Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U pěstování meruněk záleží na místním klimatu, podnoži, odrůdě, půdě, době výskytu opylovačů (včel),… poslední
náhodný 06.04.2014 18:26
náhodný

U pěstování meruněk záleží na místním klimatu, podnoži, odrůdě, půdě, době výskytu opylovačů (včel), atd. Meruňky vyžadují lehčí a spíše vápnité nebo neutrální půdy.

Umístění: v jedné oblasti nebo i na jedné zahradě se mohou podmínky pěstování lišit: u jižní osluněné stěně krásně vykvete velmi brzo, když ještě nelétají včely, uprostřed téže zahrady může kvést o týden, dva později a je větší naděje na opylení, v místě, kde stromek není chráněný před větry může v zimě namrznout.

Půda: někdo meruňkám dopřeje kompost, častou závlahu, rašelinový substrát nebo různá hnojiva a vůbec ji tím nepomůže. Meruňka vysazená po stavbě domku na místě, kde stála míchačka, nebo kam se házel odpad z malty a vápna, může růst překvapivě dobře - má ráda vápnité půdy. Podívejte se na půdu, ve které je vaše meruňka.

Odrůda: pokud vašim sousedům meruňky jdou, znamená to, že místo je vhodné, ale asi pro jinou odrůdu - při koupi nového stromku se poraďte se zahradníkem ve školce, jakou vybrat. Nebo si pořiďte broskvoň, ta není tak citlivá na podnebí.

Opylovači: podívejte se, jak létají včely, z jaké dálky, kdo má v sousedství úly, nebo zda se jedná o včelky samotářky. Případně můžete včelkám pomoci najít vaši zahradu - nesekejte v trávě sedmikrásky, ať včely mají pastvu, případně si vysejte trochu svazénky, která včelám velmi chutná a přiláká je na vaši zahradu.

Atd...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru