Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava prasklin v SDK

Přeji dobrý den.
Koupili jsme zděný barák, kde omítky byly řešeny lepením SDK na buchty přímo na cihlu.
Vertikální spáry mezi SDK deskami ale popraskaly - i přestože byla použita výztužná páska na spojích (skelná, nejspíš samolepicí). Praskliny byly široké cca 1 mm.

V souladu s doporučením Rigipsu jsem praskliny lámacím nožem rozšířil do tvaru písmene V, znovu přetmelil (Uniflottem), vybrousil.
Po měsíci se objevily zase, tentokrát již vlasové (desetinka mm).

Odlomením kusu desky a pohledem za ni jsem zjistil, že buchty sádrového lepidla byly poměrně daleko od kraje. V další opravné fázi jsem tedy spáru opět vyřízl do V, spoj desek jsem zezadu v celé délce "podfučel" montážní pěnou, aby to nebylo ve vzduchu. Znovu vytmelil, vybrousil.
Po měsíci opět vlasová prasklinka téměř na půl výšky sdk desky.

Takže další možnosti opravy:
1. Všechno strhat a udělat normální omítku či předsazené stěny na železné profily - to nelze, je to na dlouho a v domečku už s námi bydlí i mimi, nemůžu to rozbombardovat
2. Místo uniflottu použít nějaký pružný tmel nebo naopak extrémně odolný. Ovšem nedokážu si představit, jestli by to nevypadalo hůř, než ta prasklina.
2. Místo montážní pěny dostat za spáru nějakou jinou výztuhu, tvrdou (něco jako chemickou kotvu, ale to bych zbankrotoval). Nebo nějakou obří "injekční stříkačku" a tlačit tam sádrové lepidlo. A pak znovu spravit praskliny.
3. Celé to přeplátovat plošně tenkým sdk (6mm?) nalepeným s přesahem na původní sdk.

Ocením jakoukoliv radu nebo nápad... díky a pěkný den.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny