Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení el. sporáku

Dnes je to sice nemyslitelné, ale bohužel takto funguje asi 90% všech panelákových bytů a bytovek. Málokde byly k dispozici tři fáze, všude to bylo jednofázové. U mého bráchy běhá sporák na 1f + PEN dodnes po čtyřce hliníku.
V daném případě, je li kabel ke sporáku alespoň 4mm2 Cu, tak bych to na tu pětadvacítku jistič nechal. Lze předpokládat že přívod k rozvaděči snad bude na tuto hodnotu dimenzován. Vzhledem k tomu, že je tam chránič, tak to tak staré snad nebude. Vzhledem k osazení chrániče předpokládám, že je tam rozdělení na N - PE. Proto bych přeznačil jeden z nepoužitých vodičů kabelu a použil jako N.
Pokud předpokládám hlavní jistič u elměru 25A, selektivita bude kdesi, ale funkční to bude, jen by to chtělo mít na vědomí, že není dobré zapínat třeba rychlovarku, pokud bude sporák běžet na plný výkon. Nebezpečí nehrozí, jen možnost vypadnutí jističe a tma. Když už budou bolet nohy od běhání k elměru, tak si to člověk zapamatuje. :-)
Ještě perlička: U toho bráchy, aby jistič v rozvaděči nevypadával, kdosi před tím asi původní majitel bytu,propojil dva jističe paralelně. Při přetížení kouzelně vypadnou oba. Když jsem to viděl odešel jsem s tím, že jsem to nikdy neviděl a když tak to zapřu.:-D8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny