Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Osvětlení sklepa/kóje led páskama...

Ahoj

Děda s babičkou majú v bytovce kóje ze dřeva. Elektřina tam kvuli tomu není. Jelikož je ale děda kutil, tedy spíše byl než je vyhnali z předchozího podnájmu, tak ho mrzí že si nemůže níc udělat. Alespoň nějaký jemný práce.

Kóje je těsně pod jejich bytem, takže se přemýšlelo pod rpahem u dvéří provrtat ďouru a natáhnout vodič do sklepa. Bohužel je to náročnější a jistí sousedé by mohli míti něco proti. Jako šlo by to. Pořád mě však přijde lepší mít něco na baterii. Koupil jsem dědovi takovú lampu co ruky co ju maju mechanikové a pod. Avšak to je spíše tak na chvíli, kdy se jde pro určitou věc.

Před pár dny mě napadlo něco geniálního... Všici určitě víte LED pásky které maju dokonce lepící vrstvu. Bylo by to tedy velmi jednoduché. Nalepil by se třebas metr a metr vedle sebe na strop a pak metr nad stůl... To už je spíše na tom jak by to více vyhovovalo. Zjistil jsem že vyjdou levně baterie co se použivají na pohon el. vozítek pro děti. Mají celkem slušnou kapacitu. Na napájení pásků ideální.

Jen si teď právě nejsem jistý, zda by pásky měli vůbec takovou svítivost, aby osvětlily kóji. Ta má cca 2x3m možná lehce víc. Kdyby ho tam bylo dohromady třeba nějakých 4-5metrů.

Například tento: http://www.iwd.cz/led-pasek-premium-line-3528-60le d-m-1m-tepla-bila-12v-metraz.html

Ještě mne zaujala jedna fyzikální vlastnost. Mag. pole vodiče. Zjistil jsem, že pokud do cívky navedu střídavý proud, a pod tuto cívku umístím další, zachytí mag. pole které vytváří procházející proud v cívce první. Je tato možnost vůbec reálná ? Co jsem zjistil, mělo by to jít vyrobit i v domácím prostředí. Pak by neměl být problém jednu cívku položit v bytě na podlahu a druhou ke stropu v kóji. Simply clever, až na to že má strop cca 20cm. Což by v určitém případě nemuselo až tolik vadit.

Pokud by jste měl někdo nějaký nápad jak osvětlení utvořit budu rád za návrh :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. Ty pásky by baterií napájet šly, otázkou je životnost baterie (závisí zásadně na době svícení) 2.…
Kurt 15.03.2014 23:23
Kurt
Tak počítám, že by se to používalo tak 4h týdně v průměru. Samozřejme s vyjímkou třeba 8hod. To teď…
Chudy_CZ 16.03.2014 00:22
Chudy_CZ
Na stejném principu, t.j. indukce, fungují transforátory. Ale určitě by to nešlo použít jak jak to n…
Ara 16.03.2014 11:26
Ara
jo hoši :) Ten halogén vipadá moc moc pěkně. šlo mi především o celkové osvětlení kóje aby v ní neb…
Chudy_CZ 16.03.2014 12:12
Chudy_CZ
Na to aby "nebyla tma" v miestnosti 2x1m staci aj 1 az 3W LEDiek. T.j. ak napr. 3Ledky pasika zeru 2…
MM.. 16.03.2014 23:53
MM..
takže prakticky koupit nějakej metr (60LED) toho pásku nebo dva aby to fakt pěkně svítilo a mělo by… poslední
Chudys 17.03.2014 19:05
Chudys

1. Ty pásky by baterií napájet šly, otázkou je životnost baterie (závisí zásadně na době svícení)
2. Necpal bych je na strop, není přece potřeba svítit od vrchu, ale prosvítit nějakou polici/skříňku
3. Ta vámi navrhovaná indukce je spíše teorie, v praxi to fungovat nebude

Tak počítám, že by se to používalo tak 4h týdně v průměru. Samozřejme s vyjímkou třeba 8hod. To teď nějak nelze přesně odhadnout.

Jinak teď jsem si vzpoměl že doma máme starej alarm a v něm jsem kdysi zhlídl akumulátor. Byl jsem se teď na něj kouknout. Vipadá jak funglovka nějakej Taiwanskej. Krásnejch 17 Ah. Ale bohužel když ho připojím na naší nabíječku nic to nedělá. Nesvítí ani jedna kontrolka. Aku má neco kolem 3-4V (je to 12V). Netuším jak je starý ale vipadá jako nikdy nepoužitý. Možná ho mohlo zničit to že byl vystaven mrazům a pod. Nebo se má možná nabíjet tou spešl nabíječkou. Je to ten typ aku, jak má zalité a zaslepené nalévací otvory. Bylo by fajn kdyby fungoval. Ušetřil bych za aku docela dost. Nevíte někdo ?

Na stejném principu, t.j. indukce, fungují transforátory. Ale určitě by to nešlo použít jak jak to navyvrhuješ ty.
Ten pásek, co jsi vybral je sice nejlevnější, ale taky dává nejméně světla. Z pásků bych si vybíral nejlépe čipy 5630, popř. 5050. Aby akumulátor vydržel, je vhodné jej vybíjet max. do poloviny kapacity. Ideálně je doplnit jednoduchým odpojovačm při poklesu napětí na 10,5V.
Než pásek, asi bych šáhl po reflektoru, jako pracovním světle.

Akumulátor zkus připojit na zdroj s malým proudem a nech klidně přes noc. Buď se probere, nebo ne....

jo hoši :) Ten halogén vipadá moc moc pěkně.

šlo mi především o celkové osvětlení kóje aby v ní nebyla tma. Nemyslel jsem to přímo nad stůl při práci. To už by se vymyslelo popřípadě podobně nebo jináč.

Ten halogen by mohl svítit velmi dobře. Co myslíte ? Dát ho třeba do dvou rohů ?

Co se týče akumulátoru, zkoušel jsem ho nabíjet tímto: http://nabijecky-a-startovaci-boxy.heureka.cz/fils on-6-12v-6a/

Ani jedna didoda se nerozsvítila ani po 3-4hod. Zřejjmě to není vhodná nabíječka. CO to například na férovku napojit na trafo (třebas el. vláčky a pod.)?

Na to aby "nebyla tma" v miestnosti 2x1m staci aj 1 az 3W LEDiek. T.j. ak napr. 3Ledky pasika zeru 20mA*12V=0.24W, staci ti tych LED 12 a mas svetla dost. Spotreba 4*20mA = 80mA, 17Ah (12V) baterka vydrzi potom 212hodin.
(P.S. pri 1W to je len tak aby si sa tam o nic neptkol, pri 3W uz sa da normalne vidiet aj nieco tam preberat apod. Na robotu kde potrebujes vidiet nejake skrutky apod alebo ak tam mas regaly ktore tienia tak moze byt lepsie dat tam namiesto 12 led viac napr. 24, potom to bude osvietene dost dobre aj na nejaku vaznejsiu robotu apod)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru