Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tištěne spoje

Zdravím.
Mam v PC obrázek tištěného spoje.
Krysí jsem si předlohy pro výrobu dělal na pauzák.
Vytiskl na inkoustové tiskarně a pak ještě obtáhl tuží.
Dnes už očí moc neslouží a za 15 let se toho dost změnilo.
Našel jsem toto
http://www.mlab.cz/Articles/HowTo/How_to_make_PCB/ DOC/HTML/How_to_make_PCB.cs.html

Nějake zkušeností jak na to?
Nějake zkušeností jak na to s laser tiskarnou?

Jak nejjednodušeji udělat předlohu?
V tiskárně chtějí za 10 X 10 cm 100 kč :.(

Na netu je spousta firem, které dělají tištaky.
Pokud jim však napíšete že mate podomácky udělanou předlohu na pauzaku, moc ochotní nejsou.
Kde si necháváte dělat tištaky za rozumnou cenu?

Předmět Autor Datum
Znamej pouziva www.ges.cz a docela si to pochvaluje, vytisknout a nazehlit, vyleptat v chloridu. Vys…
bahno 07.08.2014 13:06
bahno
No tak pokud to jde vytisknout přes laser tiskarnu na tu folii, tak by to mělo jit i na pauzovací pa…
Le_Ze 07.08.2014 13:37
Le_Ze
Jenze s touhle folii zcela odpada cela fotocesta. Vytiskne se na folii, ta se pleskne na normalni, c…
bahno 07.08.2014 14:51
bahno
naprostý souhlas - od školy nepoužívám pro složité PCB jinou metodu. Na jednoduchý plošňák stačí lih…
Exterminex 09.08.2014 11:11
Exterminex
a) tisk pro přenesení na stranu mědi: dá se najít mnoho návodů jak obrazec plošných spojů vytisknout…
náhodný 10.08.2014 17:06
náhodný
Tak 2 tištaky hotové. 1 vytištěny na křídovém papíru. Druhy na normálním fotopapíru do tiskárny. Obo…
Le_Ze 14.08.2014 19:48
Le_Ze
Trochu to tu oživím, Dělám desku kterou se mi moc nedaří přenést pomocí metody s žehličkou a tak js…
albru123 16.01.2015 15:11
albru123
Osobně jsem osvěcování nikdy nezkoušel. Zkus použít tiskárnu, která má možnost tisku většího množstv…
Exterminex 16.01.2015 15:31
Exterminex
Tahle má nějaký režim FastRes 1200dpi, ale taky už toho hodně zažila, takže zkusím ještě sehnat jino… poslední
albru123 16.01.2015 15:45
albru123
Pokud je pro vás výroba plošného spoje pouze jednorázová záležitost, nechcete je dělat stále, je mož…
náhodný 16.01.2015 15:37
náhodný

Jenze s touhle folii zcela odpada cela fotocesta. Vytiskne se na folii, ta se pleskne na normalni, cistej plosnak, prezehli se zehlickou a sup s tim rovnou do leptaci lazne.

A na pauzak sice tisknout jde, ale proc? Prodavaji se transparentni folie pro laserovy tisk a z hlediska fotocesty fungujou velmi dobre.

naprostý souhlas - od školy nepoužívám pro složité PCB jinou metodu. Na jednoduchý plošňák stačí lihovka ale tahle folie je na domácí použití úplně nejlepší cesta. Horší je to s laserovou tiskárnou ale v kdejakém fotolabu ti to za pár korun vytisknou :)

Druhá cesta je nechat si plošňák rovnou vyrobit - vyplatí se speciálně u použití SMD součástek a vícevrstvých spojů (to asi doma ale nedělá jen tak někdo :-)

a) tisk pro přenesení na stranu mědi: dá se najít mnoho návodů jak obrazec plošných spojů vytisknout zrcadlově obrácený na vhodný papír, ten přiložit tiskem na desku ze stranu mědi a žehličkou přenést na měď. Většina pokusů je neúspěšných, velmi záleží na tom, jaký papír se použije. Někdo jásá nad hladkým papírem reklamních letáků, někdo kupuje drahé papíry ze specializovaných prodejen, někdo používá dětské barevné lepivé papíry s tiskem na lepivou stranu, atd. Také záleží na tom, jestli se toner z papíru vůbec dá přežehlením přenést, zda změkne, nebo je do papíru zapečený a už se neuvolní.
Také záleží na době zažehlování, teplotě žehličky a tlaku, různě se s tím kouzlí, někdy stačí pár vteřin, někdo píše o dvou minutách, někdo dává žehličku na jednu tečku, někdo na tři. Atd. Poté se deska dá leptat a další oříšek bývá smytí nebo jiné odstranění černého toneru z mědi.

b) fotocesta přes pauzák nebo podobné fólie má několik kroků: vytisknutí obrazce na pauzák, nanesení vrstvičky světlocitlivého materiálu na desku, nebo koupě již připravené desky pro fotocestu. Osvit po určitou, vyzkoušenou dobu, vyzkoušeným světlem a pak rozpuštění neosvíceného materiálu ve speciální lázni (louh s přesně dnou koncentrací), omytí, osušení a pak teprve leptání.

c) jednoduchá amatérská cesta odůlčíkováním a nakreselním je zavrhovaná všemi profíky nebo pokročilými amatéry, ale funguje. Obrazec plošných spojů se vytiskne tak jak je, při pohledu na stranu spojů, přitiskne na očištěnou desku na stranu mědi a přilepí samolepkami, aby neujel stranou. Pak se důlčíkem do každé budoucí dírky udělá malý důlek jako značka. Papír se sundá a pak se na něj dívá a ručně se tenkou vhodnou fixovkou nakreslí spoje. Nejdřív kolečko nebo šištička kolem každého spoje a pak cestičky. Žádnou nezapomenout. Někdo používá speciální fixovky, ale vyhoví běžná černá PERMANENT 2636 F- tenká nebo M-široká, která se v chloridu při leptání nerozpustí a pak ji lze smýt lihem.

d) složitější plošné spoje, nebo spoje do zařízení, které má být spolehlivé je lepší si nechat udělat u dobré firmy, třeba u kohouta ve strašnicích nebo jinde, cena je nižší zdlouhavé než laborování po domácku a hledání vhodného způsobu.

atd.

Tak 2 tištaky hotové.
1 vytištěny na křídovém papíru.
Druhy na normálním fotopapíru do tiskárny.
Oboje funkční.
Musí to však byt vytištěné na normální male tiskárna.
Na těch velkých kopírkách to nefunguje.
Asi mají jine tonery nebo velkou pec, která ten toner pořádně zapeče a pak nejde přenést.

Trochu to tu oživím,

Dělám desku kterou se mi moc nedaří přenést pomocí metody s žehličkou a tak jsem si z UV LEDek udělal osvitku. Nařezal jsem si pár kousků fotocuprextitu a zkoušel, bohužel se mi ale nedaří nikdy dojít k ideálnímu výsledku, nejspíše kvůli horšímu toneru v tiskárně.

Pauzák osvícený po dobu 3 minut má cesty v pořádku, ale jelikož tiskárna nevyužívá na větší koncentraci dost toneru, tak jsou plochy prosvícené skrz a ve vývojce se odplaví.

Fólie se mi sice na začátku jevila jako funkčná možnost, ale už po 2,5 minutách osvícení se sice vzor z desky odplavil správně, ale při vyleptání se fotocitlivá vrstva podleptala a bylo to k ničemu.

Zkusil jsem zajít do lepšího copycentra, aby mi to vytiskli na fólii, ale chlap to odmítl s tím, že je zakrytá moc malá plocha a výsledek by podle něj stál za houby.

Momentálně ještě zkouším pauzáku ještě trochu zlepšit kontrast pomocí ředidla, ale nedělám si nijak velké naděje. V případě že se to nepovede, co navrhujete?

Napadá mě buď vytisknout to na pauzák někde v copy centru kde mají pořádnou tiskárnu a nebo zkusit variantu se sprejem Transparent 21.

Pokud je pro vás výroba plošného spoje pouze jednorázová záležitost, nechcete je dělat stále, je možnost si ho nechat kvalitně vyrobit u kvalitní firmy, například "u kohouta", najdete ho na webu zadání klíčových slov "plošné spoje kohout".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru