Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr skleníku

Zdravím,

pohrávám si s myšlenkou, že bych na podzim postavil skleník, resp. plastovník. Je mi jasné, že nelze uvažovat o ekonomickém přínosu. Jde mi o to, aby si mladík vysel svoje ředkvičky a salát.
Zvažuji buď možnost nakoupit materiál a ukuchtit cosi svépomocí, nebo zakoupit hotové řešení. Pokud bych stavěl svépomocí, mohl bych si vybrat jaký konstrukční materiál použiji. Pokud bych šel snazší cestou nákupu hotové stavebnice, je tloušťka konstrukčních prvků pevně daná. Obvykle jsou to hliníkové profily tloušťky 1 mm.
Máte někdo zkušenosti s kupovaným skleníkem a jaký doporučujete?

Díky za doporučení, nápady a postřehy.

Jack

Předmět Autor Datum
Já jsem před 3 roky kupoval na Aukru skleník, něco jako toto:http://aukro.cz/13-7-m-sklenik-polykarb…
J_K 29.05.2014 08:47
J_K
Díky za info. Prozatím mám vybrán tento skleník. Je mi jasné, že nějakému vlastnoručnímu vyztužení s…
Jack 29.05.2014 09:54
Jack
Tak tenhle vypadá že je o třídu výš, čemuž odpovídá i cena. Hlavní je, že je dodáván kvalitní polyka…
J_K 29.05.2014 12:00
J_K
Zdravím, mám asi 4 roky skleník viz: http://www.mamtechnika.cz/sklenik-hobby-h-7-4-5-s- polykarbonat… poslední
mičurin 29.05.2014 17:12
mičurin

Já jsem před 3 roky kupoval na Aukru skleník, něco jako toto:http://aukro.cz/13-7-m-sklenik-polykarbonat-490x28 0x195cm-novy-i4283954245.html
Bylo to poslané z Německa, ale vyráběné někde v Polsku. Celkově je to takové chatrné, ne úplně ideálně konstrukčně řešené(hlavně ty posuvné dveře a uchycení desek). Ale po pár úpravách a vyztuženích je to použitelné. Také ty "polykarbonátové" desky nejsou zrovna extra kvalita, po letech tvrdnou a praskají. Na bočních stěnách není problém, ale střešní jsem už musel vyměnit za jiné.
Ovšem co také chtít jiného než spotřební zboží, za cca 8000,-Kč, na které mě vyšel. Pořádný prostorný skleník vlastní konstrukce z ocelových profilů, skla a s akumulací tepla, který přežije generace, by vyšel na mnohonásobek. Tento spotřební může, po troše kutilství, na čas uspokojit základní požadavky také.

Tak tenhle vypadá že je o třídu výš, čemuž odpovídá i cena. Hlavní je, že je dodáván kvalitní polykarbonát, což je asi nejdražší položka, jak už vím poté, co jsem byl nucen dokupovat výše zmíněné střešní panely.
U takto malé konstrukce možná ani nebude třeba zpevňovat. U toho mého, 5m dlouhého, je základní střešní profil tvořený 3 díly z asi 8cm vysokých profilů, ale sešroubovaných do sebe hliníkovým úhelníkem 2x2cm. Je jasné že při napadání prvních max. 10 cm sněhu by to šlo celé k zemi. Tak jsem tam v prostředku vložil 2 podpěry do obráceného "V" a zatím drží. Také se mi nezdálo to, že při délce střešních panelů 1,4m nemají taktéž žádnou podpěru, mimo obvodového volného uložení v profilech. Takže v půlce každého panelu jsem napříč vložil úhelník z PZ plechu. Pro skleník jsem také udělal betonový základ, ke kterému je přišroubovaný, protože jsem v takové kotlině, kde to dost fouká(už létaly i střechy).
Ten ekonomický přínos je těžké hodnotit, když se bere ohled jen na to, kolik to stojí a za kolik je možné koupit zeleninu v "superhyper". Ale jde také, a mně zejména, o kvalitu produktu. Odhazuji veškerou skromnost a říkám, že to, co je k dostání v obchodech, je s mými okurkami, rajčaty, brokolicí, paprikami, ředkvičkami, mrkví, květákem,..., naprosto nesrovnatelné.

Zdravím, mám asi 4 roky skleník viz: http://www.mamtechnika.cz/sklenik-hobby-h-7-4-5-s- polykarbonatem a jsem nadmíru spokojen, podezdívku jsem si udělal ze ztraceného bednění na 2 tvárnice, výška je tedy 50 cm takže se ve skleníku nemusím ohýbat, základnu jsem přišrouboval do podezdívky. Když budete pořizovat skleník tak si dejte pozor na to aby boční stěny nebyli rovné, měli by být skosené cca tak jak je na mém odkazu kvůli lepšímu lomu světla ve skleníku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru