Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Také jsem si vyráběl stojanovku, ale jenom stojan, na který jsem osadil klasickou vrtačku o výkonu 1…
J_K 06.08.2014 12:33
J_K
co se týka triakových regulátoru, má to v strojírenství jednu obrovitou a zásadní nevýhodu oproti pr…
Joseph 06.08.2014 13:17
Joseph
Ten triakový regulátor je samozřejmě se zpětnou vazbou a samotná vrtačka disponuje dvěma měnitelnými… poslední
J_K 06.08.2014 17:49
J_K

Také jsem si vyráběl stojanovku, ale jenom stojan, na který jsem osadil klasickou vrtačku o výkonu 1100W. Pro moje potřeby naprosto postačuje, konstrukce je jednodušší a nástroj je výrobek již k účelu vrtání profesionálně vyrobený(starý veterán, ale slouží bezvadně). Ale na vrták 20 to asi není, pokud se jedná o vrtání železa. Ovšem nezkoušel jsem.
Nicméně ve vrtačce je klasický sériový motor, který má tu výhodu, že jde velice levně plynule regulovat triakovým regulátorem.

co se týka triakových regulátoru, má to v strojírenství jednu obrovitou a zásadní nevýhodu oproti prevodúm, točivý moment motoru je približne rovnaký na malých i velikých obrátkach, z čeho plyne, snižovánim obrátek stráciš výkon, použitím prevodu pri snižováni obrátek točitý moment navyšuješ, výkon nestráciš, teda samozrejme je tady ješte parametr učinnost prevodu, no to je jiná kapitola

Pak je tady ješte problém chlazení rotoru pri delší dobe práce v režimu snižených obrátek, u komutátorových motorú, ventilátor pri snížení obrátek nesnížuje vykon lineárne ale úplne jinou krivkou, napr snížením obrátek na polovinu výkon chlazení klesne na čtvrtinu a rotor samozrejme začne okamžite prehrívat, je nutné o tom znát ...

Dle charakteru prací, samozrejme lze oželet strátu výkonu i nebezpečí teploty když možnost snížit obrátky je dúležitejší, to si už musí uvážit každý co potrebuje

... :puff:

Ten triakový regulátor je samozřejmě se zpětnou vazbou a samotná vrtačka disponuje dvěma měnitelnými převody. Je možné, že bych s ní tedy dokázal vrtat 20mm díry do železa, pominu-li to, že sklíčidlo mám jen do 15mm a musel bych upravit vrták, ale dosud jsem to nepotřeboval.
Samozřejmě je mi jasné že se snížením otáček se snižuje i výkon chlazení, a to nejen u sériového, ale i u asynchronního motoru, pokud nejsou vybaveny samostatným ventilátorem. Nicméně v technické praxi se předpokládá určitá mentální úroveň obsluhy strojů, schopná u práce přemýšlet. Naproti tomu blbec dokáže zlikvidovat jakýkoli stroj, i kdyby měl sebevíc ochran a byl sebelépe konstrukčně řešen. To se ale snad mě, po téměř 20 letech ve strojírenské praxi, ani tazatele netýká.

Jen tak na okraj, 2 cm díru lze vrtat i podstatně nižšími výkony, pokud se patřičně zpřevodují, ale jde také o smysluplnost takového počínání s ohledem na efektivitu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru