další lať, kdyby rozteč mezi nimi nebyla právě těch asi 60 cm, což asi nebude. Jenomže nevím, jaký je obvyklý správný postup.

já v horní části co je plech prekryt taškami ohnul plech 2x o 90 st, že je to zaháknuto na latu, samozrejme múžeš dát šrouby nebo to pribít klincema a na spodku sproste a jednoduše jsou 4 mosadzné šrouby skrz latu, veliká podložka a matice, zvenku pod hlavami podložky a gumové tesnení.
Díry nejsou úplne na kraji plechu, jsou cca 15 cm od okraje aby plech byl položen na taškách a já nemusel provrtávat tašky, lenost. Plech neleží ve spodní části prímo na late, je tam podloženo páskem pryže tlusté cca 15 mm aby jsem plech ve spodku nemusel ohýbat moc jak má prekrýt tašky. Proste plech si budeš musel doohýbat, jak to bude vycházet. Na boku,na jedné strane také budeš muset mít ohyb. Bez kleští na ohýbaní plechu nevím zda to je možné vytvarovat, spíš né.

Proste koupil jsi polotovar a zbytek by mel udelat klempír

... :puff:

Nekoupil jsem polotovar, ale hotový a pěkně zpracovaný výrobek. Ohnout plech nahoře je škoda, protože je pěkně zafalcovaný, to by byla prasárna, právě tak se mi nezdá prorážet jej vruty a dělat do něj díry. To bych ty okraje přichytil pomocí pozinkovaných pásků, nicméně ty ten vikýř asi bezpečně neudrží. Asi by fakt bylo neelegantnější to připevnit k latím přes ten dřevěný rámeček, jenom nevím, jestli se to takhle běžně dělá, nebo jak se to vlastně běžně dělá. To by mi stačilo, kdyby mi to klempíř, nebo někdo kdo to zná, řekl a nemusel bych ho tam tahat.

Ty jsi asi pokrývač, co? ono na takovou prkotinu skoro za hubičku nikoho neseženeš, leda tak nějakého důchodce, firma jakmile to není za pořádný peníz se ti na to vybodne:-) je mě jasný že to je diskuze cca 5 roku stará ale reagovat jsem musel :-):-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru