Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uzemnění

Dobrý den, chtěl bych se jen zeptat, zda je možné zapojit uzemnění z lustru do zásuvkové krabice , či nikoliv a musí to jít na světelný okruh.
Díky

Předmět Autor Datum
Všechna uzemění jsou nakonec spojena - u Zeměkoule :-), ale přes to má mít každý obvod, tedy jeho sa…
mirektatra 28.04.2014 14:41
mirektatra
Díky, tak nějak jsem to tušil, ale to víte člověk je tvor pohodlný a co kdyby to šlo :-), ale chápu…
Marek73 28.04.2014 16:52
Marek73
boli časy keď bol standard že sa k lustrom viedli iba 2 dráty, všetky tieto lustre svietia dodnes, o…
Joseph 28.04.2014 17:20
Joseph
Ano to je pravda, ale když to dávám do nového - po hliníku - tak už po novém a přiznám se, že jako z…
Marek73 28.04.2014 19:11
Marek73
:puff: Zanedlouho mi (snad :-)) bude šedesát a celý život se zabývám elektrotechnikou. Pamatuji stav…
mirektatra 28.04.2014 19:11
mirektatra
Jo, ano ... No už nie je rok 1920, čas kedy elektrina bola novinka, verejnosť nepoznala vlastnosti t…
Joseph 28.04.2014 20:37
Joseph
Joseph - Taky zajímavý pohled... Něco málo z historie: Kdysi vznikla Elektrotechnická Společnost Čes…
mirektatra 29.04.2014 07:54
mirektatra
Zdravim, Vidim, ze Vase znalosti z elektrotechniky su neobycajne. Spominate stare normy, historiu el…
Matfej 29.04.2014 19:07
Matfej
Nejsem bohužel sběratelem takových "relikvií", ani neovládám počítač tak, abych převedl svoje vzpomí… poslední
mirektatra 29.04.2014 21:17
mirektatra
osobne považujem dnešné predpisy, pre bežné stavby a bežné bytové priestory za šikanovanie Lustre s…
MM.. 29.04.2014 19:09
MM..
Nevim jak vy, ale já uzemňuju jednou nohou z postele..
sHpy00n 29.04.2014 09:30
sHpy00n
Nojo, jízda ponorkou po flámu....
Rce 29.04.2014 13:58
Rce

Všechna uzemění jsou nakonec spojena - u Zeměkoule :-), ale přes to má mít každý obvod, tedy jeho samostatně jištěná část, svoje dráty. Je to jednak kvůli přehlednosti při další práci na zařízení, ale především kvůli tomu, aby se samostatně jištěné obvody vzájemně neovlivňovaly a nevytvářely tak nebezpečí.
Možná se Vám to zdá teď zbytečná buzerace a komplikace, ale v okamžiku poruchy, přerušení vodiče, likvidaci zásuvkového obvodu, nebo dalších možných variant změny, může Vám "zavléci" jiný obvod nebezpečné napětí na kostru světel, nebo naopak na kostry spotřebiče, zapojeného v zásuvkách, se může dostat napětí odjinud.

Závěr: Dle ČSN/EN to přípustné není, jsou k tomu dobré technické důvody a nedělejte to ]:(.

boli časy keď bol standard že sa k lustrom viedli iba 2 dráty, všetky tieto lustre svietia dodnes, osobne považujem tretí vodič k bežnému lustru za mrhanie kovom a peniazmi

osobne považujem dnešné predpisy, pre bežné stavby a bežné bytové priestory za šikanovanie a spôsob ako si istá lobby zabezpečuje tržby za nepotrebné práce

nechcem porovnávať s rozvojovým svetom Ázie a Južnej Ameriky, postačí porovnať s praxou v USA

tak asi tak

... :puff:

Ano to je pravda, ale když to dávám do nového - po hliníku - tak už po novém a přiznám se, že jako záchranář si raději pár korun připlatím, než riskovat zdraví. Dělám to vše po konzultaci s elektrikáři a věřím jim, že se mě nesnaží natáhnout o peníze. Jen jsem neměl teď žádného po ruce, tak jsem zašel tady.

Ale je to samozřejmě věc názoru, jen je potřeba asi opravdu zvážit jestli to za to případné riziko stojí, ušetřit pár korun.

Marek

:puff: Zanedlouho mi (snad :-)) bude šedesát a celý život se zabývám elektrotechnikou. Pamatuji stav, kdy byly běžné rozvody vodiči s izolací opředením, ovinutím naolejovaným papírem, uložení rozvodů na dřevě po vrchu pomocí izolátorů a navléknutím dvou zkroucených izolovaných vodičů... A PŘES TO NEPOUŽÍVÁM ARGUMENT, ŽE NE VŠECHNY TAKOVÉ STODOLY SHOŘELY A LIDÉ BĚŽNĚ NEUMÍRALI NA ÚRAZ EL.PROUDEM. Pamatuji normy, kdy ještě nebyl použit žlutozelený, ale ani zelený vodič, kdy "nulák" byl šedivý a "fáze" černé, později černá/červená/modrá, pamatuji období před Vyhl.50/78 Sb. ... Prostě již pamatuji mnohé stavy i způsoby, mnohé změny. Vždy byly změny provázeny nevolí a nepochopením nejenom od řady "vykonavatelů", tedy odbornou veřejností, ale nejkritičtěji se k nim vyjadřovali většinou "platící zákazníci" a kutilové, kteří vůbec netušili nic o detailech, vztazích a důvodech pro takové změny. Používání elektrospotřebičů dostálo jen za můj život takového vývoje a rozvoje, že není myslitelný původní způsob rozvodů. Je ctí "stvořitelů" elektro předpisů z dob elektrifikace, kteří nemohli mít ani tušení o nových technologiích, že jimi vytvořené předpisy a zařízení, bezpečně slouží někde i dodnes. Klobouk před nimi dolů i s hlubokou úklonou. Takhle ale bude dnešní zařízení čelit nárokům za 20-30 let (!). Předpisy musí řešit všemožné varianty a způsoby použití obecně, bezchybně s jistotou, ale především S VÝHLEDEM !
Je to každého věc, ale já obecně nechávám na lidech, kteří se věcí zabývají dosti podrobně, aby posoudili nutnost konkrétních řešení a předpisů.
Z tohoto pohledu JOSEPHe hovoříte jako neinformovaný laik, který nemá nejen pravdu, ale ani dost znalostí k tomu, aby toto mohl kritizovat, či komentovat.
TAK ASI TAK ...
:puff:

Jo, ano ...
No už nie je rok 1920, čas kedy elektrina bola novinka, verejnosť nepoznala vlastnosti tohto fyzikálneho fenoménu, dnes v tejto časti sveta vlastnosti elektriny sú obecne známe a neexstuje absolútne žiadny dôvod navyšovať požiadavky oproti minulosti, nakoľko elektrina ako zdroj úrazov je absolútne mizivá. Dôvod na zmeny neexistoval, ide o peniaze.

a keďže ide o peniaze, tak povinne všetci požiarne hlásiče, môžeš vyhorieť, kdo bude variť na plyne, detektor plynu, môžeš vybuchnúť, samozrejme všetko napojiť na nejaký cetrálny dohľad .. za symbolickú sumu

a nebude koniec šikanovania, certifikácia tepelných vlastností, prehliadky plynových spotrebičov, komínov, požiarnej signalizácie, bleskozvodu, psa ... a bohvie čoho všetkého ďalšieho

na každú blbosť papier od super extra experta, za papier na každú blbosť platiť

Ale deje sa to aj v iných oblastiach, ma napadá: STK, emisné kontroly, evidencie pôvodu, výmeny SPZ, vodičákov ... šikanovanie a buzerácia

ale OK, porádek musí bít

... :puff:

Joseph - Taky zajímavý pohled...
Něco málo z historie: Kdysi vznikla Elektrotechnická Společnost Česká (známá značka ESČ), která stála při zrodu el.předpisů. Východiskem byla statistika, udělali "výzkum" a stanovili, že většina lidí přežije bez újmy na zdraví průchod AC el. proudu tělem, pokud nepřekročí hodnotu 15mA. Vznikla tedy legendární ČSN 34 10 10 a navazující normy. Je obdivuhodné, kolik technických parametrů a hodnot lze odvodit od tohoto dodnes uznávného údaje (a to se psal letopočet 18XX ! ):
a) V různých prostředích a stavech se el.odpor lidského těla mění - reagovat normou (vlivy prostředí, oteplení vodičů, nárůst odporu vodičů s teplotou...)
b) Při zkratu dojde k postupnému nárůstu napětí na předmětech - k vypnutí pojistky musí dojít dřív, než napětí dosáhne takové výše, kdy "protlačí" lidským tělem v konkrétním stavu již zmíněný proud 15mA - reagovat normou (impedance ochranné smyčky, jištění)
c) ČSN 2000.4.41 byla přelomová v tom, že doplnila požadavky o výsledky lékařských výzkumů, kdy při pulsu srdce je jistý časový úsek, kdy je extrémně zranitelné. Norma reagovala stanovením doby, po kterou může nastat nebezpečný stav tak, aby byl kratší, než citlivá fáze pulzu srdce. Tím došlo k výrazně větší bezpečnosti osob před úrazem. Ukázlo se ale jako nezbytné, aby ta část obvodu, která zajišťuje bezpečnost, byla SAMOSTATNÁ, protože ostatní se namáhají (ohřívají) a opotřebovávají (svorky, kontakty) již při provozu a mají-li z plného provozního zatížení přejít mžikem do funkce ochrany, tedy zkratu a dalšího násobného zatížení, je jejich funkce předchozím provozem ztížena a nespolehlivá. Cestou by jistě bylo i zvětšení průřezu nuláku oproti fázi, ale další samostatný vodič je snadnější řešení. PROTO TEN "ZBYTEČNÝ" TŘETÍ DRÁT...
Ale to nosím dříví do lesa, to přece VŠICHNI vědí, když to vím i já, pouze s bídou vyučený elektrikář z Učňovské školy kdesi v Semilech :-)

Zdravim,
Vidim, ze Vase znalosti z elektrotechniky su neobycajne. Spominate stare normy, historiu elektrotechniky. Zaujima ma, ci nemate nejake stare normy v PDFkach, alebo podobne. Pripadne ci by ste nevedeli odporucit nejaku literaturu, v ktorej by som sa dozvedel co najviac o historii elektrotechniky v Rakusko-Uhorsku - CSR -SS, PCaM - CSSR a CSFR.
Dakujem.

Nejsem bohužel sběratelem takových "relikvií", ani neovládám počítač tak, abych převedl svoje vzpomínky do PDF a poskytl je :)) . Jenom si tyhle věci pamatuju, protože ve škole jsem byl líný na naučení statí z paměti a raději jsem si pamatoval základní vzorce a principy, a ostatní jsem si pak odvozoval a zdůvodňoval. Bylo to pro mne pohodlnější a bylo to pravděpodobně i záměrem odborných vyučujících, kteří se sice nenechali oslovovat Pane profesore, ale zato měli za sebou bohatou praxi při elektrifikaci republiky a věděli, že takhle to pro nás bude užitečnější. Na školeních a zkouškách Vyhl.50/78Sb. k nám chodili velmi učení lidé, kteří se na tvorbě ČSN podíleli a to bylo neocenitelné...
Doporučuji Vám projít pár kontejnerů na papír ve sběrných surovinách, kde se občas nacházejí staré brožurky od vysokoškolských profesorů a normotvůrců, které publikovali v rámci zvýšení své kvalifikace. Jsou většinou úzce zaměřené na specifickou oblast, ale zato ji vysvětlují značně "polopaticky". :puff:

osobne považujem dnešné predpisy, pre bežné stavby a bežné bytové priestory za šikanovanie

Lustre su praveze nachylne na to ze sa tam moze predrat izolacia dratu fazy a dostat sa faza na kostru svietitdla. Takze az ti to zabije napr. dieta alebo zenu, tak potom zacnes povazovat dnesne predpisy za strasne dobre :)

Ja sice tiez nekostrim svietidla ptz mam vsade len 2draty (a spajat to s nulakom je zas ine riziko podla mna este vacsie, aj ked spojene s N by to bolo spravne podla normy), ale davam si extremne velky pozor na to aby som tam hore v tom lustri tie draty viedol tak aby sa nemohli suchat o kov, co vobec neni jednoduche a maju tendenciu sa tam vzdy o nieco suchat.
Ked niekto robi nove vedenia tak by som urcite viedol 3draty aj pre svietidla (co je mozno u novych vedeni dnes aj povinnost, neviem zhlavy)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru