Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ventilátor v KOUPELNĚ a WC ( výměna )

Zdravím, potřebuji poradit při výměně VENTILÁTORU ... Mám v koupelně nefunkční ventilátor, koupil jsou nový 2 ks. Do koupelny i na WC. Vyfotil jsem starý ventilátor, který momentálně je přiveden k větrací šachtě. Nový ventilátor je též vyfocen, má klasickou čokoládu na 2* kabel, to zapojit zvládnu, ale do starého ventilátoru jsou ze zdi vytáhlý 4* kabely, 1* je nulák a ty ostatní 3? Ještě detail, je to z zásuvky, potřebuji radu, jaký 2 kabely ze zdi, mám napojit na čokoládu, díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak tedy k zapojení, protože komentáře typu "to jsi neměl kupovat" mají stejný smysl, jako "... k Wa…
mirektatra 29.07.2014 23:19
mirektatra
Nic mi po tom není, ale konečně inteligentní odpověď a ne nějaké plky.
bsa 30.07.2014 00:04
bsa
Tato odpověd je mi dostačující, lepší vysvětlení myslím nedostanu. Děkuji.
Grundm 30.07.2014 19:34
Grundm
Jen ještě podotknu že, při zhasnutí se mi ventilátor nevypne, z důvodu dvojí zásuvky.
Grundm 30.07.2014 19:38
Grundm
Z důvodu dvojí zásuvky?! Tomu nerozumím?!:-| To si dám někam "dvojí zásuvku" a prístroj bude pracova… poslední
mirektatra 31.07.2014 06:37
mirektatra

Tak tedy k zapojení, protože komentáře typu "to jsi neměl kupovat" mají stejný smysl, jako "... k Waterloo jsi jezdit neměl :-( ":
Starý ventilátor byl vybaven termopohonem pro zavírání žaluzií a elektronikou pro "odložené spuštění chodu" a "chod po zhasnutí osvětlení".
Návod:
1) odpojte všechny vodiče z ventilátoru a zapojte je do čtyřech svorek "čokolády" samostatně tak, aby nebyly propojeny - je to z důvodu bezpečnosti při měření, co kam vede.
2) Rozsviťte v místnosti a ověřte "fázovkou", neboli doutnavkou (tužkovou zkoušečkou), nebo jak se tomu kde říká, že do modrého a zeleno/žlutého vodiče nejde fáze
3) připojte DVOUPÓLOVOU zkoušečku "vadasku", nebo v nejhorším žárovku v objímce s dvěma vodiči (nehodí se multimetr) mezi modrý a nejprve první, potom druhý černý vodič. V obou případech by žárovka měla svítit /zkoušečka ukazovat napětí 230V.
4) zhasněte a postup 3) opakujte. Jeden z černých vodičů by neměl být pod napětím, druhý ano.
5) pokud si přejete, aby nový ventilátor odsával vždy, když svítí světlo, zapojte jej na modrý vodič "N" a ten černý "L", který je pod napětím společně s osvětlením.
6) zbylý černý vodič, který je trvale pod napětím ("L") a zeleno/žlutý ukončete každý v samostatné svorce a umístěte pod krytem ventilátoru. Zůstanou nepoužité.

Až zjistíte, že Vás ventilátor ruší, kdykoliv i jen krátce rozsvítíte a že odsávání pouze po dobu "výkonu" je nedostačující a bylo by dobré odsávat i chvíli po opuštění místnosti, použijete zbylý černý vodič pro napájení elektronického časového relé, které tuto funkci asi za 300Kč umožní.
:puff:

P.S.: Pokud si ze starého ventilátoru uschováte tišťák s automatikou a poznamenáte jeho současné zapojení, v budoucnu ušetříte výše zmíněných 300 Kč :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru