Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uzemnění

:puff: Zanedlouho mi (snad :-)) bude šedesát a celý život se zabývám elektrotechnikou. Pamatuji stav, kdy byly běžné rozvody vodiči s izolací opředením, ovinutím naolejovaným papírem, uložení rozvodů na dřevě po vrchu pomocí izolátorů a navléknutím dvou zkroucených izolovaných vodičů... A PŘES TO NEPOUŽÍVÁM ARGUMENT, ŽE NE VŠECHNY TAKOVÉ STODOLY SHOŘELY A LIDÉ BĚŽNĚ NEUMÍRALI NA ÚRAZ EL.PROUDEM. Pamatuji normy, kdy ještě nebyl použit žlutozelený, ale ani zelený vodič, kdy "nulák" byl šedivý a "fáze" černé, později černá/červená/modrá, pamatuji období před Vyhl.50/78 Sb. ... Prostě již pamatuji mnohé stavy i způsoby, mnohé změny. Vždy byly změny provázeny nevolí a nepochopením nejenom od řady "vykonavatelů", tedy odbornou veřejností, ale nejkritičtěji se k nim vyjadřovali většinou "platící zákazníci" a kutilové, kteří vůbec netušili nic o detailech, vztazích a důvodech pro takové změny. Používání elektrospotřebičů dostálo jen za můj život takového vývoje a rozvoje, že není myslitelný původní způsob rozvodů. Je ctí "stvořitelů" elektro předpisů z dob elektrifikace, kteří nemohli mít ani tušení o nových technologiích, že jimi vytvořené předpisy a zařízení, bezpečně slouží někde i dodnes. Klobouk před nimi dolů i s hlubokou úklonou. Takhle ale bude dnešní zařízení čelit nárokům za 20-30 let (!). Předpisy musí řešit všemožné varianty a způsoby použití obecně, bezchybně s jistotou, ale především S VÝHLEDEM !
Je to každého věc, ale já obecně nechávám na lidech, kteří se věcí zabývají dosti podrobně, aby posoudili nutnost konkrétních řešení a předpisů.
Z tohoto pohledu JOSEPHe hovoříte jako neinformovaný laik, který nemá nejen pravdu, ale ani dost znalostí k tomu, aby toto mohl kritizovat, či komentovat.
TAK ASI TAK ...
:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny