Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem po vypnuti jističe je napětí na N

Ten kopající nulák je který? PE, nebo N? Tedy žlutozelený, nebo modrý?
Pokud by kopal modrý, je prohozená fáze s N, mohlo by to být blbě na chrániči. Při dotyku - kopnutí by ani chránič nemusel vypadnout, proud může být omezen prostředím pod jeho hodnotu.
Pokud kope žlutozelený, je to víc než špatné, život ohrožující.
Může to znamenat, že je PE špatně zapojený, nebo někde přerušený a napětí se zavléká přes nějaký spotřebič. Každopádně by to chtělo projít odborně, protože je to nějak divné.
Pro začátek: Vypni hlavní domovní jistič. Zkus v instalaci napětí, nesmí být nikde, ani na fázových ani jiných vodičích. Pokud zjistíš napětí po vypnutí hl. jističe, raději volej elektrikáře.
Pokud napětí nikde není, pomocí nějakého drátu si přiveď uzemnění, třeba z vodovodu (kovové trubky), topení, nebo hromosvod. Nějaký multimetr přepni na malé hodnoty odporu a zkus změřit odpor mezi přivedeným uzemněním a kolíkem zásuvky (na více zásuvkách). Musíš zjistit hodně malý odpor. Při propísknutí musí pískat. Je li tomu tak, změř odpor mezi uzemněním a modrým N vodičem, Také musí být malý odpor. Pokud ano, změř odpor mezi žlutozeleným a modrým vodičem, také musí být malý. Vše při VYPNUTÉM HLAVNÍM JISTIČI! Napiš výsledek zkoušení, vymyslíme co dál. ((nebudu předbíhat, ale je možné, že nějaké tele prohodilo fázi s N, na připojení chrániče, tím může být místo N fáze)). Ale jinak na dálku těžko říct.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny