Předmět Autor Datum
Nejsem odborník, myslím, že byste se měl obrátit na svaz zahrádkářů v místě vašeho bydliště (pokud t…
Yarda 03.04.2014 15:17
Yarda
Zkus to tady. merunky
fibik 03.04.2014 18:41
fibik
Podle fotek mi to připadá zmrzlé. Mergle je silně náchylná zmrznout už při jednom pod nulou.
Rce 04.04.2014 00:27
Rce
Záleží, kde je ta meruňa zasazená. V ČR se meruním daří tak akorát na jihu. Všude jinde je to zbyteč…
Moas 04.04.2014 06:27
Moas
Je to monilióza. Také s ní bojuju.
Fortys 04.04.2014 08:12
Fortys
Moas: To je hloupost. Pravda meruňka je choulostivější na výběr stanoviště a na mrazíky v průběhu kv…
Fortys 04.04.2014 21:20
Fortys
To bude monilioza, treba to postriekat pred kvetom a po odkvete, ale asi je uz pekne zazrata v tom s…
poihu 04.04.2014 11:42
poihu
U pěstování meruněk záleží na místním klimatu, podnoži, odrůdě, půdě, době výskytu opylovačů (včel),… poslední
náhodný 06.04.2014 18:26
náhodný

Nejsem odborník, myslím, že byste se měl obrátit na svaz zahrádkářů v místě vašeho bydliště (pokud tam něco takového máte). Na zahrádce co jsem zdědil po otci máme meruňky, ty plodí tak jednou za pět let. Doba kdy meruňky kvetou se v našich podmínkách obvykle potká s dobou jarních mrazíků a máte po meruňkách.

Moas:
To je hloupost. Pravda meruňka je choulostivější na výběr stanoviště a na mrazíky v průběhu kvetení, ale že by se meruňky nedali pěstovat jinde než na jižní moravě je holý nesmysl. Středočeský kraj, nadmořská výška cca 400m. Děda měl dvě meruňky na zahradě co si pamatuju a plodily každý rok. Já v tom úspěšně pokračuji až poslední čtyři roky bojuju s moniliozou, která je dneska hojně rozšířená a prý již nenapadá jen peckoviny ale dokonce i jabloně!
Chce to hlavně závětří. Jednu meruňku mám krytou(stíněnou) domem souseda z JZ a vůbec jí to nevadí. Monilioza je běh na dlohou trať. Chce to důsledně odstraňovat napadené letorosty a hlavně plody a postřik mědnatým přípravkem. Mě kamarád zahradník doporučil postřik Šampionem 3x. Hned po zimně jak stoupne teplota přes den na 10°C, pak těsně před květem a pak po odkvětu. Loni jsem sklidil dva košíky a letos to snad bude lepší. Před příchodem moniliozy jsem měl pravidelně 3-4 přepravky meruněk rok co rok. Takže neházejte flintu do žita a vydržte. Takovou domácí meruňkovou marmeládu nebo kynuté knedlýky moje děti milují.

To bude monilioza, treba to postriekat pred kvetom a po odkvete, ale asi je uz pekne zazrata v tom stromku a kazdy rok sa ukaze. Monilioza ma rada vlhko a tienisto a podla toho umiestnenia za plotom, okolo vysoke tieniace stromy to stanoviste monilioze len vyhovuje, tam ti marhule asi moc neporastu, zvazil by som jej likvidaciu a vysadenie niecoho ineho. Pripadne vysadenie ineho rezistentneho kultivaru marhule, ale to stanoviste sa mi aj tak nezda velmi vhodne, chcelo by to niekde na slnko bez tiena.

U pěstování meruněk záleží na místním klimatu, podnoži, odrůdě, půdě, době výskytu opylovačů (včel), atd. Meruňky vyžadují lehčí a spíše vápnité nebo neutrální půdy.

Umístění: v jedné oblasti nebo i na jedné zahradě se mohou podmínky pěstování lišit: u jižní osluněné stěně krásně vykvete velmi brzo, když ještě nelétají včely, uprostřed téže zahrady může kvést o týden, dva později a je větší naděje na opylení, v místě, kde stromek není chráněný před větry může v zimě namrznout.

Půda: někdo meruňkám dopřeje kompost, častou závlahu, rašelinový substrát nebo různá hnojiva a vůbec ji tím nepomůže. Meruňka vysazená po stavbě domku na místě, kde stála míchačka, nebo kam se házel odpad z malty a vápna, může růst překvapivě dobře - má ráda vápnité půdy. Podívejte se na půdu, ve které je vaše meruňka.

Odrůda: pokud vašim sousedům meruňky jdou, znamená to, že místo je vhodné, ale asi pro jinou odrůdu - při koupi nového stromku se poraďte se zahradníkem ve školce, jakou vybrat. Nebo si pořiďte broskvoň, ta není tak citlivá na podnebí.

Opylovači: podívejte se, jak létají včely, z jaké dálky, kdo má v sousedství úly, nebo zda se jedná o včelky samotářky. Případně můžete včelkám pomoci najít vaši zahradu - nesekejte v trávě sedmikrásky, ať včely mají pastvu, případně si vysejte trochu svazénky, která včelám velmi chutná a přiláká je na vaši zahradu.

Atd...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru