Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kávovar

Zdravím, mám něco přes rok pákový kávovar na preso, a teď se mi začala ucpávat ta mřížka co se do ní sype kafe. Postupně začne protíkat čímdál míň vody, až neteče skoro žádná a zůstane to nad tou mřížkou natlakované. Byla u toho ještě jedna mřížka, trochu větší na 2 hrnky, tak sem začal používat tu, ale ta se po 14 dnech začla ucpávat taky. Nevíte čím to může být? A jak se tyhle mřížky dají vyčistit? To sou 2 plechy které sou asi pevně spolu slisované a mezi ně se nedá nijak dostat.

Předmět Autor Datum
No já mám u svého v manuálu napsáno, že tohle způsobuje příliš jemně umletá káva.
czcharlie 08.05.2014 14:24
czcharlie
Aha, to by bylo i možné, ale já ji melu celkem na hrubo, mám mlýnek s kamenama, konkrétně tenhle: ht…
Davča2 08.05.2014 15:57
Davča2
Odvápňujete?
iconek 08.05.2014 19:17
iconek
Ne, zatím sem ho nijak neodvápňoval. Tak myslíš že pomůže to sítko nechat odmočit v octu nebo v něče…
Davča2 09.05.2014 17:45
Davča2
Zkuste sítko vyvařit v octové vodě a uvidíte.My máme doma tvrdou vodu a odvápňuji jednou za dva měsí…
iconek 09.05.2014 19:18
iconek
a jak si o to řekne? Myslíš tím ucpaným sítkem? Jo to zkusím a uvidíme.
Davča2 09.05.2014 19:19
Davča2
Nevím jak ten Váš, ale moje DeLonghi ano.Zapípá, napíše na displeji že potřebuje odvápnit a nezačne…
iconek 09.05.2014 20:49
iconek
Aha, tak to ten můj asi ne. Ten žádný displej nemá, byl to celkem laciný šmejd, nemá dokonce ani tla…
Davča2 09.05.2014 21:20
Davča2
Nevím jaký presovač máte, ale při tlaku, který by měl presovač mít (minimálně 14 bar)by to při odpák…
iconek 09.05.2014 22:32
iconek
Jo zkusím... no vyprsklo to z toho, ale žádnej extrémní výbuch to zas nebyl. To je taky možné, že to… poslední
Davča2 09.05.2014 23:57
Davča2
ja mam presovac uz snad 10 let a nikdy se mi to teda neucpalo. chce to po pouziti hned umit. Co je t…
filuna 08.05.2014 16:04
filuna
jeste me napada, ze vlastne kecam, my to mejeme podle Sverakovy metody "vanu si meje ten kdo ji potr…
filuna 08.05.2014 16:07
filuna
Já to po použití vždycky myju. Nebo aspoň ten samý den. Je to malý kávovar asi za 1500 Kč, značka Fa…
Davča2 09.05.2014 17:50
Davča2
Ještě se zeptám - zcela určitě je tlak nad sítkem? To by horká voda po uvolnění páky dost razantně v…
czcharlie 09.05.2014 20:05
czcharlie
Právě nad sítkem tlak byl. S tou pákou nešlo ani pohnout, musel sem to vzít celkem velkou silou, a t…
Davča2 09.05.2014 21:18
Davča2
Mám kávostroj KafeJordán, velký automat v krámě. Presovač a jeho síta čistíme pravidelně tvrdším kar…
Rce 08.05.2014 19:25
Rce

Jo zkusím... no vyprsklo to z toho, ale žádnej extrémní výbuch to zas nebyl. To je taky možné, že to čerpadlo má stářím už menší tlak než má mít.
Jo to je celkem běžnej mlýnek od ety, mám ještě jeden hezčí, ale ten teprve budu zprovozňovat:
92160057@N07/

ja mam presovac uz snad 10 let a nikdy se mi to teda neucpalo. chce to po pouziti hned umit. Co je to za kavovar? co je to za kafe? jak dlouho trva pri to tvem namleti vyrobeni jednoho salku espresa? spravne to ma byt cca 30 s, tzn, pokud ti to natika pomalejc, tak to mas moc jemne namlet. Ono se to pozna i na tom kafi, ale to se tezko takhle popisuje.
Treba je to blbe vyrobeny a ma to moc velky dirky.

A ted jeste jedna vec z jineho, lec podobneho soudku - my mame odstavovac a tam je taky takovy jemny sitko. Tema stavama se to casem proste zanese vzdycky - dela se tam takova usazeninka. Nevedel jsem dlouho cim to vycistit, zadny babsky rady jako ocet, kyselina citronova atd nezabirali. Nakonec mi u prodejce poradili SAVO, normalni klasicky. Dal jsem to do toho a to byl ficak! Do pul hodiny cisty. Pak jsem jeste pro jistotu napsal na SAVO vyrobce, jetli je tenhle postup spravny nebo by mi doporucili nejaky jiny jejich vyrobek jako nejvhodnejsi a oni mi napsali, ze klasicky SAVO se na kov pouzivat nema, ale ze mi doporucuji SAVO Razant, to je neco na odpady. Nejak slozka je tam zkratka jina. Tak treba by neco z toho slo pouzit, ale rozhodne na vlastni rizkio, jak jsem nic nerikal ;-)

jeste me napada, ze vlastne kecam, my to mejeme podle Sverakovy metody "vanu si meje ten kdo ji potrebuje" vetsinou az pred dalsim pouzitim, coz napriklad na chalupe (tam mame taky presovac, bo sme kavovy milci) jsme ho nejak zapomeli vyklepnout v listopadu a udelali jsme to az v breznu. Plisen jsem teda nejak odrbali, ale zaneseny to nebylo ;-)

Já to po použití vždycky myju. Nebo aspoň ten samý den. Je to malý kávovar asi za 1500 Kč, značka Fagor. Kafe sem kupoval většinou zrnkové, a mlel sem si ho doma. Na skoro tu nejvyšší hrubost.
Jeden hrnek nateče určitě do půl minuty, řekl bych že i dřív. Teda dokud se to nezačlo ucpávat. To ucpání vlastně proběhlo celkem rychle, během jednoho kafe to začlo natíkat pomaleji, a během druhého to už nenatíkalo skoro vůbec.
Ale už sem ho rok používal a nikdy předtím se mi to nestalo.
Savo bych taky mohl zkusit, a ještě mě napadlo co pořídit třeba ultrazvukovou čističku? Jak se tím čistí šperky apod.? Ta by tu špínu mohla uvolnit, ale stějně zůstane mezi těma dvouma plechama a nevím jestli by se tou malou dírkou dostala ven.

Ještě se zeptám - zcela určitě je tlak nad sítkem? To by horká voda po uvolnění páky dost razantně vystříkla, přetlak nad sítkem je dost velký. Přesně stejně mi během dvou či tří šálků presa přestal fungovat presovač, ale nebylo to ucpaným sítkem nýbrž bylo to způsobeno vodním kamenem. Stačilo protánhout to zředěnou kyselinou citronovou a během pár minut bylo hotovo. V návodu píší octovou vodu, ale měl jsem obavy, že zápach po octu by mohl dlouho přetrvávat. Jen jsem potom ještě celý systém protáhl čistou vodou.

Mám kávostroj KafeJordán, velký automat v krámě. Presovač a jeho síta čistíme pravidelně tvrdším kartáčkem na zuby. Lógr se tam nesmí nechat zažrat, zažraná špína je svinstvo. Pak jedině čistit jemným mosazným kartáčkem, ale nerajblovat to nýbrž jakoby těmi kovovými štětinami prošťuchovat za hojného máčení do Jaru (usnadní klouzání).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru