Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Srovnání házející hřídele

Mám problém s klasickou hřídelí na upevnění pily. Obdoba [http://www.svetnaradi.com/data/images/1709_0_tn2.j pg]. Bohužel hází, sice nepatrně, no nepatrně, je to asi 1,5mm na prořezu a je cítit, že se pila chvěje. Jde to nějak strojně vyrovnat, nebo je jediná varianta koupit hřídel novou? Ložiskama to bohužel není, ta jsem dal nová a nestalo se vůbec nic, spíš mi přijde, že jsem to ještě zhoršil, neb to nebude tak přesně sesazené jako z výroby. Zámečnickou/soustružnickou dílnu mám kousek, ale než tam půjdu, tak se raději ptám, jestli s tím vůbec něco jde.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nějak se mi nezdá že by byla ohnutá 30mm hřídel. Nejdříve bych zkontroloval kotouč-může být vyhřátý,…
nedis111 21.04.2014 11:49
nedis111
Tak po použití hlavy a ještě i poradě se strojařem, jsme došli ke stejnému závěru, hřídel to není. K…
Uroboros 25.04.2014 12:22
Uroboros
Na soustruhu stočit kulatinu na vnitřní průměr podložky s malým přesahem (do 0,01mm), naklepnout pod… poslední
sacket 26.04.2014 07:42
sacket

Nějak se mi nezdá že by byla ohnutá 30mm hřídel. Nejdříve bych zkontroloval kotouč-může být vyhřátý, přítlačné desky (rovinnost a otřepy-jedna je opřená o ložisko)a potom teprve hřídel

Tak po použití hlavy a ještě i poradě se strojařem, jsme došli ke stejnému závěru, hřídel to není. Když se zvyšuje prořez, tak je křivě usazen kotouč, křivá hřídel by házela kotoučem v ose a ne do boků. Pro jistotu jsem hřídel přeložiskoval na lisu, ale ložisky to nebylo. Byla někde nepatrně "jebnutá" přítlačná deska kotouče. Obě jsem vybrousil a vyleštil do verze zrcadla. Vše už je OK. Sice má kotouč stále větší prořez o 0,12mm proti udané hodnotě (je to úplně nový profi koutouč, takže o vyosení zubu pochybuju), ale to už mne netrápí. Řeže krásně čistě a tahle hodnota je zanedbatelná.
Schválně přikládám foto, kde je starý i nový řez.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru