Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konstrukce zahradního krbu

Stavím venkovní zahradní krb s grilovacím roštem, jako vnitřní vyzdívku používám staré komínové cihly co se dříve používaly na komíny a ohniště. Tuto vyzdívku pak obezdívám lícovými cihlami klinker. Na vyzdívání a spárování komínových cihel používám šamotovou maltu, na lícovky maltu na klinkery. Můj dotaz je, co dávat do spáry mezi komínovkama a lícovkama? A dávat tam vlastně něco, nemá tam spára zůstat kvůli dilataci?
Projel jsem několik desítek návodů a všude mají tuto spáru vyplněnou, ale nemám představu jak hodně bude teplo komínovkama prostupovat, tj. zda to malta na lícovky vydrží.
A potom druhý dotaz, má u zahradního krbu smysl zkosená zadní stěna? V několika návodech jsem našel že smysl má, ideálně v kombinaci s kouřovou klapkou, ale například v publikaci od Grady o krbech píšou opak, tj. pro zahradní krby používat svislou zadní stěnu a bez klapky. Jde mi o to aby krb po zahřátí měl dobrý tah a nekouřil z předního otvoru.
Má případně někdo zkušenosti s nuceným odtahem (komínový ventilátor)? Je to sice další komplikace, ale zase mně láká tah hned po zapnutí, bez nutnosti čekat třeba půl hodiny než se ohřeje komín. Elektriku v krbu už beztak mám (na grilovací motorek).
Díky,
Tomáš.

Předmět Autor Datum
Neviem už na ktorej stanici šla dokumentárna séria, nejaká, mne neznáma, TV moderátorska hviezda put…
Joseph 21.06.2014 22:38
Joseph
No to je rada skutocne :D Ked neviete, nehovorte ze to je gycovina a podobne. Mozno to ma vymyslene…
Matfej 22.06.2014 08:03
Matfej
Diky, mam podobnej nazor ;) Ad dilatace, uprimne receno fakt nevim, procetl jsem tech navodu na webu… poslední
tomasss 24.06.2014 18:11
tomasss
Je mi uplne jedno co je cool a co ne...rad si proste na zahrade hraju, a tohle beru jako miniprojekt…
tomasss 24.06.2014 16:36
tomasss
tomasss,přidej foto tvýho výtvoru,ohodnotíme a poradíme ,co vylepšit.
E250TD 22.06.2014 07:59
E250TD
Hm, foto bohuzel zatim neni, zarodek krbu stoji na chate a ja jinde :) a az se tam dostanu, uz bych…
tomasss 24.06.2014 16:39
tomasss

Neviem už na ktorej stanici šla dokumentárna séria, nejaká, mne neznáma, TV moderátorska hviezda putovala necivilizovaným svetom, kolona 6-8 vozov, cca 20 ľudí, kde len došli skladali stany, stoly, stoličky, prestierali obrusy, vázičky s umelými kvetmi, cirkus na kolečkách.

Ty zas buduješ cirkus stabilný, kým ten gýčový krb postavíš, grilovanie možno už nebude ani cooool.

Cool možno znovu budú miniaturné hrady alebo trpaslíci a snehurky

Vybodni sa na krb, zajdi do Baumaxu alebo iného shopu, kúp lepší plynový gril a poriešené.

.... :puff:

No to je rada skutocne :D Ked neviete, nehovorte ze to je gycovina a podobne. Mozno to ma vymyslene celkom dobre.

Osobne si myslim, ze ta spara medzi tehlami by sa nemala naprikald vymaltovat. Proste koli diletaciam by som to bud nechal volne, alebo zasypal len pieskom, ktory by pracoval spolu s tehlami. Pripadne nejaka mineralna vata, alebo nieco podobne, ohnuvzdorne.

Ten odtah, tak podla mna uz ten tvar az tak nezalezi, lebo zo zaciatku to aj tak tahat nebude, kym sa neohreje. Ak je tam elektrina pouvazoval by som nad tym aktivnym odsavanim. Ale aj to musi byt dost silne a vhodne umiestnene.

Nad niecim podobynm aj ja uvazujem na zahrade, taka kombinacia gril plus pec. Casom mozno, uvidim :) Tiez len ta zo starych tehal.

Diky, mam podobnej nazor ;)
Ad dilatace, uprimne receno fakt nevim, procetl jsem tech navodu na webu desitky, dale dve knizky, a o dilatacnich sparach a tolerancich jsem se nikde nedocetl. Respektive pouze v souvislosti s pouzivanim zeleznych armatur, kde je potreba pocitat s jinou tepelnou roztaznosti zeleza a cihel.
A kdyz vidim jak to vsichni lepi na maltu
http://mojedilo.ireceptar.cz/navody/stavba-krbu-s- udirnou/vse
tak mam dojem ze se asi zbytecne obavam...nebo ne? Varianta pisku nebo mineralni vaty se mi nelibi z toho duvodu, ze nebude cihly nic drzet z druhy strany, narozdil od malty...ale treba to vsichni delaj blbe a po par zatopenich jim to popraska :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru