Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zavařovací sklenice 3.6 l a Pano 103 mm jak na to ?

Dobrý den, mám problém. Chtěl jsem zavařovat okurky do velkých sklenic 3.6 l s omnia víčky pano 103 mm. Koupil jsem na to i hlavu. Chtěl jsem zavařit jednu sklenici letos experimentálně a při zavírání jsem to psychicky málem neustál. Prostě to nejde. Hlava oproti hlavě na sklenice 0,7 l je úplně jiná. Místo výstupků, které by přitlačily víčko k hrdlu má prohlubně směrem od hrdla ven. Prosím někoho, kdo s tím má zkušenost, nebo praxi podělte se o zkušenosti. Také by mě zajímalo jak dlouho se okurky v takové sklenici zavařují, když sedmička okurek se zavařuje při 80 st. cca 20 min. Díky za postřehy.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, moje hlava má prohlubně ven, ale jen milimetr široké, jinak musí přimačkávat víčko celou…
kejki 04.08.2014 18:58
kejki
Čtyř až pětilitrové sklenice při vzestupu teploty trvající nejméně 30 a nejdéle 50 minut sterilujeme…
kejki 04.08.2014 19:13
kejki
Díky, ano je to jak říkáte, jsou tam velké plochy a malé prohlubně ven. Mám sklenici 3.6 l od okurek…
Kiksfix 05.08.2014 00:47
Kiksfix
Nevím jestli to půjde a jak ta hlava přesně vypadá.Já když zavíral sklenice 0,7 l staršími použitými…
Karel04 05.08.2014 12:17
Karel04
A jsou to sklenice, které měly víčka PANO? Existují s jednou obrubou, dává se na ně plastové víčko,…
kejki 05.08.2014 20:23
kejki
Také jsme několikrát neúspěšně zkoušeli, starší víčka (nová kupovaná cca před 4 lety) jsou z pevnějš… poslední
zavař 08.07.2015 13:22
zavař

Dobrý den,
moje hlava má prohlubně ven, ale jen milimetr široké, jinak musí přimačkávat víčko celou plochou. Je to dané odlišností víčka, které má okraj "nastříhaný" a přimáčknutí jen bodově by nebylo spolehlivé.
První test udělejte s otevřenou sklenicí s okurkami a měřte teplotu uvnitř teploměrem. Musí se i prostředek prohřát na tuším 70°po nějakou dobu, to bych musel dohledat v Boštičkově knize.
My jsme to používali na velké sklenice od zelí a i to jen velmi omezeně. Dělají se 3,6 sklenice i s twist off uzávěrem, možná by to bylo jednodušší.

Čtyř až pětilitrové sklenice při vzestupu teploty trvající nejméně 30 a nejdéle 50 minut sterilujeme takto: při 80°C po dobu nejméně 40 minut, při 85°C 30 minut, při 90°C 20 minut, při varu vody 10 minut. Toto jsou teploty lázně. Inž. J. Balaštík Konzervování potravin v domácnostech

Díky, ano je to jak říkáte, jsou tam velké plochy a malé prohlubně ven. Mám sklenici 3.6 l od okurek na které bylo ono "zubaté" víčko Pano, mám hlavu Pano. Nasadím, dotlačím silou hlavu až k víčku, sundám a to víčko je na té sklenici naprosto volné. Mám ty hlavy dokonce dvě. Jednu nově koupenou plechovou a jednu plastovou co jsem dostal a ta je snad ještě od bolševika. Dává mě to dost zabrat :::::))))) Tak dlouho řešit takovou b.lbost. Nikde na netu jsem nenašel video, návod. Skoro mám pocit jako by to celé bylo řešeno pro nějaké strojové zavírání. Ale jak v závěru říkáte asi tu myšlenku velkých sklenic opustím. I když to bude škoda. Ono to zubaté víčko stojí taky cca 4 kč a je určeno i pro mastné, maso atd. Nějak to ale snad jít musí. Mám na té nové hlavě ještě štítek výrobce, pokusím se ho nějak dohledat na netu.

Také jsme několikrát neúspěšně zkoušeli, starší víčka (nová kupovaná cca před 4 lety) jsou z pevnějšího materiálu a drží, ta nová jsou tenká a drží tak každé třetí. Hlav už máme asi 6, takže tím to nebude. :-((

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru