Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zapojení motoru [hvězda - trojúhelník]

Zdravím, dnes jsem se setkal s takovou drobností, která mě poněkud zaskočila. I přestože jsem toto zapojení již několikrát dělal, tak mě to dnes u zkoušek poněkud zarazilo (když mě na to kolega upozornil). Schéma pro toto zapojení jsem sice znal, ale proto, že se jednalo o státní zkoušku, tak vše zkoumal tak pečlivě, až jsem se do toho zamotal a ztratil jsem drahocenný čas.

Co mě tedy zarazilo:

Toto je schéma zapojení silové části "hvězda - trojúhelník"

[2771-y-d-png]

a takto je propojena (vnitřně) statorová svorkovnice motoru včetně naznačeného připojení fází dle schématu

[http://kutilska.poradna.net/file/view/2772-y-d-2-p ng]

Když si povšimnete, tak při sepnutí do trojúhelníku je na U1 fáze L1, ale na U2 je fáze L2, to samé je na V1 je fáze L2, ale na V2 je fáze L3 no a na W1 je fáze L3, ale na W2 je fáze L1.
A proto, že to byla právě důležilá zkouška a já byl poněkud nervózní, tak jsem se zděsil nad tím, že schéma, které jsem vytvořil (ale které bylo správně) by způsobilo několikanásobný zkrat a roztančení motoru.

Ale i teď když se na to znovu koukám, tak vidím, že se ty fáze opravdu setkávají. Já bych to sice měl znát, ale musel jsem se na zpaměť naučit tolik schémat, že už mi to splývá. Byl by tedy někdo tak hodný a vysvětlil mi to? děkuji :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak dnes jsem složil úspěšně také ústní zkoušku spolu s vyhláškou 50/1978 Sb. a jsem tedy ode dnes p… poslední
Wolve 20.06.2014 17:06
Wolve

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru